Telenor-topper «fredes» i ekstern gransking

Telenor hyrer inn et advokatfirma for å granske Vimpelcom-saken, men granskerne skal ikke undersøke hva Telenor-toppene som satt i styret i Vimpelcom visste.

GRANSKING: Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor sier at den eksterne granskingen av Vimpelcom-saken ikke vil berøre hva selskapets representanter i Vimpelcom-styret visste. Her sammen med CFO Richard Olav Aa

  • NTB
Publisert: Publisert:

Søndag kveld varslet konsernsjef Sigve Brekke at «alle steiner skal snus» for å finne ut nøyaktig hvordan Telenor håndterte Vimpelcom-saken. Men én stein vil han ikke løfte på.

Til Klassekampen sier Brekke nemlig at et av de sentrale punktene i stortingshøringen om saken – Telenor-toppenes opptreden i Vimpelcom-styret – ikke vil bli omfattet av den eksterne granskingen.

– Når jeg snakker om en gransking av Telenor-systemet, så er det internt i Telenor. Vi har ingen oversikt over hva som har skjedd i Vimpelcoms styre, sier Brekke.

Les også

Kolberg: – Enstemmig vedtak om ny Vimpelcom-høring

Vimpelcom er under etterforskning for å ha utbetalt store summer relatert til telelisenser i Usbekistan. Ifølge Klassekampen har minst seks Telenor-representanter i Vimpelcom vært involvert i styrebehandlingen av utbetalingene.

Kan bli hemmeligstemplet

Telenor vil onsdag beslutte mandat for den eksterne granskingen og hvem som skal granske selskapet, ifølge Dagens Næringsliv.

Les også

Næringsministeren: – Avsetningen understreker alvoret i denne saken

Granskingen skal dreie seg om Telenors befatning med Usbekistan-saken fra 2005 og fram til i dag. Brekke vil ikke svare på om granskingsrapporten blir hemmeligstemplet eller ikke.

– Det kan jeg ikke si noe om nå. Vi tar ett skritt av gangen og må se resultatene av undersøkelsen først, sier han til Klassekampen.

Vil gjenopprette tilliten

Brekke bekreftet overfor NTB tirsdag kveld at han vil stille til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, etter at det ble klart at komiteen vil gjenåpne Vimpelcom-saken. Han sier han er beredt til å svare på spørsmål og rette opp skaden som skjedde under hans forgjenger Jon Fredrik Baksaas' ledelse.

Les også

Analytiker etter Vimpelcom-avsetning: – Må ligge store beløp knyttet til bøter

– Telenor har fått en ripe i lakken. Nå må vi gjenopprette tilliten, sa Brekke.

Bakgrunnen for høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen er at det i forrige uke ble kjent at næringsminister Monica Mæland (H) hadde fått ny informasjon om Vimpelcom-saken. Det resulterte i at Telenors styreleder Svein Aaser måtte gå på dagen.

Senere har Jon Fredrik Baksaas innrømmet at han holdt tilbake informasjon om det delvis Telenor-eide teleselskapet under den første høringen i saken i januar.

Det er foreløpig ikke bestem om den høringen skal være åpen eller lukket.

Les også

Tidligere Telenor-topper kan bli siktet for korrupsjon

Les også

Dette er favorittene til å bli ny styreleder i Telenor

Les også

Vimpelcom tar korrupsjonsavsetning

Publisert:

Flere artikler

  1. Telenor hyrer granskere for å få alle kort på bordet

  2. Baksaas fikk etikkbonus i januar

  3. Kolberg angriper eks-Telenor-topper

  4. Analytikere: Aksjemarkedet frykter økonomisk smell for Telenor

  5. Kolberg: – Enstemmig vedtak om ny Vimpelcom-høring