Nytt fra børsselskapene

Finansavisen fikk intervju før viktig børsmelding ble sluppet: Aker BioMarine legger seg flate

Oslo Børs liker ikke at børsnoterte selskaper deler informasjon med hverken journalister eller andre utenforstående før markedet har blitt informert. Det gjorde Aker BioMarine tirsdag og nå beklager de.

Administrerende direktør Matts Johansen i Aker BioMarine. Arkivbilde.
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Kommunikasjonsdirektør Katrin Berntsen i Aker BioMarine sier til E24 at hun og selskapet beklager det som utspant seg tirsdag morgen. 

Aker BioMarine gikk nemlig ut med en børsmelding klokken 08:10 om det selskapet kalte et «gjennombrudd», både vitenskapelig og kommersielt.

Lanseringen av «Lysoveta» er et resultat av årelang utvikling og kan gi betydelige inntektsstrømmer til Aker BioMarine i årene som kommer.

Nyheten sendte Aker BioMarines aksjekurs opp over 10 prosent etter at Børsen åpnet klokken 09:00. Aksjen endte dagen opp 13,6 prosent til 101,50 kroner.

Informasjonen var altså sterkt kursdrivende.

Mens børsmeldingen kom klokken 08:10 hadde imidlertid Finansavisen (krever innlogging) allerede klokken 08:00 nyheten ute, inkludert et intervju med administrerende direktør Matts Johansen.

E24 får opplyst av Aker BioMarine at selve børsmeldingen egentlig skulle komme klokken 08:00, men at den ble forsinket til 08:10 grunnet tekniske problemer.

Det er strenge krav til børsnoterte selskaper om at de skal informere markedet likt og åpent om viktige hendelser for selskapet. Et av kriteriene for å vurdere om noe skal børsmeldes eller ikke er nettopp om informasjonen an være kursdrivende.

Hvor denne terskelen går varierer fra selskap til selskap, avhengig av selskapets størrelse og nyheten.

Les på E24+

Les også (E24+): Børskommentar om Aker BioMarine og lekkasjen

Ga intervju før markedet var orientert

Kommunikasjonsdirektør Katrin Berntsen i Aker BioMarine forteller at selskapet hadde tekniske problemer tirsdag morgen da meldingen skulle ut:

– Vi hadde en ny bruker som ikke kom seg inn i systemet (for å publisere børsmeldinger, journ.anm.) og vi måtte ha assistanse fra Oslo Børs for å få ut meldingen manuelt, sier Berntsen.

– Det er bare å beklage at dette skjedde, fortsetter Berntsen.

Aker BioMarine ble notert på Merkur Market i juni og har annonsert at de ønsker å flytte seg over på hovedlisten på Oslo Børs. 

– Vi hadde en fantastisk nyhet å komme med i dag, og dette er noe vi har jobbet lenge og intenst med, sier Berntsen.

Hun forteller at selskapet ønsket å nå ut bredest mulig med nyheten og derfor gikk i dialog med aktuelle medier.

– Når var det dere delte informasjonen om lanseringen med Finansavisen?

– Cirka 07:15 i dag tidlig, sier Berntsen.

At Finansavisen fikk informasjonen før børsmeldingen gikk ut sier Aker BioMarine skjedde fordi journalisten ikke hadde tid senere på dagen.

– Etter en vurdering avtalte vi intervjuet til et tidspunkt der Børsen var stengt, sier Berntsen.

– Var i dialog med Oslo Børs

– Nyheten har jo vært veldig kursdrivende og er en sentral utvikling for Aker BioMarine. Hvilke vurderinger har dere gjort når dere har kommet til at innholdet i en slik nyhet er noe dere kan dele med eksterne parter før markedet får informasjonen?

– Aker BioMarine foretok en grundig vurdering av kategoriseringen av denne meldingen, og var også i dialog med Oslo Børs i forbindelse med dette, sier Berntsen og fortsetter:

– Meldingen oppfyller ikke vilkårene til hverken innsideinformasjon eller «annen informasjonspliktig regulatorisk informasjon» etter verdipapirloven. Etter vår vurdering er den eneste riktige kategoriseringen «ikke-informasjonspliktige pressemeldinger».

At selskaper kan gjøre avtaler med pressen i forkant er ikke uvanlig, slik E24s børskommentator påpeker i en kommentar til saken.

Som regel innebærer dette at man avtaler et intervjutidspunkt, uten at pressen nødvendigvis får vite noe om hvilken nyhet som faktisk kommer.

E24 hadde også en intervjuavtale med Aker BioMarine tirsdag. Avtalen var lagt til et tidspunkt etter at børsmeldingen skulle komme.

Les også

Les dagens nyhet: Aker BioMarine med «helsegjennombrudd»: Håper på godkjenning før 2023

– Informasjon skal ut umiddelbart

Kommunikasjonssjef Geir Harald Aase i Oslo Børs sier at Børsen ikke kommenterer konkrete enkeltsaker og enkeltselskaper.

På generell basis er han samtidig klar på de klare reglene som gjelder:

– Børsnoterte selskaper har en informasjonsplikt som er knyttet opp til verdipapirhandellovens bestemmelser om hva som er ansett innsideinformasjon, sier Aase og fortsetter:

– Den type informasjon skal ut umiddelbart og det er ikke anledning til å dele innsideinformasjon med journalister.

Så sent som i september ila Oslo Børs selskapet SoftOx Solutions en bot på 150.000 kroner for brudd på reglene.

Børsen mente selskapet informerte markedet om «inngåelse av en distribusjonsavtale i november 2019 for sent» og at selskapet også delte «innsideinformasjon med uvedkommende ved å gi informasjon om avtalen til journalister før publisering av børsmelding».

Det er imidlertid en vesentlig forskjell mellom SoftOx og Aker BioMarine, ettersom SoftOx delte informasjonen med «uvedkommende» mens Børsen var åpen.

Aker BioMarine sier at de informerte om innholdet mens Børsen var stengt.

– Vi har tidligere gitt kritikk til selskaper i denne type saker, der innsideinformasjon har blitt delt med journalister før informasjonen er offentliggjort. Vi har også gitt forelegg i enkelte saker, sier Aase i Oslo Børs.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. Oslo Børs
 3. Aker
 4. Euronext Growth
 5. Aker Biomarine
 6. Krill

Flere artikler

 1. Derfor fikk Røkkes Aker Biomarine gebyr fra Oslo Børs

 2. Betalt innhold

  Hvor viktig er egentlig det «det største» som har skjedd Aker Biomarine?

 3. Krillentusiasten Kjell Inge Røkke etter aksjefest: – Store kommersielle muligheter

 4. Aker Biomarine får gebyr fra Oslo Børs for regelbrudd

 5. Everfuel: Teknisk feil stoppet børsmelding