Oljeprisen og Equinor tynget Oslo Børs
Oljeprisen fortsetter å falle, og tynget Børsen for andre dag på rad. Tungvektere som Equinor, Aker BP og Norsk Hydro trakk ned.
Børsen falt fra start, og endte med tydelig nedgang onsdag.
Ved stenging var Hovedindeksen på Oslo Børs ned 1,5 prosent til 1.165,22 poeng.
Equinor-aksjen endte ned 4,88 prosent etter gårsdagens fall på 5,59 prosent.
Av andre oljeaksjer var Aker BP og Vår Energi ned henholdsvis 3,15 og 2,47 prosent.
Oljeprisen fortsetter den negative utviklingen i starten av 2023. Det slår også ut på oljeaksjene på Børsen, som det gjorde tirsdag.
Nordsjøolje omsettes for 79,8 dollar fatet i skrivende stund. Det er ned rundt 2,5 dollar siden midnatt, og mer enn fire dollar lavere enn da Børsen stengte tirsdag kveld.
Tre eksperter: Dette tror de om krypto i 2023
Nedgangen onsdag kommer etter at oljeprisen falt 4,36 prosent tirsdag, den første dagen med handel etter nyttår. Det var det tyngste fallet i prosent siden 23. november i fjor, viser tall fra Infront.
Kina-bekymring
Analytiker John Olaisen i ABG Sunndal Collier peker på nedgang i prisene på olje- og gass for å forklare fallet til Equinor-aksjen.
Prisfallet på olje kommer overraskende på Olaisen.
– Vi hadde ikke trodd at den skulle falle mer enn til 80 dollar i første kvartal, sier Olaisen.
Andre europeiske energiaksjer, deriblant Shell, faller også, men nedgangen i disse aksjene er mindre enn nedturen til Equinor-aksjen. Shell faller 3,2 prosent på London-børsen. Det forklarer Olaisen med at Equinor har forholdsvis mer gass enn andre energiselskaper.
Forventninger om at prisene skal videre er med på å tynge Equinor-aksjen, ifølge Olaisen.
Frykt for resesjon og svake makrotall, blant annet fra Kina, får skylden for prisnedgangen. Gassprisen tynges også av en mild vinter rundt om i verden, ifølge Olaisen.
Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets trekker blant annet frem coronasituasjonen i Kina som en forklaring på den mer negative stemningen i oljemarkedet.
Mens man mot slutten av fjoråret fokuserte på de positive etterspørselseffektene av gjenåpningen i Kina, er men nå mer bekymret for den kortsiktige betydningen av de høye coronadødstallene, påpeker Martinsen i en kommentar.
Situasjonen i verdensøkonomien generelt spiller også inn, skriver Reuters.
– Bekymring rundt tilstanden til den globale økonomien er lengst frem i tanken til tradere, og vil fortsette å være det i overskuelig fremtid, sier oljeanalytiker Stephen Brennock i PVM til nyhetsbyrået.
Drar med seg oljeaksjer
Slik ser det ut for et knippe av de andre mye omsatte aksjene:
- Norsk Hydro falt 5,13 prosent
- Frontline var ned 6,3 prosent
- Mowi steg 1 prosent
- DNB steg 1,11 prosent
Missiler for 5 mrd.
Kongsberg Gruppen meldte onsdag morgen at det skal levere missiler til Australia for 5 milliarder kroner.
Milliardkontrakten ble signert i slutten av 2022 og vil bli inkludert i ordreinngangen for fjerde kvartal, skriver selskapet i en melding.
Kongsberg Gruppen-aksjen begynte dagen opp, men endte ned 0,29 prosent.
Bakkafrost faller
Det siste døgnet har bydd på en rekke nyheter fra sjømatsektoren.
Bakkafrost kom tirsdag kveld med tall på slaktevolum i fjerde kvartal. Den færøyske lakseoppdretteren slaktet 19.300 tonn på Færøyene og 5.100 tonn i Skottland i de siste tre månedene i fjor.
«Totalt slaktevolum i kvartalet var 24.400 tonn, under vårt estimat på 26.900 tonn og under konsensus på 26.700 tonn», noterer meglerhuset Pareto Securities, ifølge Infront TDN Direkt.
«Alt annet likt vil vår estimat for driftsresultat i fjerde kvartal reduseres med 3 prosent, mens estimatet for helåret 2022 vil reduseres med 1 prosent», skriver Pareto videre.
Bakkaforst-aksjen falt 5,64 prosent.
Dette må du følge med på i aksjemarkedet i 2023
Det kom også nyheter fra Salmon Evolution onsdag morgen. Det landbaserte oppdrettsselskapet slaktet 340 tonn laks i fjerde kvartal. Aksjen steg 1,46 prosent på Oslo Børs.
Ellers innen sektoren er det klart at Norges sjømateksport steg til ny rekord på over 151 milliarder i 2022.
Oppgang i Europa
Mens oljeprisen tynger Oslo Børs, er det lystigere stemning ellers på de sentrale børsene rundt omkring i verden.
I Asia var det også positiv stemning på de viktigste børsene i morgentimene.
I USA er det på sin side svak nedgang fra start på Wall Street. Tirsdag var det nedgang i de amerikanske aksjemarkedene på årets første handelsdag.