Dagen på Wall Street

Tek-fallet fortsetter på Wall Street

De største selskapene i USA faller tungt midt i handelen. Markedsuroen har gjennom dagen spredt seg til store deler av verden.

 • Martin Hagh Høgseth
 • Tyra Kristiansen Stave
 • Benedicte Storm Bamvik
Publisert:

Etter at de amerikanske børsene har hatt langhelg er det tirsdag klart for en ny handelsdag på Wall Street. Nasdaq dundret ned nærmere fire prosent i minuttene etter åpning, men har senere hentet inn noe:

 • Nasdaq Composite faller 2,74 prosent
 • S&P 500 faller 1,97 prosent
 • Dow Jones er ned 1,58 prosent

Teknologifallet fortsetter etter at Nasdaq forrige uke falt 3,3 prosent. Det skjedde blant annet etter en nedgang på nær fem prosent torsdag.

Tirsdag er det teknologigiganten Apple som leder an i nedturen. Selskapets aksje faller rundt tre prosent etter en halvtimes handel.

Også andre store selskaper som Amazon, Microsoft, Netflix, Facebook og Google-eieren Alphabet faller kraftig.

På samme tid raser Tesla i overkant 15 prosent etter at selskapet ikke ble inkludert i den oppdaterte selskapslisten til S&P 500-indeksen fredag.

Les på E24+

Joachim (31) sluttet i jobben for å investere på heltid: – Den beste følelsen er at du er sjef i eget liv

– Sunn korreksjon

Alexis Gray, investeringsstrateg ved Vanguard trekker frem at teknologiaksjene har steget kraftig og raskt siden bunnpunktet i aksjemarkedet i mars.

– Jeg blir overrasket hvis all oppgangen blir borte, men markedet har en tendens til å overreagere i begge retninger, sier Gray til Financial Times.

Patrik Lang i banken Julius Baer sier til avisen at nedgangen i teknologisektoren er en «sunn korreksjon» etter oppgangen for teknologiaksjene.

En av selskapene som derimot gjør det sterkt i tidlig handel er lastebilprodusenten Nikola. Selskapets aksje flyr rundt 26 prosent etter at selskapet tidligere på dagen varslet at det inngår en strategisk avtale med General Motors.

Denne avtalen innebærer at General Motors får rundt 11 prosent av aksjene i selskapet, mot at det blant annet skal produsere pickupen Nikola Badger for selskapet.

Det kan samtidig nevnes at General Motors-aksjen stiger rundt ti prosent.

Les på E24+

USA-valget kan bli stygt på børsene

Laveste oljepris siden juni

Samtidig har oljeprisen i løpet av formiddagen falt til sitt laveste nivå siden utgangen av juni. Et fat Nordsjøolje handles nå for 39,94 dollar, ned 5 prosent fra dagen før.

Ikke siden 25. juni har oljeprisen vært handlet under 40 dollar fatet.

Utviklingen i oljeprisen preger også valutamarkedet der den norske kronen svekker seg markant. Både mot dollar og euro har kronen svekket seg rundt tolv øre i løpet av dagen. En euro koster nå 10,71 kroner, mens en dollar ligger på 9,07 kroner.

Utviklingen i oljeprisen kommer samtidig som det begynner å gå opp for markedet at det er stor usikkerhet rundt fremtidig oljeetterspørsel, mener oljemarkedsanalytiker Paola Rodriguez-Masiu i Rystad Energy.

– Hardt opptjent gevinst forsvant forrige uke, og hvis du trodde mandag var en deprimerende dag, er tirsdag har for å vise at prisnedgangen ikke er tilfeldig, skriver Rodriguez-Masiu i en kommentar.

Her hjemme preges også Oslo Børs av markedsuroen. Hovedindeksen falt 1,44 prosent til 842,58 poeng.

På de europeiske børsene er det også tunge fall. Også her er det teknologisektoren som trekker mest ned.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Nasdaq
 3. Wall Street
 4. Aksjelive
 5. Oljeprisen
 6. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Tungt oljeprisfall sendte Oslo Børs markant ned

 2. Ny teknologismell på Wall Street

 3. Bred nedgang i Asia etter teknologismell på Wall Street

 4. Teknologifall på Wall Street

 5. Kraftig General Motors-fall bidro til nedgang på Wall Street