XXL refinansierer lån og vil hente penger i emisjon

Sportsutstyrskjeden refinansierer lån på 1,45 milliarder kroner fra DNB og Nordea. XXL vil også hente penger fra aksjonærene, og Altor og Ferd åpner lommeboken.

 • Eivind Bøe
Publisert:

XXL har siden det la frem svake resultater for fjerde kvartal sett på ulike finansieringsalternativer.

Selskapet har tidligere meldt at det kan risikere å være i brudd med lånebetingelsene mot slutten av årets første kvartal på grunn av tøffe markedsforhold.

XXL skrev ned verdier for 385 millioner kroner av varelageret i fjerde kvartal etter svak julehandel og satte i gang en massiv kampanje for å få ned varelageret.

melder XXL at det vil styrke balansen ved å refinansiere lån fra eksisterende banker og gjennomføre en tegningsrettsemisjon på rundt 400 millioner kroner.

Les også

XXL med svake resultater – gjør nedskrivninger på 385 millioner

Refinansierer

Den nye bankfinansieringen med DNB og Nordea består fire ulike lån, der flesteparten er såkalte rullerende kredittfasiliteter, der man kan trekke ut penger, nedbetale og låne igjen fleksibelt:

 • Et treåring avdragsfritt lån på 500 millioner kroner
 • En treårig rullerende kredittfasilitet på 500 millioner kroner
 • En treårig rullerende kredittfasilitet på 150 millioner kroner
 • En 364-dagers ytterligere kredittfasilitet på 300 millioner kroner

Lånene kommer med noen betingelser. Bankene krever at XXL har 100 millioner kroner i likviditet i årets andre og tredje kvartal, og kravet øker til 200 millioner kroner i årets fjerde kvartal. Deretter justeres kravet ned til 100 millioner kroner i første og andre kvartal 2021.

Bankene setter også krav knyttet til gjelden.

Deltar i emisjonen

Oppkjøpsfondet Altor, Johan H. Andresens Ferd og fondene Odin Norden og Odin Norge har sagt at de vil delta i emisjonen slik at deres eierandeler i hvert fall holder seg uendret.

Totalt har disse investorene forpliktet seg til sine eierandeler på 41,5 prosent, der Altor har 23,6 prosent, Ferd 9 prosent, Odin Norden 6 prosent og Odin Norge 3 prosent.

Les også

XXL permitterer rundt 1.000 ansatte i Norge

Ferd har i tillegg garantert for ytterligere 22.899 tilbudsaksjer, og Nordkronen II AS, som er kontrollert av den nye XXL-sjefen Pål Wibe, garanterer for 5 millioner tilbudsaksjer.

Altor har garantert for resten av emisjonen, på betingelsen om at Altor ikke får en eierandel på mer enn 33,33 prosent slik at det må legge inn bud på hele selskapet.

Hvis det blir nødvendig for å fylle emisjonen, kan Altor enten ta over de overflødige tilbudsaksjene eller bidra med et fireårig usikret konvertibelt obligasjonslån for tilsvarende beløp.

Tegningskursen på fem kroner per aksje tilsvarer en premie på seks prosent fra XXLs sluttkurs på Oslo Børs tirsdag.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. XXL
 2. Altor
 3. Ferd

Flere artikler

 1. XXL-aksjen steg 85 prosent etter kriseløsning

 2. Lover å løse problemet med lånevilkårene innen to måneder

 3. XXL-gründer Tidemandsen i skvis: – Kommer nok ikke til å kunne være med fullt ut

 4. Eier du Norwegian-gjeld, kan du bli sittende med denne hangaren

 5. XXL omsatte for nesten tre milliarder kroner i andre kvartal