Dette skjer denne uken

Norske boligpriser, PMI-tall og «månedens viktigste tall». 

EKSPERTER: Spenning rundt ledigheten stiger i industrisektoren etter en lang periode med markant industrisvekkelse.

Foto: ERIK S. LESSER EPA
  • Hanna Ghaderi
Publisert:,

Forrige uke ble avsluttet som den dårligste maimåneden på ni år på Wall Street. Det markerte også den sjette uken på rad hvor Dow Jones-indeksen har falt, og er den lengste ukentlige tapsrekken for indeksen siden 2011.

– Vi har vært gjennom den åpenbart svakeste måneden for aksjemarkedet i år, med over 6,6 prosent fall i S & P 500. I tillegg er det den nest verste maimåneden vi har sett siden 60-tallet for amerikanske aksjer. Det vi trenger fremover nå er positive nyheter på makroområdet, og lyspunkter relatert til Trump sin proteksjonistiske agenda rettet mot Kina og Mexico, sier sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie.

Duket for PMI-fest

Innkjøpssjefsindeksen for industrisektoren (Caixin) i Kina, som måler industriaktivitet og forventninger blant små- og mellomstore bedrifter lå i april på 50,2 indekspoeng, og kom mandag morgen inn uendret for mai, og litt bedre enn ventet.

– Markedet tror at Caixin-indeksen vil følge etter den offisielle PMI-en under 50-tallet, som indikerer en tilbakegang i økonomien. De kinesiske myndighetene er mest bekymret for at arbeidsledigheten skal synke, og at det vil føre til en periode med uro. Derfor vil myndighetene fortsette med sine stimulanser for å minke de negative effektene fra handelskrigen.

I USA kommer både PMI og ISM-tall denne uken.

– Dette er veldig spennende tall, ettersom Markit sin PMI i mai falt til 50,9 indekspoeng, som er det laveste siden finanskrisen. ISM-en er ventet å stige litt når tallene kommer på mandag, men gitt svakheten i Markits tall tidligere, og i faktisk industriproduksjon kan man ikke utelukke at den også blir svakere enn forventet.

SJEFSTRATEG: Christian Lie i Danske Bank

Foto: DANSKE BANK

Han mener også at Markits PMI er en bedre indikator på industriaktivitet enn ISM-indeksen. Det skyldes at antallet respondenter som svarer på undersøkelsene er over dobbelt så mange i Markits PMI sammenlignet med ISM.

Markit-tallene kommer på onsdag.

Arbeidsledighet

Arbeidsledighetsraten i eurosonen har vist 7,7 prosent ledighet, som også ligger på det laveste nivået siden finanskrisen. Når tallene for mai kommer på tirsdag er det spesielt spenning rundt om ledigheten stiger i industrisektoren etter den lange perioden med markant industrisvekkelse, sier sjefstrategen.

– Det som gjør tallet spesielt spennende det er at vi så den første økningen i tysk ledighet for første gang på fem år i april, altså siden 2013, legger han til.

(+) Dette må du vite om «månedens viktigste tall»

Nye jobber i USA

På fredag kommer antallet nye jobber utenfor landbrukssektoren i USA. I april ble det skapt 263.000 nye jobber. Lie forteller at konsensus er på 195.000 nye jobber i mai. Han sier at det vil være en tilbakegang fra april, men at det likevel kan illustrere at det amerikanske arbeidsmarkedet er i godt hold.

– Hvis man ser på den amerikanske økonomien, har vi de siste seks månedene sett at eksportveksten har vært negativ. Vi har også sett at sysselsettingsveksten i en del av de industritunge vippestatene har begynt å avta, gjennom økningen i såkalte «jobless claims». Dersom denne sysselsettingsveksten avtar videre, i det som for Donald Trump er avgjørende vippestater inn mot presidentkampanjen, kan det øke presset til å møte kineserne i forhandling.

Norske tall

Av det mer spennende som skjer her hjemme denne uken er boligprisene som legges frem på onsdag. Sjef for Eie Eiendomsformidling, Hedda Ulvness, uttalte til E24 forrige uke at hun tror gjeldsregisteret vil ramme markedet hardt, og ekspertene spår et lite prisfall i mai.

I tillegg kommer de norske PMI-tallene for mai på mandag. I april falt norsk PMI til 53,8 indekspoeng.

– At PMI-en falt skyldtes utfordringer relatert til sesongmessige justeringer rundt påske, og vi forventer en oppgang til 54,7 indekspoeng i mai, sier Lie.

Det kommer også ferske BNP-tall fredag.

– Vi tror at det blir en økning til 0,3 prosent på BNP.

Fokus på nedsiderisiko i ESB

Torsdag er det rentemøte i Den europeiske sentralbanken (ESB). Ekspertene venter ikke noen renteendringer på møte, og det gjør ikke Lie heller.

(+) Hva gjør «sentralbankenes sentralbank»?

– Mario Draghi fokuserer nok på nedsiderisiko, både for økonomien og for inflasjonsforventningene som har blitt trukket ned. Det forventes at det kommer flere detaljer rundt Tltro-programmet som skal gi billigere lån fra ESB.

møtet i april holdt ESB også rentene uendret, og Draghi omtalte også nedsiderisiko etter nedjusteringen av vekstprognosen for eurosonen i mars.

Les også

Lokker boligselgere med prisgaranti

Les også

Flere vil selge butikklokaler: – Kjøpesenterdelen virker å være spesielt utsatt, sier professor

Les også

Analytikere spår prishopp som følge av algedøden

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Børsuroen fortsetter: Asia starter juni i minus

  2. Bred oppgang i Asia

  3. Dette skjer denne uken: PMI-rush og månedens viktigste tall

  4. Annonsørinnhold

  5. Svake jobbtall fra USA rammer kjernevelgere: – Trump kan være i sin mest utfordrende periode

  6. Viktig industriindeks viser overraskende tilbakegang