Kronekollapsen sjokkerer ekspertene: – Det er ekstremt brutalt

Aldri før har kronekursen vært svakere mot både dollar og euro.

Publisert:

Torsdag morgen raser kronen til nye bunnivåer mot dollaren, som klokken 09.40 koster over 12 kroner for aller første gang.

Samtidig koster en euro over 13 kroner.

Til sammenligning hadde var kronen ved nyttår allerede på de svakeste nivåene noensinne. Fra de allerede svake nivåene har kronen svekket seg med nær 30 prosent til nå.

– Det er helt enormt store bevegelser. Fra i går klokken tolv til i natt klokken fire har kronen svekket seg med en krone og 40 øre, eller tolv prosent, sier valuta- og rentestrateg Joachim Bernhardsen i Nordea til E24.

Les på E24+

Forsker om valutaspådommer: – Omtrent som å kaste kron og mynt

– Minner om et «flash crash»

Han sier at det underliggende bildet for valutaendringen er uro, lav oljepris og det sammen med den paniske stemningen i markedet bidrar til å svekke kronen.

– Når det er sagt, er det vanskelig å rasjonalisere disse bevegelsene fullt ut, sier han, og legger til:

– Det kan minne om et flash crash. Når det sprekker som dette er det ikke bare fundamentale forhold, det lukter veldig tynn likviditet. Det har vært et tema i markedet generelt.

Klokken 04:43 i natt nådde kronen et historisk lavt nivå mot euroen. En euro kostet 13,02 kroner. Også mot dollaren har kronen svekket seg kraftig i løpet av natten. En dollar kostet klokken 04:38 11,96 kroner.

Han sier kronen er rekordsvak, og at det er et marked det «fort kan bli kostbart å gå mot».

– Krona kan bli svakere. Hvor mye svakere kommer an på markedet.

Les også

Total kronekollaps – den største i moderne tid: – Nå er det brannsalg

– Noen har blitt tvunget til å selge

– Det er ikke så lett å si hva som driver kursen innenfor et kort tidsvindu. Det vi vet er at det på denne tiden av døgnet både handles lite norske kroner, og minst valua i det hele tatt, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

Han sier det er typisk at det er noen som har måttet handle.

– Det er ingen som handler norske kroner i den tidsperioden hvis de ikke må, fordi forskjellen mellom kjøps- og salgskurs vil være mye større enn om man venter til Europa åpner.

– Derfor er det noen som har blitt tvunget til å selge kroner. Enten det er grunnet underliggende aksjer, obligasjoner eller en valutaposisjon, sier han.

Videre legger Østnor til at det derfor blir et hopp i valutaen, og at det skjer i en periode hvor forholdene allerede er spesielle.

– Det er ekstremt brutalt, det er som man ikke tror det stemmer.

Les også

Total kronekollaps – den største i moderne tid: – Nå er det brannsalg

Publisert:
Gå til e24.no