Tungsolgt emisjon for grønn børskandidat

MPC Energy Solutions skal hente en milliard kroner i forkant av notering på Merkur Market, men sliter med å få pengene på plass.

FORTSATT IKKE NAPP: MPC Energy Solutions satser på fornybar energi i et kokende marked for grønne investeringer, men sliter likevel med å hente penger.
 • Lage Bøhren
 • Marius Lorentzen
Publisert:

– Boken er fortsatt åpen, sier Ignace Van Meenen, styreleder i MPC Energy Solutions, til E24.

Fornybarselskapet vil ri den grønne bølgen på Oslo Børs, og har engasjert Fearnley Securities til å hente nær en milliard kroner i ny egenkapital i forkant av en notering på Merkur Market.

Da Dagens Næringsliv skrev om prosessen i midten av september, skal selskapet ha vært i en «avsluttende fase» av emisjonen, og det ble opplyst at 600 millioner kroner allerede var garantert av ulike investorer, inkludert KLP og Klaveness Marine.

Likevel var fortsatt ikke hele restbeløpet på 400 millioner på plass da tegningsperioden utløp mandag. Van Meenen avviser at transaksjonen er kansellert.

– Vi har fortsatt solid støtte fra en betydelig gruppe av kvalitetsinvestorer. Det gir oss mulighet til å sette emisjonsprosessen på vent, og dermed legge til rette for store investorer som trenger mer tid og due diligence før de tar en investeringsbeslutning, sier styrelederen.

– Investorene er travle

Nederlandske MPC Energy Solutions eier, utvikler og finansierer fornybarprosjekter hovedsakelig innen sol- og vindkraft over hele verden.

I tillegg jobber selskapet med prosjekter innen energilagring og andre tiltak som reduserer energiforbruk og utslipp.

STYRELEDER: Ignace Van Meenen i MPC Energy Solutions.

– Oslo Børs er et naturlig og opplagt valg for oss, med flere sammenlignbare selskaper som allerede er notert og investorer med kunnskap og interesse for fornybar energi, sier Van Meenen.

– I et så sterkt marked for grønne investeringer, hvorfor tror du at investorene ikke er blitt overbevist av selskapet deres?

– Det er et godt spørsmål, som det ikke er så enkelt for meg å svare på. Jeg tror definitivt at investorene er svært travle om dagen, og som en nykommer må vi jobbe enda hardere for å få deres oppmerksomhet, særlig siden vi sitter lenger unna Norge enn andre, sier han.

Han tror imidlertid at selskapet vil klare å hente det planlagte beløpet innen kort tid.

– Vi har den riktige storyen, vi har identifisert rett type eiendeler og vi har et sterkt team som har jobbet med fornybar energi i mange år. For oss handler det nå bare om å brette opp ermene og gå den siste distansen, sier Van Meenen.

Grønn bølge på børs

Hvis MPC Energy Solutions får pengene på plass til slutt og noteres på Merkur Market, vil de i så fall bli den 18. nykommeren på markedsplassen hittil i 2020.

De aller fleste har en tydelig miljøvennlig profil, som Akers to nysatsinger innen karbonfangst og havvind og plastgjenvinningsselskapene Quantafuel og Agilyx.

Ledelsen i sistnevnte selskap ringer i børsbjellen i dag, etter en vellykket emisjon på 300 millioner kroner.

– Vi har sett fra investorhold at det har vært stor etterspørsel etter grønne investeringer i år, uttalte kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs til E24 16. september.

Les også

Miljøselskaper flokker til Oslo Børs: Forvalter er skeptisk

I samme artikkel uttalte forvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg seg med skepsis om flommen av nye børsprosjekter, ettersom flere hadde en uheldig kombinasjon av kort historikk og høy verdsettelse.

– Det er veldig mange nystartede ting som utnytter muligheten til å hente kapital. Det er ikke alt som er like gjennomarbeidet, sa forvalteren den gang.

Les på E24+

Vil du ha en grønn aksjeportefølje, bør du se til utlandet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Fornybar energi
 2. Euronext Growth
 3. Emisjon
 4. Oslo Børs
 5. Fearnley Securities
 6. Vindkraft
 7. KLP

Flere artikler

 1. Miljøselskaper flokker til Oslo Børs: Forvalter er skeptisk

 2. Vindemisjon drøyer for Merkur-kandidat

 3. Betalt innhold

  Merkur-nykommere vil trenge mer penger

 4. Betalt innhold

  Merkur Market eksploderer: Dette bør du vite før du investerer

 5. Meglerhus rir børsbølge: Honorarfest på 870 mill.