Pimco spår oppgang for populister i EU-valg: – Ikke en «game changer»

Oppslutningen til partier som regnes som populistiske vil øke i valget til EU-parlamentet, ifølge et Pimco-notat. – Ikke en «game changer», sier analytikere.

PÅ FREMMARSJ: Populistiske og euroskeptiske partier vil trolig øke oppslutningen sin i valget til EU-parlamentet, tror analytikerne i obligasjonsfondet Pimco. Det kan gi uro i markedene, men trolig vil det ikke forandre spillereglene i EU betydelig, tror de. Her stemmer medlemmer av EU-parlamentet om endringer i reglene om opphavsrettigheter tidligere i år.

Foto: Patrick Seeger EPA
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Populistiske og euroskeptiske partier øker sin oppslutning, og vil trolig få enda flere av de 751 setene i det kommende valget til EU-parlamentet fra 23. til 26. mai.

Det tror analytikerne i obligasjonsfondet Pimco. De tror populistiske utspill og fremgang for euroskeptiske partier vil kunne skape uro under valgkampen, men at det trolig roer det seg etter valget.

«Valget til EU-parlamentet kan skape uro i markedet på kort sikt, men vi tror ikke utfallet vil være en «game changer», skriver analytikerne i et notat.

Kjempefondet endrer ikke sitt syn på europeiske investeringer fremover, selv om populistene skulle oppleve fremgang i valget til EU-parlamentet.

– Det kan bli noen endringer i parlamentets struktur, men generelt venter vi ikke at valget vil påvirke markedene betydelig, sier porteføljeforvalter Peder Beck-Friis i Pimco til E24.

Pimco regner økte innslag av populisme i europeisk politikk som en svakt negativ faktor, og sier at usikkerheten i markedene kan øke hvis slike partier kommer med aggressive forslag om innvandring eller finanspolitikk.

Et eksempel på dette kan være at partier ikke vil forholde seg til EU-reglene om at statlige budsjettunderskudd ikke skal overstige tre prosent av brutto nasjonalprodukt.

– Hvorfor ser dere ikke fremgangen til populistene i EU-valget som en «game changer»?

– For det første så har markedene vært bekymret for økt støtte til populistiske partier rundt om i Europa. Vi har sett dette i enkeltland som Italia, Frankrike og i noen grad i Spania. Folk er bekymret for at populistiske partier vil få økt innflytelse i EU-parlamentet, sier Beck-Friis.

– Men til tross for den økte støtten for disse partiene, forventer vi at de kanskje får 30 prosent av setene i parlamentet, som er langt unna 50 prosent. De andre 70 prosentene vil være relativt anti-populistiske partier, sier Beck-Friis.

Partier som regnes som populister

En rekke partier som omtales som populistiske eller ytterliggående har preget overskriftene de siste årene.

Noen av dem som omtales slik er italienske Lega Nord og Femstjernesbevegelsen, belgiske Vlaams Belang, nederlandske Geert Wilders’ Frihetspartiet, ungarske Fidesz og Jobbik, greske Gyllent daggry, tyske Alternativ for Tyskland, slovakiske Kotleba, franske Marine Le Pens Nasjonal samling og svenske Sverigedemokraterna, og en rekke andre partier.

Også den omstridte britiske politikeren Nigel Farage gjør seg gjeldende i EU-valget med sitt nye «Brexit Party», delvis sprunget ut av det tidligere UKIP. Britene har utsatt sin uttreden av EU og vil trolig avholde EU-avstemning 23. mai.

Mange av disse partiene er svært euroskeptiske, men det finnes også en rekke partier i valget til EU-parlamentet som Pimco omtaler som mildt euroskeptiske. Blant disse er irske Sinn Fein, greske Syriza og spanske Podemos.

Spår økning fra 22 til 27 prosent

Pimco venter at de euroskeptiske partiene samlet vil øke sin oppslutning fra 22 prosent i 2014-valget til 27 prosent i 2019. Av dette igjen vil gruppen av de mest euroskeptiske gå fra 15 til 19 prosent, mens de mildt euroskeptiske går fra syv til åtte prosent, tror analytikerne.

Dette estimatet er blant annet basert på nasjonale meningsmålinger, og kan endres etter hvert som valgdatoene nærmer seg, påpeker Pimco. Da anslagene ble utarbeidet var det ikke klart om Storbritannia ville delta i valget.

– Folk har en tendens til å gruppere alle disse populistiske partiene inn i en gruppe partier, men de er veldig forskjellige. Noen er på venstresiden, andre på høyresiden, og noen av dem liker ikke hverandre. Så sjansen for at de samles i ett stort parti eller en stor kraft i EU-parlamentet er liten, sier Beck-Friis.

Han peker også på at styringen av EU er kompleks, og at institusjoner som EU-kommisjonen og Det europeiske råd har stor innflytelse på hvordan lovene blir til, selv om parlamentet kan nedlegge veto (se faktaboks).

Utspill kan påvirke markedene

– Hvordan kan populisme i EU-valgkampen påvirke markedene?

– Hvis du tar Italia som eksempel, så styrer Lega-partiet, og historisk har de vist en ganske betydelig retorikk mot EU. De har sikret seg mange velgere i Italia gjennom slik anti-EU-retorikk, sier Beck-Friis.

– Når vi kommer nærmere valget til EU-parlamentet kan det være en risiko for at populistiske partier kan forsterke denne typen retorikk, og si at de ikke bryr seg om finanspolitiske regler, og at det er viktig at de får fremgang i EU-parlamentet slik at de kan endre den europeiske strukturen, sier han.

Dersom de populistiske partienes oppslutning øker og markedene begynner å tro at de vil kunne påvirke EUs struktur negativt, vil det kunne påvirke markedene på kort sikt, tror Pimco.

– Men dette er noe som leder opp til valget, og etter valget tror vi ikke at dette vil fortsette, sier Beck-Friis.

ØKT OPPSLUTNING: Ifølge Pimco er det økende oppslutning rundt populistiske og euroskeptiske partier. Det vil likevel ikke endre spillereglene i EU betydelig i denne omgang, tror analytikerne i obligasjonsfondet.

Foto: Pimco

Her kan du lese mer om

  1. Internasjonal politikk

Flere artikler

  1. Høyeste valgdeltakelse siden 1994: – Velgerne er desperate etter forandring

  2. Årets nest verste børsdag i USA etter Kinas hevntoll

  3. Markant fall på Wall Street

  4. Annonsørinnhold

  5. Marginbyks i påskesesongen

  6. Kahoot kjøper spillstudioet Dragonbox for 158 millioner