Oslo Børs falt etter oljepriskollaps

Norwegian hoppet over 29 prosent etter hastemøte og krisepakke til SAS. Hovedindeksen endte ned 1,13 prosent.

BØRSFALL: Hovedindeksen er ned med over 31 prosent den siste måneden.
 • Erik Steinsbu Wasberg
 • Ine Brunborg
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Oslo Børs endte dagen ned 1,48 prosent til 637,75 poeng. Det skjer samme dag som oljeprisen har falt kraftig til rett over 26 dollar fatet.

Det merkes på Equinor-aksjen, som falt med 4,69 prosent til 101,7 kroner. Nedgangen er på nærmere 40 prosent den siste måneden.

På den andre siden skjøt Norwegian-aksjen i været. Aksjen steg 27,7 prosent til 11,05 kroner.

Parat og de tillitsvalgte for pilotene i SAS og Norwegian fikk ingen lovnader fra næringsministeren og samferdselsministeren under sitt hastemøte onsdag – men det bekreftes at regjeringen nå jobber på spreng med en krisepakke til flyselskapene.

Det skjer dagen etter at konkurrenten SAS fikk tildelt en krisepakke fra Danmark og Sverige.

Forkortede åpningstider hos mange kjøpesentre har ført til at salget har gått ned til tosifret negativt «like-for-like»-vekst for XXL de siste dagene. Aksjen falt 9,38 prosent til 4,74 kroner tirsdag. Selskapet meldte også tidligere i dag at fem butikker i Østerrike vil bli stengt ned, og ytterligere tre butikker i Sverige er vurdert stengt ned.

– Retningen er ned

Dagens utvikling på Oslo Børs kommer etter at Hovedindeksen falt med mer enn fem prosent på mandag, etterfulgt av en oppgang på nær én prosent tirsdag.

– Det er sånn dagene blir fremover, det bølger voldsomt frem og tilbake. Retningen er ned, ingen tvil om det, sier investeringsdirektør Leif Rune Rein i Nordea Liv.

Rein peker på at globale aksjer nå har falt rundt 30 prosent under coronakrisen.

Tilbake på starten av 2000-tallet, da IT-boblen sprakk, var fallet på 58 prosent og under finanskrisen i 2008 var nedgangen på 53 prosent, ifølge investeringsdirektøren

– Nå har du passert det meste, det er bare de store krisene som kan måle seg med dette, sier han. Hvor langt det er igjen før bunnen er nådd er usikkert, understreker Rein.

– Det kommer an på utviklingen i frykten for hvor brutal effekten av viruset kommer til å være. Reaksjonene i finans- og pengepolitikk er store og normalt sett nok til å demme opp for en resesjon. Men, når får de tak? De får tak først når folk kommer tilbake til jobb, sier han.

Investeringsdirektør Leif Rune Rein i Nordea Liv sier det foreløpig er usikkert når bunnen blir nådd.
Les også

Coronanedturen vil ingen ende ta for kronekursen: Ny bunn mot euro

Les også

USAs sentralbank tar gammelt finanskrise-grep

Dramatisk oljeprisfall

Oljeprisen har beveget seg tydelig nedover i løpet av dagen. Et fat med nordsjøolje (brent) handles i skrivende stund for 26 dollar i spotmarkedet, ned 9,58 prosent for dagen.

Det er det laveste nivået på hele 17 år.

– Det vi ser her er praktisk talt det samme som en atombombe i oljemarkedene, sier Rystad Energy-analytiker Louise Dickson ifølge en melding.

Rystad Energy tror ikke Russland og Opec blir enige om å dempe produksjonen. Selskapet sier at Opec og Russland har en ekstra kapasitet på to millioner fat per dag, eller tre millioner fat per dag hvis Libyas produksjon kommer på plass igjen. Dermed vil priskrigen fortsette, tror Rystad.

– Den pågående oljepriskrigen, samt den midlertidige nedstengningen av verdensøkonomien preger oljemarkedet, Nordnets aksjeekspert, Roger Berntsen, i en kommentar.

Det dramatiske fallet i oljeprisen har sendt kronen rett ned. En euro koster mer enn 12 kroner etter det dramatiske prisfallet. Samtidig faller dollarkursen til et nytt bunnivå, og handles nå til over 11 kroner for første gang.

Samme dag har de asiatiske børsene avsluttet med nedgang, etter å ha startet børsdagen i positivt terreng. Her har både Seoul- og Hongkong-børsen falt mer enn fire prosent.

Les også

Fryktindikator på rekordnivå: – Helt sinnssyke tall

Wall Street dundrer ned

De tre nøkkelindeksene på Wall Street faller med mellom fem og seks prosent. Den brede S&P 500-indeksen er ned med nærmere 30 prosent den siste måneden, og over 17 prosent den siste uken.

I løpet av dagen har de tre toneangivende indeksene nådd det nedre gulvet, eller «limit down»-territorium, og handelen ble derfor stanset i et kvarter.

Heller ikke i Europa ser det lyst ut. Frankfurt-børsen er ned over fem prosent. Børsen i Paris faller med 6,20 prosent.

Det hersker stor frykt på Wall Street, som opplever et fall på over fem prosent onsdag.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oslo Børs
 2. Nordnet
 3. Roger Berntsen
 4. Nordea Liv

Flere artikler

 1. Oslo Børs snudde til pluss: Uken endte likevel med et fall sett under ett

 2. Nedtur på Oslo Børs

 3. Verste ras siden 2008 på Oslo Børs

 4. Venter mindre turbulens på Oslo Børs: – Jeg tror den store nedturen er tatt ut

 5. Ny Wall Street-smell: - På noen måter verre enn finanskrisen