Norske Skog hentet mer penger etter aggressive utbytter: – Caset er snudd litt

Etter å ha delt ut over 500 millioner i utbytte i 2020, hentet Norske Skog nylig inn 800 millioner til nye prosjekter. Det vitner om at investeringscaset har endret seg under coronapandemien, mener analytikere.

Norske Skog Saugbrugs i Halden.
 • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert:

I forrige uke hentet papirprodusenten Norske Skog inn 800 millioner gjennom en rettet emisjon. Pengene skal brukes på nye grønne prosjekter, blant annet produksjon av emballasje.

Emisjonen kom etter et år med store utbytter for Norske Skog-aksjonærene. I april i fjor delte selskapet ut 3,25 kroner for hver aksje, og i september kom det ytterligere 3 kroner. Til sammen blir det rundt 515 millioner kroner i utbytte i 2020.

Ville det ikke vært billigere å bruke egne penger til å finansiere de nye prosjektene enn å betale meglerhus for å hente penger i kapitalmarkedet?

Når E24 stiller spørsmålet til Norske Skogs direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt, Carsten Dybevig, viser han til begrunnelsen i børsmeldingen.

– Beslutningen innebærer både at største eier selger seg ned og at selskapet styrker kapitalen for å utvikle seg videre innen emballasje, fiber og energi, sier Dybevig til E24.

– Selskapet har utviklet mange interessante prosjekter som nærmer seg endelig investeringsbeslutning. Den hurtige, positive utviklingen gjør at selskapet ønsket å styrke kapitalbasen.

– Hadde bundet seg litt til masten

Da Norske Skog gikk på børs, lovet konsernsjefen «attraktive utbytter» for å tiltrekke seg nye eiere.

Konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog ringer med i bjellen på Oslo Børs i 2019.

Analytiker Kenneth Sivertsen i meglerhuset Pareto, som var tilrettelegger i den siste emisjonen, påpeker at utbyttene i 2020 var knyttet til en tidligere beslutning fra styret i selskapet.

– Da corona traff, hadde Norske Skog allerede bundet seg litt til masten ved å kommunisere store utbytter til aksjonærene, sier Sivertsen til E24.

Han påpeker at utbyttet til Norske Skog til tider var veldig høyt sammenlignet med prisen på aksjen. På ett tidspunkt utgjorde utbyttet hele 16 prosent av aksjekursen.

Analytiker Morten Normann i meglerhuset Carnegie mener mange investorer så på Norske Skog som et «rent utbytte-case» da det gikk på børs.

– Selskapet førte en ganske aggressiv utbyttepolitikk, der du kunne se for deg et større utbytte enn inntjening per aksje, sier Normann til E24.

Les på E24+

Få jevnlig penger på konto: Slik lager du en utbytteportefølje

Corona har gjort vekst viktigere enn utbytte

Etter at utbyttene ble vedtatt, traff coronapandemien Norske Skog med full styrke.

– Det har vært åpenbart at Norske Skog opererer i en bransje i strukturell nedgang, men bunnen falt nærmest ut av markedet i 2020 på grunn av Covid-19 med en nedgang på rundt 20 prosent for avis- og magasinpapir, sier Normann i Carnegie.

Konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog presenterer resultatet for 4. kvartal.

I forrige uke varslet selskapet nedskrivninger på 300–500 millioner kroner i fjerde kvartal.

– Slik verden har utviklet seg, har det blitt viktigere for Norske Skog å presse på de andre vekstprosjektene sine. Så er spørsmålet: kan de gjøre det med en aggressiv utbyttepolitikk? Det er fullstendig utelukket at det blir noe utbytte for regnskapsåret 2020, fortsetter han.

– Burde selskapet ha brukt pengene som gikk til utbytte i fjor til vekstprosjektene istedenfor å hente mer penger?

– Det er et superdilemma for ethvert selskap når markedet faller så mye. Skal vi betale utbytte, kutte utbytte helt eller finne en mellomløsning? Ved å hente penger i markedet får man i hvert fall litt mer dedikerte midler til vekstprosjekter.

Les på E24+

2021 kan bli en utbyttefest for investorene

Nye prosjekter, nye investorer

Mens markedet falt kraftig, har vekstprosjektene til Norske Skog fått økt oppmerksomhet blant investorene, påpeker Sivertsen i Pareto.

– Prosjektet med å konverterte publikasjonspapir til emballasje har krystallisert seg. Fjoråret hadde ekstremt negativ påvirkning på publikasjonspapir, men for emballasje har det vært motsatt. Netthandel har tatt fyr. Derfor har det vært positivt å tilte selskapet mot vekst, sier Sivertsen.

– I motsetning til publikasjonspapir, er emballasje et voksende marked som kan gi 7–800 millioner kroner ekstra i EBITDA når det er fullt oppe og går. Det er ventet 350 millioner euro i totale investeringer i Østerrike og Frankrike.

Tømmer ankommer Norske Skog Saugbrugs i Halden.

Sivertsen tror at markedet har forventet at Norske Skog skulle hente penger i markedet og at hovedeieren Oceanwood, som tok fullstendig kontroll over selskapet da det gikk konkurs, skulle selge seg ned.

Norske Skog-caset er snudd litt bort fra utbytter over til vekst, og investorene som jakter på utbytter har beveget seg ut, konkluderer han.

Kaller aksjen «underpriset» og «misforstått»

Både Normann i Carnegie og Sivertsen i Pareto anbefaler kundene å kjøpe Norske Skog-aksjen.

– Vi mener at Norske Skog-aksjen har vært underpriset, noe vi mener fortsatt. Aksjen er fortsatt totalt misforstått, sier Sivertsen.

Han understreker at Norske Skog er et vekstcase som allerede har en solid kontantstrøm og eiendeler – i motsetning til mange andre selskaper som gjør det sterkt i kapitalmarkedene om dagen.

– Selskapet ligger an til å klare en EBITDA (driftsresultat, journ.anm.) på rundt 700 millioner kroner etter et veldig tungt 2020. Det er egentlig ekstremt bra, og det viser solid kontantstrøm fra publikasjonspapir som kan investeres i vekst. Og vi tror EBITDA-en kan bli enda bedre hvis man priser inn de ulike vekstprosjektene, sier Sivertsen.

– Folk sier at aksjemarkedet prises ekstremt høyt, men jeg vil ikke si at det stemmer for Norske Skog.

Les på E24+

EBITDA-hva for noe ...?

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norske Skog
 2. Utbytte
 3. Emisjon
 4. Pareto
 5. Carnegie

Flere artikler

 1. Tungvektere ser grønn børsvinner i utbyttemaskinen Norske Skog

 2. Norske Skog med milliardsatsing på bølgepapp

 3. Norske Skog varsler nedskrivninger på inntil 500 millioner

 4. Betalt innhold

  Gapet mellom to Oslo-noterte aksjer begynner å bli skrikende

 5. Budsjettsprekk og kursras for Norske Skogs miljøsatsing: – Uheldig og kjedelig