Kollaps i veddemål på Frontline-ras etter oppkjøpsdrama: – Er nok noen som har brent seg

Internasjonale fond veddet milliardbeløp mot Frontline-aksjen før kraftig kurshopp. Nå dumpes posisjonene.

DROPPET FUSJON: Frontline vil ikke lenger slå seg sammen med den belgiske konkurrenten Euronav.
Publisert:

– Det er nok noen som har brent seg, sier investeringsøkonom Mads Johannesen til E24.

Seks fond basert i blant annet Storbritannia og USA har de siste dagene kvittet seg med hele eller deler av shortposisjonene i Frontline, viser Finanstilsynets register.

Posisjonene tilsvarte samlet mer enn seks prosent av aksjene i det John Fredriksen-dominerte tankrederiet, som utløste et kraftig kurshopp da det brøt sammenslåingsavtalen med konkurrenten Euronav.

Les på E24+

Fredriksen, Frontline og en belgisk rederfamilie: Dette er dramaet om Euronav

Short-kollaps

Dagen før Frontline-aksjen hoppet over 20 prosent på Euronav-bruddet, tilsvarte veddemålene aksjer for rundt halvannen milliard kroner.

Veddemålene hadde bygget seg opp siden august, samtidig som Frontline-aksjen seilte opp som en vinner på Oslo Børs. Frontline var også blant aksjene som var mest shortet på Oslo Børs.

Les på E24+

Kampen om Euronav: – Sikker på at siste ord ikke er sagt

Nå er det kun ett amerikansk fond, som har en spesialisert strategi basert på sammenslåinger, som sitter med en registrert shortposisjon.

Den er på drøye 2,3 millioner aksjer, tilsvarende rett over en prosent av Frontline-aksjene.

Johannesen i Nordnet peker på at den havarerte sammenslåingen ga store kursutslag.

– Det kan ha blitt en shortskvisshortskvisEn shortskvis er noe som skjer i aksjer som har en stor andel investorer som vedder på kursfall. Når slike aksjer plutselig stiger, faller verdien av disse investeringene, og dette kan føre til at shortselgerne enten ønsker eller må kvitte seg med posisjonen. Det skaper et stort positivt trykk på aksjen, som ofte fører til en betydelig kursoppgang. når alle skulle dekke seg inn, sier han.

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.

Johannesen trekker også frem at Frontline også er en av aksjene som har gjort det best det siste året, med en oppgang på nær 100 prosent.

Aksjekursen har steget i takt med en snuoperasjon i markedet for oljefrakt til havs etter flere begredelige år.

– Det har egentlig bare fortsatt inn i det nye året, og den er langt foran utviklingen på Børsen, sier Johannesen.

– Hvis både shorterne snur og det kommer nye investorer til blir det en kraftig cocktail, sier han.

Oppkjøpskamp

John Fredriksen, største eier i Frontline, og den største eieren i belgiske Euronav, rederfamilien Saverys, har kjempet om kontrollen i sistnevnte rederi det siste halvåret.

Frontline trakk sitt bud denne uken, men det kan være duket for potensielt mer bråk.

Euronav bestrider nemlig at Frontline hadde rett til å bryte avtalen om sammenslåing, og rederiet har sagt at det kan ta saken til retten.

I Frontline-leiren har toppsjef Lars Barstad stått på at «det er saklig grunn for oppsigelsen».

Les også

Saverys-familien skjøt ned Frontline-sammenslåing – ber om samtaler med styret

I løpet av oppkjøpskampen har bytteforholdet i transaksjonen utviklet seg i disfavør av Frontline, og Storebrand-forvalter Hans Thrane Nielsen har kalt avtalen «ulønnsom» for Fredriksen-rederiet.

På børsen var svaret en nedgang på 18 prosent for Euronav-aksjen etter bruddet, mens Frontline steg over 20 prosent.

Eirik Haavaldsen, som er analysesjef og dekker shipping i Pareto Securities, tror markedet nå vil fokusere på selskapsspesifikke forhold ved Frontline – etter en lang periode der konflikten har stått i fokus.

I en rapport til kundene skriver han at Pareto Securities venter at Frontline igjen vil starte å betale utbytter, som har vært satt på vent på grunn av oppkjøpsprosessen, og at veddemålene som bygget seg opp på kursfall vil snu ned.

I takt med oppgangen i Frontline-kursen har flere private investorer hoppet på. Ifølge Johannesen er det nå rundt 7.000 Nordnet-kunder som sitter med aksjen, som er over en dobling fra antallet på 3.200 ved starten av 2022.

– I aksjer som stiger mye er det typisk at flere kommer til, sier han.

Publisert: