Turbulensen i Norwegian

Sissener-fondene har sendt forslag til Norwegian: – Enkelt for styret å godkjenne

Norwegian har bedt kreditorene sine om å få utsatt forfallet av milliardgjeld i bytte mot bedrede vilkår. Nå har selskapet fått et endringsforslag i retur.

  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Vi har gitt et tilbud som er enkelt for styret å godkjenne med de fullmakter som er allerede er gitt dem av generalforsamlingen. Det hadde vært best for både aksjonærer og kreditorer, sier porteføljeforvalter Philippe Sissener til E24 tirsdag morgen.

For å unngå en finansiell skvis til vinteren har Norwegian nå tatt en rekke grep. Et av dem er å finne en løsning på to av obligasjonslånene til selskapet, inkludert eurolånet på om lag 2,4 milliarder kroner som forfaller i desember.

Les på E24+

Norwegian spiller gjeldspoker, men de vet ikke hvem de spiller mot

Etter at Norwegian forrige uke foreslo en utsettelse av forfallet i bytte mot bedrede vilkår har flere kreditorer ytret sin misnøye mot deler av forslaget. En av dem er Sissener-fondene som både eier aksjer og obligasjoner i Norwegian.

Nå har de altså oversendt et nytt forslag til Norwegian-ledelsen.

Frist til onsdag

Onsdag går fristen som Norwegian har satt for de kreditorene som vil gi sin bindende aksept tidlig og motta en ekstrabetaling på 0,75 prosent av obligasjonene de eier.

Som i de fleste selskaper fikk Norwegian-styret under vårens generalforsamling fullmakt til å kjøpe opp til 10 prosent av selskapets aksjer. Styret kan også utstede opp til 11,2 millioner aksjer (tilsvarende 8,3 prosent av totalen) for å styrke egenkapitalen eller gjennomføre oppkjøp.

Les på E24+

Børskommentar: Norwegians trafikkstatistikk er egentlig imponerende god

– Tror du Norwegian kan komme med noen endringer i vilkårene eller legge noe annet på bordet?

– Det er vanskelig for meg å spekulere i det, sier Sissener.

E24 har vært i kontakt med Norwegian for å høre om selskapet vil komme obligasjonseierne i møte og om det er aktuelt å justere på tilbudet.

Informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen viser til selskapets tidligere uttalelser:

– Selskapet har fått god tilbakemelding fra møter og dialog med obligasjonseiere, og vi har ingen ytterligere kommentar nå, sier Sandaker-Nielsen tirsdag morgen.

Tilbyr pant

I bytte mot at kreditorene i euro- og svenskekronelånene går med på å utsette forfallene i lånene har Norwegian tilbudt flere nye vilkår. Som E24 skrev i forrige uke har Norwegian lagt opp til 195 millioner kroner på bordet.

I tillegg til å få betalt 105 prosent av lånesummen ved forfall vil Norwegian tilby kreditorene i de usikrede lånene å gjøre dem om til sikrede lån. Panten er i Norwegian Air Norway AS, som skal sitte på landings- og avgangstillatelsene som Norwegian har på Gatwick-flyplassen utenfor London.

Verdien av slike landingstillatelser (slots) er vanskelig å fastsette, men har åpenbart en verdi. Norwegian mener denne verdien overgår den utestående gjelden i de to lånene.

Flere av obligasjonseierne har ytret skepsis til hvor godt pantet er i en situasjon der Norwegian skulle gå konkurs, altså om de vil klare å få kontroll på pantet og verdiene.

I tillegg har flere ytret skepsis mot opsjonene Norwegian vil ha på å kunne kjøpe tilbake obligasjonsgjelden underveis.

I tillegg til å forsøke å skyve på låneforfallet har Norwegian etter sommeren annonsert salget av aksjene sine i Bank Norwegian.

Tidligere har selskapet tatt en rekke andre grep for å øke lønnsomheten, blant annet ved å skyve på flyleveranser, igangsette en omfattende kostnadsprogram internt og ved å legge ned ruter og baser med for lav lønnsomhet.

Les også

Ti Dreamlinere på bakken for Norwegian

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Turbulensen i Norwegian
  2. Norwegian

Flere artikler

  1. Sissener mener Norwegian driver uforsvarlig: – Å fortsette med dagens kapitalstruktur er som å spille rulett på kasino

  2. Norwegian kommer kreditorene i møte

  3. Skjebnemøte for Norwegian mandag

  4. – Mye bedre om de kunne gjøre en emisjon

  5. Overveldende ja til redningsplanen i Norwegian: – Den eneste fornuftige beslutningen