Borr Drilling-direktør er optimist tross resultatsmell: – Alle faktorer peker fortsatt i rett retning

Borr Drilling har ni ledige rigger og åtte nye på vei. En rekke anbud verden rundt gir kontraktsmuligheter, mener finansdirektør Rune Magnus Lundetræ.

TALLSLIPP: Finansdirektør Rune Magnus Lundetræ og Borr Drilling leverte kvartalsresultater torsdag. Her ved en tidligere anledning.

Foto: Marius Lorentzen E24
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

– Jeg tror de klarer å få en god del flere rigger på kontrakter. Det er det man sitter og venter på, sier rigganalytiker Vidar Lyngvær i SpareBank 1 Markets til E24.

Borr Drilling har kjøpt seg en stor flåte av jack-up-rigger som trenger arbeid, ikke minst åtte nye rigger som kommer til levering fra Keppel-verftet i Singapore det neste halvannet året.

Borr har fra før ni ledige rigger, ifølge kvartalsrapporten som ble lagt frem torsdag. Den viste også et underskudd på 933 millioner kroner i andre kvartal, delvis på grunn av tap på finansielle veddemål.

Selskapet selv uttrykker optimisme.

– Alle underliggende faktorer peker fortsatt i rett retning både på utnyttelse av den globale flåten, vår egen utnyttelse og antall rigger i operasjon. Antall konkrete anbud har også gått vesentlig opp. Vi har fortsatt et positivt syn på utsiktene for jackup-markedet, sier Borrs finansdirektør Rune Magnus Lundetræ.

E24 (+): Slik henter Trøim milliardrigger på billigsalg

Ser behov for flere rigger

I kvartalsrapporten peker Borr på bedringen i markedet siden bunnen ble nådd i 2017, med en oppgang fra 296 til 365 jackup-rigger som er i arbeid.

De neste tolv månedene venter selskapet at tallet vil stige til over 400 rigger med kontrakt.

Les også

Borr Drillings rigg-veddemål: Aksjekollaps kan gi stortap

Behovet for over 40 moderne jack-up-rigger i forskjellige anbud er fordelt på regioner og land som Midtøsten, Mexico, Sørøst-Asia, Vest-Afrika og Emiratene, fremholder Borr.

– Markedet har veldig mange anbudsprosesser, som nærmer seg det antallet man så på toppen for seks-syv år siden. Sånn sett ser det lovende ut, sier Lundetræ.

– Vi har pålagt oss selv å være tålmodige, og ikke gi vekk rigger på nivåer der vi ikke tjener penger, sier han.

Les også: Børsverdier i rigg barbert med 35 milliarder på ett år

– Kommer til å ta tid

Lyngvær peker på at den delen av markedet Borr har satset på, såkalte premium jack-up-rigger som er bygget etter år 2000, har gjort det bedre enn de eldre standardriggene.

Les på E24+

Eksperter tror flere selskaper er underpriset: Oljeaksjene som kan kuppe børshøsten

– Men det er ikke tvil om at de har mye ledig kapasitet, og det kommer til å ta tid før de får alle på kontrakt. Det skjer nok ikke i 2020, sier han.

Borr sitter i dag på en flåte på 26 oppjekkbare rigger, samt en halvt nedsenkbar rigg. 15 av disse er for tiden i arbeid, ifølge kvartalsrapporten.

Når de åtte nybyggene er levert vil flåten telle 35 enheter.

– Det er naturlig at premium jackup fortsetter å bygge markedsandel. Det har vi sett de siste årene. Siden bunnen i markedet i 2017 har vi sett at veksten på kontrakt- og etterspørselssiden i jackup har vært drevet av at det er flere premium jackup som vinner kontrakt, på bekostning av standard jackup, sier Lyngvær.

Les også

Borr vil ha Pål Kibsgaard som styreleder

Les også

Aksjesmell for Borr Drilling – tapte 933 millioner i andre kvartal

Her kan du lese mer om

 1. Borr Drilling
 2. Oslo Børs
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Trøims Borr Drilling verdt under milliarden: – Ikke mye mer cash igjen i sjappa

 2. Borr Drilling tapte 655 millioner kroner

 3. Borr Drillings rigg-veddemål: Aksjekollaps kan gi stortap

 4. Annonsørinnhold

 5. Riggselskapene skal i resultatilden: – Det tjenes for lite penger, sier analytiker

 6. Betalt innhold

  Tiden kan være inne for å laste opp med Borr Drilling