Oslo Børs startet uken med kraftig oppgang

Hovedindeksen steg mer enn to prosent, på det som ble en jubeldag for både Norwegian og Biotec Pharmacon.

Publisert:

Oslo Børs klatret fra start mandag morgen, og oppgangen har tiltatt i styrke særlig utover ettermiddagen.

Hovedindeksen endte dagen opp 2,12 prosent til 793,12 poeng på ukens første handelsdag.

Norwegian-aksjen ble nest mest omsatt av børsselskapene, med en oppgang på 21,95 prosent. Selskapet redningsplan ble fullført i forrige uke, og Norwegian har dermed sikret seg statlige lånegarantier på tre milliarder kroner.

Ellers har Nel-aksjen klatret gjennom dagen, og endte dagen opp 6,23 prosent som Børsens tredje mest omsatte.

Blant tungvekterne steg Equinor 2,57 prosent. Samtidig endte Aker BP opp 0,39 prosent, mens DNB og Mowi steg henholdsvis 2,56 og 1,63 prosent på den sterke børsdagen.

Det kan også være verdt å merke seg børsraketten Biotec Pharmacon som mandag steg nye 18,53 prosent. En rekke aksjonærer har tjent godt på selskapet som har steget mer enn 600 prosent hittil i år.

Les på E24+

Børskommentar: Norwegian-aksjen kommer til å steile – kanskje allerede på torsdag

Steg etter milliardkontrakt

Før åpningstid meldte Kongsberg Gruppen om en ny kontrakt verdt 500 millioner kroner. Selskapet, som skal levere våpensystemer til den kanadiske hæren, steg 4,51 prosent på Børsen.

Ellers har produkttankrederiet Hafnia levert sine tall for første kvartal, og aksjene steg 3,83 prosent. Selskapet kunne melde om resultatvekst og et utbytte på omtrent ti cent.

På den andre siden er Kongsberg Automotive på vei nedover. I løpet av handelsdagen endte aksjen ned 12,62 prosent til kurs 0,63 kroner, etter å ha falt med 50,95 prosent før helgen. Det kraftige fallet kom etter at selskapet varslet om en rettet emisjon med ti milliarder nye aksjer til en kurs på ti øre.

Les også

Tellef Ormestad (61) er blitt 30 mill. rikere på biotek i viruskrisen

Oppgang i Europa

De største europeiske børsene er også på vei oppover på ettermiddagen, der Frankfurt-børsen leder an med en oppgang på mer enn to prosent.

Tidligere på dagen var utviklingen blandet på Asia-børsene, der Hongkong-børsen falt. Det har vært uro og demonstrasjoner i byen i løpet av helgen, etter at Kina la frem en omstridt sikkerhetslov som skal knytte Hongkong nærmere landet.

Samtidig er prisen på nordsjøolje (Brent) ned 0,11 prosent for dagen, og omsettes i skrivende stund for 35,24 dollar fatet i spotmarkedet.

Ellers er handelen stengt på børsene i USA og i Storbritannia mandag, i forbindelse med Memorial Day.

Les også

Kriseemisjon i Kongsberg Automotive: «Snakker vi norgesrekord i utvanning?»

Publisert: