Dagen på Wall Street

Analytikere: Nikolas avtale med GM er positivt for Nel

Nikola og General Motors har inngått en strategisk avtale som gjør sistnevnte til storeier i lastebilprodusenten. Analytikere mener det hele er positivt for Nikola-partneren Nel.

 • Martin Hagh Høgseth
 • Infront TDN Direkt
Publisert: Publisert:

Kjempen General Motors har inngått en strategisk avtale med lastebilprodusenten Nikola. Avtalen innebærer at General Motors får Nikola-aksjer verdt to milliarder dollar, tilsvarende 11 prosent av aksjekapitalen i selskapet.

Det kommer frem i en melding fra General Motors tirsdag ettermiddag.

Avtalen innebærer at General Motors får ansvaret for store deler av produksjonsløpet til den nye pickupen Nikola Badger. Lastebilprodusenten på sin side vil stå for salg og markedsføring. Bilen vil bli satt i produksjon innen utgangen av 2022, heter det i meldingen.

General Motors vil videre bli den eksklusive tilbyderen av brenselceller utenfor Europa, til Nikolas lastebiler av klasse 7/8.

Samlet forventer General Motors at det vil motta i overkant av fire milliarder dollar i totale godtgjørelser, fordelt på aksjer, produksjonskontrakter og leverandørkontrakter for batterier og brenselceller.

Nikola-aksjen skyter opp rundt 25 prosent noen minutter etter Wall Street åpnet.

Les også

Aksjegevinst i storkunden Nikola løfter Nel-resultatet

Analytiker: – Utelukkende positivt for Nel

Her hjemme steg samtidig hydrogenselskapet Nel opp rundt to prosent på Oslo Børs etter å ha vært ned tidligere på dagen. Nel og Nikola har tidligere inngått et partnerskap, og førstnevnte eier også en andel av aksjene i lastebilprodusenten.

Analytikere TDN Direkt har snakket med mener oppgangen skyldes at markedet ser avtalen som en anerkjennelse av hydrogen som et av fremtidens drivstoff.

Analytiker Jonas Meyer i Sparebank 1 Markets sier Nikola-avtalen øker sannsynligheten for at det vil etableres et marked for hydrogenkjøretøy, og at det kommer til å bli stort.

– Dette er utelukkende positivt for Nel. Nikola er Nels største motpart, og når de nå går sammen med GM er det et sterkt «proof of concept» om at Nikolas biler kommer til å komme, sier Meyer.

Meyer tror mange aktører allerede har anerkjent at det vil bli et marked for lastebiler som går på hydrogen, men understreker at det er noe annet å faktisk investere deretter.

– Dette viser at toppene i GM tror hydrogen blir aktuelt fremover, sier han.

Les også

Tastefeil ved Oslo Børs stanset Nel-aksjen: – Bommet på aksjen

Mener avtalen fjerner usikkerhet

Analytiker Gard Aarvik i Pareto Securities sier det har vært noe usikkerhet rundt om Nikola faktisk vil nå målene sine innenfor tidsrammene selskapet har skissert, noe som også har skapt usikkerhet for Nels leveranser til Nikola.

– Når Nikola får en solid aktør som GM med på laget, fjerner nok dette noe av den usikkerheten, sier Aarvik.

Meyer i Sparebank 1 Markets tror for sin del at det ikke vil selges noen fossile biler i hele verden om 10-15 år. Alle nye kjøretøy vil da gå på enten batteri eller hydrogen, «og man skal selge ganske mye hydrogen for å nå det», sier han.

– Jeg tipper Nel selger en fyllestasjon for rundt 10 millioner dollar til Nikola, og Nikola skal installere 1.000 stasjoner innen 2030. Så er spørsmålet hvor mange av fyllestasjonene Nel får. Jeg tipper de vil ende opp med halvparten, eller mer, sier Meyer.

Det gir en potensiell ordrebok på 10.000 millioner dollar, hvor Nel altså er i posisjon til å få over halvparten, ifølge Meyers anslag.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. General Motors
 3. Nel
 4. Aksjelive
 5. Nikola Motor Company

Flere artikler

 1. Milliardsmell for Nikola-shortere

 2. Krasse påstander mot Nels storkunde: Slik slår Nikola tilbake

 3. Nikola tapte en milliard i tredje kvartal: Har ikke signert GM-avtalen ennå

 4. Wall Street i grønt: Ny rekordstengning for Dow Jones

 5. Betalt innhold

  General Motors kan være nøkkelen for hvor alvorlig Nikola-bråket er for Nel