Ice kutter underskuddet og skrur opp investeringene

Mobilselskapet Ice fortsetter å bygge seg opp som den store utfordreren til Telenor og Telia. Selskapet tjener nå mer per kunde, har kapret 10 prosent markedsandel og vil lansere 5G i år.

Ice ble børsnotert på Oslo Børs i mai 2019.
Publisert:

Mobilselskapet Ice, som bygger ut Norges tredje mobilnett, kan melde om økte inntekter og et redusert underskudd i fjerde kvartal.

– 2019 var et fantastisk år for Ice Group. Vi vokste kundebasen betydelig, økte fotavtrykket til nettverket vårt til å nå produsere 80 prosent av datatrafikken i eget mobilnett, vi ble tildelt lisenser i 700- og 2.100-frekvensbåndet og fikk økt støtte fra myndighetene gjennom de foreslåtte reguleringene av det norske mobilmarkedet, sier konsernsjef Eivind Helgaker.

Ice-sjefen kan også merke seg at Ice ble det første av de tre norske mobilnettene til å ta i bruk den nye 700-frekvensen, som gir svært god dekning per basestasjon.

«I starten vil vi bruke 700-båndet for 4G, men planen er å begynne å tilby 5G-tjenester i løpet av året», skriver Ice, som bruker Nokia som nettverksleverandør.

Konkurrenten Telia og Telenor skal bruke Ericsson for å rulle ut 5G (Telenor bruker også litt Huawei). Telenor har ikke kommet med en lanseringsdato, mens Telia har lovet 5G før sommeren.

Aksjemarkedet sendte Ice-aksjen opp over ni prosent da Oslo Børs åpnet fredag morgen.

Selskapet varslet i høst at de tror de kan gå i null fra høsten 2020. Selskapet har gått med store underskudd ettersom de bruker store ressurser på å bygge nett og kapre kunder i markedet på én gang.

Selv om inntektene er opp og underskuddet er redusert (se faktaboks) så genererer ikke driften i Ice nok penger til å holde hjulene i gang. Selskapet er dermed fortsatt avhengig av lån eller ny kapital fra eierne hvis ikke trenden snus.

I 2019 hentet de inn 1,5 milliarder i ny egenkapital gjennom børsnoteringen og sikret 900 millioner i ny obligasjonsgjeld.

I fjerde kvartal hadde driften en negativ kontantstrøm på 154 millioner, mot en negativ kontantstrøm på 149 millioner ett år tidligere. I tillegg kommer selskapets investeringer som også må betales.

Til tross for at drift og investeringer til sammen trakk 284 millioner ut av kassen, økte kontantbeholdningen fra 902 millioner til 1,18 milliarder – takket være nye lån på 599 millioner i kvartalet.

Trapper opp investeringene igjen

Selskapet anslo at de ville investere rundt 550 millioner kroner i 2019, et beløp som ble redusert fra 700–800 millioner grunnet nye frekvenser. Det skulle bygges rundt 300 basestasjoner.

I fjerde kvartal ble det koblet opp 129 nye basestasjoner, totalt 341 for året. Det ga Ice et mobilnett med totalt 2.116 basestasjoner.

I 2020 regner selskapet med å bygge ytterligere 1.000 nye basestasjoner og at man trapper opp investeringene til rundt 750 millioner.

Inntjeningen per kunde (ARPU – snittinntekt per måned) økte til rekordhøye 234 kroner. Til sammenligning tjente Telia 256 kroner og Telenor 334 kroner per måned i fjerde kvartal.

– Fortsatt nettutbygging og vekst i smarttelefonabonnenter forblir nøkkel til å realisere Ices forretningsplan. Vi har nå levert 19 kvartaler på rad med vekst i smarttelefonabonnement og er trygge på at vi vil klare å kapre markedsandeler og bedre marginene kraftig fremover, sier konsernsjef Eivind Helgaker.

Ice kapret i fjor 130 nye mobilkunder i fjor, hvorav 18.000 kom inn i fjerde kvartal. Dermed endte de året med 573.000 mobilkunder og 86.000 kunder på mobilt bredbånd.

Ice kan ikke bare vise til vekst, de kan også vise til at kundene er mer lojale. Churn, andelen kunder som forsvinner til konkurrenter, falt nemlig fra 31 til 26 prosent målt mot fjerde kvartal året før.

Ser man på hele 2019 forsvant 27 prosent av kundemassen, noe som er ett prosentpoeng lavere enn 2018.

Les også

Mobile World Congress er avlyst på grunn av coronaviruset

Eget nett = sparte leiekroner

En helt essensiell del av Ice sin forretningsplan er utbyggingen av eget nett og arbeidet med å få mest mulig trafikk over i eget nett.

Ice leier nemlig tilgang i Telias nett der de selv ikke har dekning. Det koster Ice mye penger, så jo mer Ice-kundene bruker Ice-nettet og ikke Telia-nettet, jo mer sparer Ice. Når Ice først har satt opp en basestasjon er nemlig marginalkostnaden for kundenes faktiske bruk minimal, mens de hos Telia må betale jo mer kundene deres bruker.

Ice brukte 440 millioner på å leie nett hos Telia i 2019, mot et anslag på 450 millioner. I 2020 skal dette reduseres til rundt 400 millioner.

Ice kunne i tredje kvartal vise til at andelen av kundenes datatrafikk som går over Ice sitt eget nett hadde økt fra 59 til 73 prosent, mot samme periode året. I tillegg har andelen taletrafikk (over VoLTE-teknologien) i Ice-nettet økt fra 1 til 22 prosent.

Nå har dette økt slik at 80 prosent av datatrafikken går over eget nett og 30 prosent av taletrafikken. Dette siste målepunktet vil trolig øke etter hvert som Apple ruller ut programvareoppdateringer til sine telefoner som gjør det mulig for stadig flere kunder å ringe over deres nett.

Publisert: