Hydro-sjefen tar grep for å sikre lønnsomhet: – Akkurat nå ser det positivt ut

Hydro vil hente ut gevinster på 8,5 milliarder kroner på fire år gjennom opptrapping til full drift i Brasil og på Husnes, grønn vekst og effektivisering. – Vi jobber først og fremst med det som ligger nært i tid, sier konsernsjefen.

Illustrasjonsbilde fra Norsk Hydros virksomhet.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Torsdag handlet Hydro-aksjen til rundt 40 kroner, et nivå den ikke har ligget på siden tidlig i fjor.

Aksjen har steget etter en oppgang i aluminiumsprisen de siste månedene, og fortsatte oppover etter selskapets kapitalmarkedsdag torsdag.

Der kom konsernsjef Hilde Merete Aasheim med nye grep for å løfte selskapets lønnsomhet og barbere kostnadene, etter å ha tatt grep som gir gevinster på rundt fire milliarder kroner.

Hydro har hatt noen krevende år, og så kom coronakrisen. Nå håper Aasheim at verdensøkonomien kommer seg på fote, og at aluminiumsprisen holder seg gunstig.

– Akkurat nå ser det positivt ut. Det er en gunstig kronekurs, og det ser positivt ut på inntektssiden, sier Aasheim til E24.

– Men det er mange «men» rundt coronavaksinene og utsiktene for verdensøkonomien i 2021. Så langt ser vi positiv utvikling innen bilvirksomheten, byggevirksomheten og innen etterspørselen etter aluminiumsbokser, sier hun.

Les også

Mer kostnadskutt i Hydro: – Nå hever vi lista

Forbedringer for 8,5 milliarder

Hydro-sjefen varslet torsdag at selskapets forbedringsprogram skal forlenges med to år. Målet er å øke brutto driftsresultat (ebitda) med 8,5 milliarder kroner fra 2018-nivået innen 2025.

Og Aasheim har det travelt med å gjennomføre planene.

– Vi har forventninger om å hente ut 70 prosent av disse forbedringene i løpet av 2021. Vi jobber først og fremst med det som ligger nært i tid, sier hun.

Alt etter hvordan prisene og markedet utvikler seg, venter selskapet nå å kunne levere et resultat (underliggende ebitda) på mellom 21 og 27 milliarder kroner i 2025, fra et nivå på 16 milliarder i 2018 og 11 milliarder i 2019.

Slik skal hun gjøre det

Hydro må gjennomføre tiltak på flere områder for å oppnå målet om betydelige kostnadsforbedringer frem til 2025.

– Et viktig grep blir å få full kapasitet på anleggene i Brasil. Det utgjør nesten tre milliarder av dette. I 2021 har vi Alunorte og Albras oppe på full kapasitet, sier Aasheim.

– Dette dreier seg også om å trappe opp på Husnes ved å starte produksjonslinjen som har vært stengt lenge. De første cellene ble startet opp 24. november, sier hun.

Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim.

Blant de andre grepene Hydro-sjefen gjør er å bli enda bedre på «fremragende drift», noe som blant annet handler om digitalisering og det å forhandle med flere tilbydere.

– Dette handler om å drive prosessene våre enda bedre. Vi gjør grep for å digitalisere virksomheten og redusere de faste kostnadene våre. I tillegg skal vi forbedre oss med nesten en milliard på innkjøp. Det gjelder både råvarer og alt annet vi kjøper, sier Aasheim.

– Betyr det at dere har vært ineffektive?

– Det er rart med det, man snur blokka hvert år, og det er alltid noe man kan forbedre. Det handler også om å få opp leverandøruniverset, og få inn flere tilbydere, sier hun.

Les på E24+

(+) Småsparere kan tjene på metall-boomen

Har nedbemannet om lag 2.000

Hydro varsler ikke nye store nedbemanninger i denne omgang. Selskapet har nedbemannet om lag 2.000 ansatte etter en rekke grep innen virksomhetene «Ekstruderte løsninger» og «Valsede produkter».

Her er blant andre Industri Energi-leder Frode Alfheim og Norsk Industri-sjef Stein Lier-Hansen, fagforeningsleder Ørjan Normann og fabrikksjef Johan Berg på Hydros anlegg på Husnes, som er i ferd med å starte opp hall B etter ti års nedstengning og en betydelig investering i oppgraderinger.

– Vi har gjennomført det vi sa vi skulle gjøre i fjor. Når man jobber med kostnadsbasen vil organisasjon være en del av det. Vi må jobbe mest mulig effektivt. Men vi har ikke et helt klart uttrykt nedbemanningsmål, sier Aasheim.

– Vi har nedbemannet med rundt 1.300 i enheten Ekstruderte løsninger, etter å ha stengt ned 10 anlegg og solgt fire anlegg. Vi har tidligere signalisert at vi ville nedbemanne med rundt to tusen, og det har vi tatt ut, hvis du inkluderer rundt 650 som er nedbemannet i enheten Valsede produkter, legger hun til.

Les også

Hydro og Equinor allierer seg med Panasonic: Vurderer å bygge batterifabrikk i Norge

Avhengig av positivt marked

I tillegg til forbedringene har Hydro-sjefen planer om «kommersielle forbedringer» som skal legge til ytterligere to milliarder kroner på brutto driftsresultat.

Det inkluderer blant annet å finne kunder til grønne aluminiumsprodukter som Circal og Reduxa, hvor utslippene er lavere enn hos konkurrentene.

– Dette dreier seg om hvordan vi jobber i markedet for å forbedre marginene, og hvordan vi jobber med kundene våre, sier Aasheim.

– Enheten Ekstruderte løsninger jobber for eksempel tett sammen med kundene innen bil- og transport og byggesystemer. Vi har ekspertise som jobber sammen med designere og tilpasser seg kundens behov slik at vi kan selge mer spesialiserte produkter, og det skiller oss fra konkurrentene, legger hun til.

Aasheim understreker at det kan bli vanskelig å gjennomføre denne ambisjonen hvis det kommer nye bremser i verdensøkonomien. Det kan blant annet komme nye handelshindringer som bremser veksten globalt.

– Hvis markedet snur igjen, så klarer vi ikke å komme i mål med dette. Derfor er dette en ambisjon, og ikke et mål. Det forutsetter at markedene fortsetter å utvikle seg i en god retning, sier Hydro-sjefen.

Les også

Nye enheter for batterier, sol og vind: Hydro satser på fornybar vekst

Satser på batterier og sol

Hydro satser tungt på grønn vekst fremover. På kapitalmarkedsdagen brukte selskapet mye tid på å fremheve investeringene i batterier, fornybar energi og grønt aluminium.

Selskapet har inngått intensjonsavtaler om batterisamarbeid med Equinor og Panasonic. Det har også en intensjonsavtale med Scatec og Equinor om å bygge ut et stort solkraftverk på 480 megawatt i Brasil.

– Den intensjonsavtalen er en del av den økte satsingen vår på fornybar kraft, som vi trenger til elektrifisering av anlegg som Alunorte, og når kraftkontraktene i Norge etter hvert går ut, sier Aasheim.

– Vi ønsker å skaffe mer fornybar kraft. Vi har kompetanse fra 115 år i energisektoren, og ønsker å være med på å utvikle fornybare kraftmuligheter. Vi vil gå tettere på og være med i utviklingsfasen, legger hun til.

Solprosjektet i Brasil kan bidra til å sikre Hydro fornybar kraft til verdens største aluminaraffineri, Alunorte. Der bruker selskapet tungolje og kull. Hydros brasilianske virksomhet sto for 3,7 millioner tonn av selskapets totale utslipp på 9,7 millioner tonn CO₂ i 2019.

– Vi må blant annet skifte ut de to kullkjelene våre med elkjeler, det er nødvendig for å nå målet vårt om 30 prosent utslippskutt innen 2030.

Les også

Mitt voksenpoeng: Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim

Les også

Sterkere tall enn ventet fra Hydro

Les også

Hydro unngår at staten tar over kraftverk: – En veldig god løsning

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. Coronaviruset
 3. Aluminium
 4. Alunorte
 5. Hydro
 6. Hilde Merete Aasheim
 7. Verdensøkonomien

Flere artikler

 1. Mer kostnadskutt i Hydro: – Nå hever vi lista

 2. Fem grep mot 2025: Slik vil Hydro bedre lønnsomheten

 3. Nye enheter for batterier, sol og vind: Hydro satser på fornybar vekst

 4. Sterkere tall enn ventet fra Hydro

 5. Hydro vurderer å hente penger til hydrogen