Lakseaksjene faller etter razzianyheter

Tirsdag ettermiddag ble det kjent at flere norske oppdrettere hadde fått besøk fra EU-kommisjonen etter mistanke om prissamarbeid. Onsdag morgen faller aksjene på Oslo Børs bredt.

LAKSEFALL: Flere aksjer i laksesektoren faller på nyhetene om EU-kommisjonens razzia.

Foto: Marit Hommedal NTB scanpix
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:,

Etter at EU-kommisjonen har gjennomført uanmeldte inspeksjoner hos flere lakseoppdrettere faller aksjer i sektoren fra start på Oslo Børs onsdag.

Sjømatindeksen er etter litt over ti minutter med handel ned 2,37 prosent.

 • Grieg Seafood sendes ned 3,48 prosent
 • Salmar er ned 4,11 prosent
 • Lerøy faller 2,61 prosent
 • Mowi er ned 2,58 prosent


- Jeg synes dette ser ut som en overreaksjon, sier analytiker Tore Tønseth i Sparebank1 Markets til E24.


Han sier at selv den maksimale straffeutmålingen i EUs konkurranselovverk, ti prosent av omsetningen på gruppenivå, ikke utgjør mer enn 3,7 prosent av markedsverdien for et selskap som Mowi.
- Da får du den strengeste straffen de kan gi. Det høres litt rart ut. Det må også sies at dette gjelder det skotske markedet. Omsetningen i det skotske markedet for de fire aktørene som det gjelder vil utgjøre under ti prosent av omsetningen i selskapene. Jeg synes nok dette er litt blåst opp, og ute av proporsjoner, sier analytikeren.

Bekymret for mulig kartellvirksomhet

EUs konkurransemyndigheter undersøker mulige lovbrudd i laksebransjen, og de norske gigantene Grieg og Mowi fikk begge besøk på sine anlegg tirsdag.

Onsdag morgen melder Lerøy Seafood at de også har hatt inspeksjon fra EUs konkurransemyndigheter hos Scottish Sea Farms. Lerøy eier 50 prosent av selskapet, mens Salmar indirekte eier den andre halvparten.

Lerøy melder at de vil bistå granskingen på alle måter de kan.

I en pressemelding tirsdag skriver EU-kommisjonen at de bekrefter å ha gjennomført uanmeldte inspeksjoner hos «flere selskaper som driver med oppdrett av atlanterhavslaks».

« Kommisjonen har bekymringer om at selskapene som er inspisert kan ha brutt EUs monopol-regler som forbyr kartellsamarbeid og restriktiv forretningspraksis», heter det i pressemeldingen.

Det understrekes at inspeksjonene ikke betyr at selskapene er skyldig i slik konkurransevridende atferd.

Les også

EU med razzia mot norske laksekjemper

Mowi fikk besøk ved to fabrikker

Finansdirektør Atle Harald Sandtorv i Grieg Seafood sa tirsdag til E24 at de så langt ikke kan si så mye mer enn det selskapet opplyser via en børsmelding.

– Bakgrunnen for dette er en mistanke om at det kan foreligge praksis innenfor oppdrettsnæringen som kan påvirke prisene, sa Sandtorv.

Også Mowi, tidligere Marine Harvest, bekreftet tirsdag det uventede besøket.

– Vi har hatt besøk av EU-kommisjonen på to av våre fabrikker i dag, én i Skottland og én i Nederland. Utover det kan vi bare si at vi har ingenting å skjule, og samarbeider med EU-kommisjonen og deres inspektører. Vi prøver å gjøre jobben deres så lett som mulig, så får vi komme tilbake til detaljene senere, sa pressekontakt Ola Helge Hjetland.

Her kan du lese mer om

 1. Oppdrettsnæring

Flere artikler

 1. EU med razzia mot norske laksekjemper

 2. – Vi er ikke involvert i det hele tatt

 3. Norske myndigheter kjente ikke til EU-razzia

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Mistenker juks hos sjømatgiganter. EU gjennomførte inspeksjoner.

 6. Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA