Vil avsløre utenlandske eiere bak anonyme forvalterkontoer

I over 40 år har regjeringen latt utlendinger eie aksjer anonymt i norske selskaper. Nå vil de åpne opp om hvem som skjuler seg bak forvalterkontoene – mot betaling.

Næringsminister Iselin Nybø (V) foreslår lovendringer som gjør det mulig å åpne opp lukkede aksjeeierkontoer.

Terje Bendiksby / NTB.
  • Eivind Bøe
Publisert:

Regjeringen foreslår nye regler som skal gi økt åpenhet om utenlandske eiere av aksjer i Norge, går det frem av en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet.

De foreslår å gi allmennheten innsynsrett i hvem som eier forvalterregistrerte aksjer.

Næringsminister Iselin Nybø sier at Norge har lange tradisjoner for åpenhet om hvem som eier aksjer i norske selskaper. Likevel har det i over 40 år vært åpnet for at utlendinger kan eie aksjer anonymt.

– Det slår fast et prinsipp om at det skal være åpenhet om alle aksjeeiere i norske selskaper, sier næringsminister Iselin Nybø.

40 prosent av Oslo Børs eid av utlendinger

Departementet skriver at rundt 40 prosent av aksjeverdiene på Oslo Børs i 2019 var eid av utenlandske investorer. Flertallet av disse aksjene er forvalterregistrerte. Dette innebærer at navnene på de faktiske eierne av disse aksjene ikke fremgår av selskapets eierdata og at aksjeeierskapet er registrert gjennom en forvalter.

Ved innsynskrav må selskapet selv innhente opplysninger om hvem som er eiere av forvalterregistrerte aksjer.

«For å redusere byrdene for næringslivet, foreslås det at den som ber om innsyn skal dekke selskapets faktiske kostnader ved å oppfylle innsynskravet», skriver departementet.

Flere selskaper tillater ikke at anonyme aksjeeiere får delta og stemme på selskapets generalforsamling. Regjeringen foreslår nå regler som sikrer at eiere av forvalterregistrerte aksjer skal ha samme rett og mulighet som øvrige aksjeeiere, til å delta og stemme på selskapets generalforsamling.

– Betydelig enklere for utenlandske aksjeeiere

– Norsk næringsliv skal ta store veivalg i tiden fremover. Da er det viktig at aksjeeierne kan påvirke selskapets retningsvalg ved å delta og stemme på generalforsamlingen. Regjeringens forslag gjør det betydelig enklere for utenlandske aksjeeiere å engasjere seg i selskapet ved å delta og stemme på generalforsamling, sier Nybø.

E24 har tidligere skrevet at anonyme investorer med adresse Saudi-Arabia har gjort milliardkjøp i Equinor. Senere bekreftet Equinor at det var Saudi-Arabias statlige investeringsfond som sto bak den anonyme forvalterkontoen. Fondet forsvant deretter ut av listen over de 20 største aksjonærene i Equinor.

Også i løpet av oppkjøpskampen om Entra har toppen av aksjonærlisten vært preget av forvalterkontoer, blant annet i SEB og Danske Bank, der oppdateringer om eierskap har kommet gjennom meldingstjenesten til Oslo Børs.

Les på E24+

Børskommentar: Seadrills konkursforslag viser hvor urimelig heldige Norwegian-aksjonærene kan bli

Les på E24+

SPAC – børstrenden som har tatt av i pandemien

Les på E24+

Norges nyeste næring: Oljepenger

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Regjeringen
  2. Nærings- og fiskeridepartementet
  3. Iselin Nybø
  4. Aksjer

Flere artikler

  1. Staten har solgt seg ut av Aker Carbon Capture og Aker Offshore Wind

  2. Vil flytte eierskapet i Equinor

  3. Utenlandske arbeidere med «strengt nødvendig» teknisk kompetanse får komme inn i landet

  4. IT-selskapet Sikri kjøper Ambita for nær en milliard kroner

  5. Statlig kapital og eierskap er en viktig del av verktøykassen