Risiko for verre følger av Wuhan enn Sars: Har solgt aksjer for 800 millioner

Handelsbanken frykter at coronaviruset Wuhan kan få større følger enn Sars i 2003, og har kvittet seg med aksjer for 800 millioner kroner på kundenes vegne. – Vi har ikke gått i dekning, sier seniorøkonom.

SELGER AKSJER: Handelsbanken har redusert kundenes aksjebeholdninger noe etter coronaviruset, og ser en risiko for at følgene kan bli verre enn markedene venter. Her går en mann forbi en tavle som viser kursene på Nikkei-indeksen i Japan.

Eugene Hoshiko / AP
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

– I månedene i forkant av virusutbruddet lå vi overvektet i aksjer og nøt godt av oppgangen i aksjemarkedene, sier seniorøkonom Halfdan F. Grangård i Handelsbanken til E24.

– Etter utbruddet har vi lagt oss mer defensivt, blant annet ved å selge ut aksjer i Europa, Norden og Asia og investere mer særlig i amerikanske aksjer. USA er ofte det markedet som går best når det er urolige tider, legger han til.

Som seniorøkonom i Handelsbanken jobber Grangård med å analysere makroutviklingen. I tillegg sitter han i investeringskomiteen for allokeringsporteføljene, som bestemmer hvor kundenes penger skal plasseres.

Handelsbanken forvalter mellom syv og åtte milliarder kroner i disse porteføljene. Disse pengene investeres i både renter og aksjer globalt, med en viss andel av hver. Banken har mandat fra kundene til å skru andelene opp og ned.

Seniorøkonom Halfdan F. Grangård i Handelsbanken.

Handelsbanken

800 millioner ut av aksjer

Etter utbruddet av coronaviruset (2019-nCoV) har banken flyttet rundt 800 millioner kroner av kundenes penger ut av aksjer, ifølge Grangård.

– Nå er vi normalvektet i aksjer, mens vi tidligere var ganske positivt innstilt. Vi har egentlig tatt ut en slags forsikringspremie, fordi vi nå ser en risiko for at dette kan bli verre enn det markedene venter. Vi har ikke gått i dekning, men vi er litt mindre positive enn før, sier han.

Les på E24+

Corona-viruset kan være det som utløser et børsfall

Seniorøkonomen frykter at det kan gå verre med Kinas økonomi og verdensøkonomien enn det som er priset inn i markedet så langt.

– Vi blir mer avventende utviklingen i aksjer når vi ser hvordan markedet håndterer dette. Men dette handler altså om våre kortsiktige allokeringer, på noen måneders sikt. Vi ser en nedsiderisiko som er større enn det markedet og en del kommentarer ser ut til å tro, sier Grangård.

Les også

Den norske kronen er rammet av frykten for coronavirus: – Har fått litt vel hard juling

Vil skrote Sars-sammenligning

Han mener at sammenligninger mellom coronaviruset (2019-nCoV) og Sars-viruset i 2003 bør skrotes, fordi Kina har en helt annen plass i verdensøkonomien nå enn i 2003, og fordi virusene har ulik profil.

– Smittefaren kan også være større enn ved Sars, fordi coronaviruset smitter også i inkubasjonsperioden, som er på opptil to uker. Da er det vanskelig å isolere sykdommen. Det var annerledes med Sars, da visste du at du var syk før du kunne smitte noen, sier Grangård.

– Jo raskere smitten sprer seg, jo mer må kinesiske myndigheter gjøre. Og jo mer Kina må stenge ned fabrikker, isolere byer og bryte forsyningskjeder også internasjonalt, jo mer negativt kan det bli for vekstbildet globalt, som vi var positivt innstilt til før viruset dukket opp, sier han.

Les på E24+

Virusets effekt på markedene: – Mer urolige og sårbare

Seniorøkonomen ser en viss risiko for at den samlede effekten av viruset kan bli enda verre denne gang enn ved Sars-epidemien i 2003.

– Viruset kan potensielt få mye større virkning på Kinas økonomi enn sist. Kina er åpenbart viktigere for det globale vekstbildet nå enn i 2003. Kina står for rundt 30 prosent av global vekst, og hvis veksten avtar så vil det prege aksjemarkedene mer enn tilsvarende hendelse ville gjort i 2003, sier han.

– Oslo Børs er sårbar

Handelsbanken eier også mindre norske aksjer enn vanlig, noe som er et tegn på at banken venter en krevende periode for Oslo Børs.

– Vi er undervektet i norske aksjer. Oslo Børs er sårbar fordi tilbakeslag i veksten i Kina gjerne slår hardt på oljeetterspørselen og dermed oljeprisen. En annen faktor er at det norske markedet ofte reagerer ganske mye på globale aksjeendringer. Hvis verden går ned én prosent, går Norge gjerne ned litt mer, sier Grangård.

– I tillegg har du en kroneeffekt. En svekkelse av kronen gjør at avkastningen fra globale aksjer øker, mens effekten er mindre for norske bedrifter. Det tilsier at det er litt mer å lønnsomt å ligge i utenlandske aksjer enn norske når kronen svekker seg. En svekket krone gjør at norske bedrifter tjener mer i kroner, men effekten er ikke én til én, legger han til.

Les også

Verdensbanken etterlyser global innsats mot Wuhan-viruset

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Aksjer
 3. Handelsbanken
 4. Verdensøkonomien
 5. Sars
 6. Coronaviruset
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Dette skjer denne uken: Ledighetstall og resultatrush

 2. Sjefstrateg om rekordsvake Kina-tall: – Vil sette en støkk i markedet

 3. Dette skjer hvis coronaviruset blir påvist i Norge

 4. Annonsørinnhold

 5. Oslo Børs ned syv prosent fra toppen: – Har blitt en global frykt

 6. Eksperter tror lungeviruset kommer til Norge: – Kan ramme reiselivsnæringen