Hovedindeksen ned én prosent etter oljeprisfall

Etter at Wall Street åpnet, og nøkkeltall indikerte tilbakegang for industrien i verdens største økonomi, tiltok fallet.

NEDTUR: Hovedindeksen på Oslo Børs ramlet ned 1 prosent tirsdag.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
  • Infront TDN Direkt
  • E24
Publisert:

Hovedindeksen på Oslo Børs åpnet flatt tirsdag morgen, men snudde etter kort tid noe nedover. Den endte ned 1,0 prosent til 850,61 poeng tirsdag.

Det var børslokomotivet Equinor som bidro mest til nedgangen. Kursen gikk ned 2,05 prosent, etter at oljeprisen falt med over 2 prosent til 57,30 dollar fatet.

En for tiden sterk amerikansk dollar og bekymringer rundt tilstanden i den globale økonomien og global handel fortsetter å sette press på oljen, samtidig som mangel på Opec-disiplin dukker opp som en bekymring.

Aksje-NM er i gang hos E24, der du blant annet kan velge og vrake fra alle selskapene notert på Oslo Børs. Her kan du melde deg på og lese mer om konkurransen.

Nå får alle deltagere av Aksje-NM 50 prosent rabatt på årsabonnement hos E24+, dermed kan du også sikre seg livekurser fra Oslo Børs.

Økte produksjonsnivåer

En Bloomberg-undersøkelse viste mandag at oljeproduksjonen fra Opec steg på månedlig basis i august, for første gang siden november 2018, og særlig Nigeria og Irak fortsetter å ignorere avtalen med økte produksjonsnivåer, noe som setter press på gruppens overholdelsesgrad. Opec produserte 11,29 millioner fat olje i august, ifølge undersøkelsen, som er betydelig høyere enn Opecs avtalte produksjonsnivå.

Les på E24+ (for abonnenter)

Slik slår digitaliseringsbølgen inn over restaurantbransjen

Analytikere ser risiko for videre prisnedgang dersom ikke Opec-landene blir mer disiplinerte.

«For å beskytte oljeprisen fra enda en nedgang, vil det være behov for produksjonsdisiplin fra Opec+ med tanke på frykten for lavere etterspørsel», skriver Commerzbank i en oppdatering tirsdag.

De mener videre at Saudi-Arabia må gjøre betydelige produksjonskutt for å beholde målsetningen om en verdsettelse på to billioner dollar for børsnoteringen av Saudi Aramco.

«Vi tror en vellykket børsnotering vil kreve en betydelig høyere oljepris», skriver de.

Det statlig eide oljeselskapet har intensivert planleggingen av børsnoteringen og vurderer notering på den saudiarabiske børsen Tadawul i år. Ifølge Wall Street Journal ønsker kronprinsen i Saudi-Arabia vil ha en verdsettelse på to billioner dollar på Saudi Aramco, mens rådgiverne ser en verdsettelse på 1,5 billioner dollar. Selskapet kan komme til å hente inn 50 milliarder dollar i den innenlandske noteringen, ifølge kildene.

Nytt Norwegian-fall

Norwegian-kursen forlenget mandagens nedgang i tirsdagens handel, og ved stengetid var aksjen ned 7,91 prosent til 32,27 kroner.

Mandag meldte selskapet at de har bedt kreditorene i to obligasjonslån på til sammen 3,4 milliarder kroner om en utsettelse av forfall i to år, i bytte mot sikkerhet i avgangstider på Gatwick.

Les på E24+ (for abonnenter)

Børskommentar: Kan BW Offshore fortsette klatringen?

Den effektive renten på lånet som er gjort i euro steg mandag til 57,75 prosent, noe som betyr at investorene krever høyere avkastning for å eie lånet.

Norwegian betaler selv 7,25 prosent på eurolånet.

Scatec- og Otello-oppgang

Scatec Solar-aksjen steg 3,1 prosent på Oslo Børs tirsdag, blant annet etter at Kepler Cheuvreux har oppgradert aksjen til kjøp fra tidligere hold-anbefaling samtidig som kursmålet oppjusteres til 120 kroner fra 91 kroner.

Scatec skal 18. september holde en oppdatering for kapitalmarkedet. I invitasjonen selskapet børsmeldte 13. august inviterer selskapet til kapitalmarkedsoppdateringen: «Expanding our platform for increased growth» i Oslo 18. september.
I forbindelse med kapitalmarkedsdagen venter DNB Markets at selskapet blant annet vil presentere oppdaterte målsettinger vedrørende kapasitet.

«Selskapet annonserte i slutten av forrige uke at et nytt anlegg i Egypt nå har kommet opp i drift og at de samtidig hadde startet driften ved et første anlegg i Ukraina. Disse to prosjektene løfter den samlede operasjonelle kapasiteten med rundt ti prosent, skriver meglerhuset i en oppdatering.

Otello Corporation steg 1,8 prosent tirsdag. Arctic-analytiker Henriette Trondsen viser til at det ikke har kommet noen nyheter fra selskapet og at handelsvolumet er relativt lavt.

– Otello viste tegn til stabilisering av inntektene i andre kvartal, og ledelsen guider at dette vil fortsette inn i neste kvartal. Merk at guidingen for neste kvartal inkluderer et nytt oppkjøp og er dermed ikke fullt ut organisk. Selv om vi er mer positiv til aksjen etter andre kvartal og det nå er oppside til kursmålet vårt, trenger selskapet å bevise «execution» et til kvartal før vi ville kjøpt aksjen, sier Trondsen til TDN Direkt.

Arctic Securities har en hold-anbefaling på Otello med kursmål 20 kroner.

Her er topplisten i Aksje-NM etter stengetid tirsdag:

1.Arthur46,63%
2.EKV42,59%
3.high risk high reward 41,99%
4.KimF-T39,26%
5.FunTrade34,48%

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Nærmere historiens største børsnotering: – Bra for oljeselskapene på Oslo Børs

  2. Nytt prospekt verdsetter Saudi Aramco til 15.000 milliarder

  3. FT: Rike familier presses til å delta i Saudi Aramco-notering

  4. Annonsørinnhold

  5. Saudi Aramco får grønt lys for børsnotering

  6. Norwegian-aksjen dundret i bakken