Veidekke-sjefen mener oppsplitting øker aksjonærverdiene

Bygg- og anleggsgigantens planer om å dele selskapet i to sender børsverdiene kraftig opp. Analytiker setter en verdi på 8,1 milliarder på Veidekkes eiendomsdel.

DELER VEIDEKKE: Konsernsjef Jimmy Bengtsson skal skille ut eiendomsdelen. Her ved en tidligere anledning.

Berit Roald
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Bygg- og anleggskonsernets planer om å dele selskapet i to vil gi bedre vekstmuligheter for eiendomsdelen, mener konsernsjef Jimmy Bengtsson.

Han presenterte torsdag kvartalsresultater og planene om å skille ut det som er en av Skandinavias største boligutviklere fra konsernet.

Veidekke vil da bli sittende igjen med virksomheter innen blant annet bygg- og anlegg, veivedlikehold og produksjon av asfalt, pukk og grus.

– Vi har kommet til det punktet at en annen eierstruktur med uavhengige finansieringsmuligheter kommer til å ha bedre muligheter til videre vekst i eiendomsvirksomheten, sier Bengtsson E24.

– Da skaper vi større aksjonærverdier enn hvis vi beholder det innen Veidekke, sier han.

Les på E24+ (for abonnenter)

Børskommentar: Veidekke har levert en gavepakke til aksjonærene

Verdsettelse på 8,1 mrd.

Den vurderingen ser det ut til at markedet deler. På Oslo Børs stiger aksjen med nesten 13 prosent 112,50 kroner torsdag ettermiddag. Over natten øker dermed Veidekkes børsverdi med 1,8 milliarder kroner.

Veidekkes eiendomsvirksomhet i Norge og Sverige kjøper tomter og eiendommer, som utvikles til boligprosjekter. Selskapet omsatte for 590 millioner kroner i tredje kvartal, og satt igjen med et resultat før skatt på 79 millioner kroner.

Analytiker Simen Mortensen i DNB Markets verdsetter eiendomsvirksomheten til 8,1 milliarder kroner, tilsvarende rett i overkant av 60 kroner aksjen (DNB har vært rådgiver for Veidekke).

– Veidekke har bygget eiendomsvirksomheten i 20 års tid. Vi har gjort det veldig bra. Det har blitt en betydelig virksomhet med en kompetent organisasjon, sier Bengtsson, som viser til at selskapet har en tomtebank som kan gi rundt 18.000 boliger.

Les også

Veidekke-aksjen stiger kraftig på Oslo Børs

Børsnotering eller salg

Veidekke-sjefen er ordknapp om hvor store merverdier som kan realiseres, men sier at konsernet har startet på prosessen som kan ende med flere utfall.

Både børsnotering eller helt eller delvis salg av eiendomsdelen er aktuelt, og beslutningen tas i løpet av første halvår 2020, ifølge selskapet.

Veidekke opplyste onsdag ettermiddag at de har mottatt en henvendelse fra «en seriøs aktør» som har interesse for å kjøpe selskapet, uten at Bengtsson ønsker å si noe mer om hvem dette er.

– Vi har startet løpet mot en børsnotering, og vi har samtidig en interessent som banker på døren. Men vi har en palett av alternative muligheter for hvordan vi skal gjennomføre dette strategiske veivalget, sier han.

– Hvorfor skjer det nå at dere gjør denne vurderingen?

– Det ligger vel noe i at Veidekke har fått en ny konsernsjef og styreleder. Da ligger det i sakens natur at man ser over strukturen i selskapet man er satt til å utvikle, sier Bengtsson.

Han ble ansatt som ny toppsjef i mai og tok over i september, ikke lenge etter at den tidligere Hydro-sjefen Svein Richard Brandtzæg var på plass som ny styreleder i Veidekke.

Les også

Skanska, AF-gruppen og Veidekke får milliardkontrakter i regjeringskvartalet

Større kapitalbehov

Veidekke-sjefen peker under presentasjonen på flere forskjeller mellom entreprenør- og industrivirksomheten og eiendomsdelen, blant annet at sistnevnte har et større kapitalbehov.

– Den trenger en del kapital, og Veidekke som anleggsselskap, med den forskjellen som er i slike virksomheter, så skal vi være en ganske kapitallett virksomhet.

Her kan du lese mer om

 1. Veidekke
 2. Bygg og anlegg
 3. Eiendom
 4. Børsnotering

Flere artikler

 1. Veidekke-aksjen stiger kraftig på Oslo Børs

 2. Veidekke vil skille ut eiendomsvirksomheten

 3. Tollefsen og Fredriksen kjøper Veidekkes eiendommer

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Børskommentar: Burde Veidekke-tapene vært oppdaget tidligere?

 6. Solon kjøper Kruse Smith Eiendom for rundt 608 millioner kroner