Brekke om mulig Asia-fusjon: Nytt selskap vil bli like stort som dagens Telenor

Den norske telekjempen er måneder unna å kunne signere avtalen som skaper en telegigant på størrelse med dagens Telenor. - Vi var klar for en stor deal, sier Telenor-sjefen.

MULIG STORFUSJON: Telenor-sjef Sigve Brekke håper å kunne signere avtalen som skaper en ny telegigant i Asia.
Publisert:

– Vi mener at dette er bra for våre aksjonærer, sier Telenor-sjef Sigve Brekke til E24.

Det norske teleselskapet varslet mandag morgen at de er i fusjonssamtaler i Asia med den største mobiloperatøren i Malaysia, Axiata Group Berhad.

Det skjer ikke lenge etter at Telenor kjøpte seg opp til å bli største eier i den finske teleoperatøren DNA Plc, som markerte det norske selskapets første inntreden i et nytt land på fem år.

– Vi har de to-tre siste årene helt tydelig sagt at vi ønsker å konsentrere oss om regionene Norden og Sørøst-Asia, sier Brekke, som viser til at Telenor blant annet solgte seg ut av India.

– Når vi gjorde Finland var det for å styrke posisjonen i Norden. Nå vil vi ytterligere styrke posisjonen i Asia. For å posisjonere oss for fremtidig vekst er skala viktig. Derfor er dette å levere på vår strategi, sier han.

På Oslo Børs sendes Telenor opp 4,4 prosent kort tid etter at handelen starter mandag.

– Like stort som dagens Telenor

Det er imidlertid ikke sikkert at samtalene som nå pågår med det malaysiske teleselskapet ender opp i en sammenslåing av deres telekom- og infrastrukturvirksomhet i Asia.

Telenor velger likevel å melde om den mulige fusjonen allerede nå.

– Det er på grunn av størrelsen at vi velger å gå ut allerede nå. Det er ellers ikke vanlig, sier Brekke.

Les også

Telenor i fusjonssamtaler i Asia med malaysisk mobilgigant

Ifølge konsernsjefen er det flere ting som må plass før signering, deriblant en selskapsgjennomgang (due diligence).

– Vi har kommet et godt stykke på vei. Vi er cirka tre måneder unna å kunne signere en avtale. En del ting er på plass, og en del er ikke på plass, blant annet en due diligence, sier han.

Planen er at Telenor skal eie 56,5 prosent av det sammenslåtte selskapet, mens Axiata skal eie 43,5 prosent.

Målet er å skape et asiatisk teleselskap med drift i ni land som til sammen har en befolkning på nærmere en milliard. Selskapet vil ha sitt operasjonelle hovedkontor med majoriteten av funksjoner i Kuala Lumpur, og er planlagt notert på en internasjonal børs og på Bursa Malaysia.

Det sammenslåtte selskapet vil ha nær 300 millioner kunder og bli et av Asia største innen mobil infrastruktur med rundt 60.000 mobiltårn. Inntektene vil være på rundt 13 milliarder dollar, tilsvarende om lag 113 milliarder kroner.

Les også

Myanmar-konkurrent skapte trøbbel for Telenor: – Nå er vi tilbake der vi ønsker å være

– Selskapet er omtrent like stort som dagens Telenor. Når det tas inn vil det utgjøre to tredjedeler av Telenor, sier Telenor-sjefen.

– Vil tjene begge parter

Under en telefonkonferanse viser finansdirektør Jørgen C. Arentz Rostrup til at Telenor har en strategi om å være majoritetseier i selskap de investerer i.

– Dette gjør at vi kan bruke vår styrke i operasjon og teknologi i sin fulle verdi. Dette er viktig for oss og våre medaksjonærer, sier Rostrup.

– Jeg tror dette er en sammenslåing av to sterke miljøer, som vil tjene begge parter dersom vi kommer i mål, sier han.

På spørsmål om hva Telenor kan bidra med trekker finansdirektøren frem teknologi, forståelse og vilje til å teste nye modeller.

Les også

Telenor vurderer å selge hele den norske eiendomsmassen

Telenor er blant verdens største når det gjelder mobilkunder, med sine totalt vel 174 millioner. Flesteparten av dem i Asia. Axiata er Malaysias ledende mobiloperatør, med 150 millioner kunder i en rekke land.

Vil bytte aksjer

– Dette følger av strategien de siste to-tre årene. Vi har refokusert Telenor, skapt en lønnsomhet for å gjøre Telenor i stand til denne type transaksjoner. Når muligheten kom var vi klar for en slik stor deal, sier Brekke.

I den mulige avtalen vil oppgjøret skje gjennom bytte av aksjer, altså er det uten bruk av kontanter. Telenor mener videre at man kan får synergieffekter på 5 milliarder dollar, eller 43 milliarder kroner, ved å slå sammen selskapene.

– Dette er en deal uten bruk av penger. Det vi gjør er å bytte aksjer. Vi får tilgang til nye vekstmarkeder og på toppen synergier på fem milliarder dollar. Vi mener denne transaksjonen er verdiskapende, sier Brekke.

Les også

Annenhver nye kunde var i Myanmar

Les også

Vil ikke friskmelde mobilmarkedet ennå

Les også

Telenor-selgere: Ice er «bygd av en russer» og du trenger «spesialtelefon»

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om