Nytt kraftig fall i Credit Suisse-aksjen

Det skal mer til enn støtte fra sentralbanken for å få banken på rett kjøl igjen, sier investeringssjef.

Credit Suisse-bygningen ved Circular Quay i Sydney, Australia.
Publisert:

Fredag synker Credit Suisse-aksjen igjen. I 14-tiden faller den mer enn 11 prosent.

Torsdag hentet aksjen inn en stor del av onsdagens fall. Det skjedde etter at det ble kjent at banken vil låne 50 milliarder sveitserfranc, tilsvarende 577 milliarder kroner, av Sveits’ sentralbank.

Ifølge Reuters publiserte banken tirsdag sin årsrapport for 2022. Der opplyste den at den har «vesentlig svakheter» i kontrollen over finansiell rapportering.

Les også

Dette er bankkaoset

Helgekollapser

– Når en bank som er i trøbbel, sier de er enda mer i trøbbel, da er det på tide å bli nervøs. Det viktige er at det blir et problem for Credit Suisse, og ikke investorer eller markedet generelt.

Det sier senior porteføljeforvalter Kristian Tunaal i kapitalforvalteren Alfred Berg til E24.

Les på E24+

Bankredninger kan skape en djevelsk og dyr dynamikk

Credit Suisse er ikke den eneste banken som har problemer. Uroen startet med en rekke bankkollapser på tampen av forrige uke. Først gikk kryptofokuserte Silvergate over ende, før markedene rettet blikket mot Silicon Valley Bank (SVB). Senere ble også Signature Bank satt under administrasjon av myndighetene i USA.

– Er bankuroen over?

– Det tør jeg ikke si. Banker som går i grøfta har en tendens til å gjøre det i helgen. Lehman gikk på en søndag, og de amerikanske gjorde det forrige helg, sier han.

Tunaal legger til at han ikke så problemene i de amerikanske bankene komme, og at risikoen for overraskelser i helgen er forholdsvis liten.

Senior porteføljeforvalter Kristian Tunaal i kaptialforvalteren Alfred Berg.

– Ikke tilstrekkelige

Charles-Henry Monchau, investeringssjef i Syz Bank, sier at storbanken må gå lenger for å gjenopprette tillit blant investorene.

– Støtten fra SNB SNB Sveits' sentralbankog uttalelsen fra tilsynsmyndighetene indikerer at Credit Suisse i sin nåværende form vil bestå, skrev han i et notat torsdag, ifølge CNBC.

– Disse tiltakene er imidlertid ikke tilstrekkelige for at Credit Suisse skal være helt fri for problemer.

Monchau mener tilliten til markedet må gjenopprettes gjennom en fullstendig utfasing av investeringsbanken, som har hatt dårlig resultater. I tillegg må en full garanti på alle innskudd fra SNB på plass, samt tilførsel av egenkapital som gir banken tid til å omstrukturere, påpeker investeringssjefen.

Les også

«Dr. Doom»: – Kan være for stor til å bli reddet

Krise-priser på tapsforsikringer

Det har lenge hersket usikkerhet rundt Credit Suisse, selv om panikken for alvor tiltok etter uttalelsen fra Saudi National Bank.

Banken går gjennom en omstrukturering etter en rekke tap og skandaler.

Prisen på kredittapsforsikringer (credit default swaps, forkortet CDS) knyttet til Credit Suisse er nå på krisenivåer, skriver CNBC.

Høye priser på disse forsikringene indikerer at en stor del av markedet nå tror at banken vil gå over ende, og ønsker å sikre seg mot tap på lån eller gjeld gitt til banken.

– CDS-spreaden har steget til konkursnivåer. Kan du forstå det?

– Ikke urimelig i det hele tatt. De har oppdaget betydelige svakheter i den finansielle rapporteringen. Tallene var dårlige i 2021, men de reelle tallene er sannsynligvis adskillig dårligere, sier Tunaal.

Publisert:

Her kan du lese mer om