Seadrill selger syv rigger for over seks milliarder kroner

Riggselskapet får 628 millioner dollar for riggene, som er i aktivitet i Saudi-Arabia eller i opplag.

AOD I er en av de syv riggene som nå selges til ADES Arabia Holding.
Publisert:

Seadrill har inngått en avtale om å selges syv oppjekkbare rigger for totalt 628 millioner dollar, melder riggselskap i en børsmelding torsdag morgen.

Det tilsvarer rundt 6,3 milliarder kroner med dagens kurs.

Det er et datterselskap av ADES Arabia Holding som kjøper riggene. I tillegg til å eie riggene når salget er gjennomført, vil selskapet også sysselsette de ansatte ved riggene og borekontraktene knyttet til riggene.

Seadrill-aksjen hopper rundt 10 prosent i tidlig handel på Oslo Børs etter nyheten om riggsalget, til en kurs på rundt 320 kroner per aksje.

Les på E24+

Investtech-analyse: Tre aksjer for deg som liker risiko

De fire riggene som er i aktivitet i dag, AOD I, AOD II, AOD III, West Callisto, opererer i Saudi-Arabia.

Seadrill skal også få refusjon for kostnader i forbindelse med reaktivering av tre av riggene, West Ariel, West Cressida og West Leda, som i dag er i opplag. Dette vil tilsvare rundt 100 millioner dollar for hver av de tre riggene, ifølge meldingen.

– Transformativt for Seadrill

Inntektene fra salget av riggene vil bedre Seadrills balanse og eliminere utestående kapitalkostnader knyttet til riggene som er i opplag, skriver selskapet.

– Salget av syv oppjekkbare rigger til ADES er transformativt for Seadrill. Vi er glade for å kunne annonsere transaksjonen, som vi tror krystalliserer verdivurderingen av disse riggene på et betydelig høyere nivå enn det som for øyeblikket er implisert i Seadrills aksjekurs, sier Seadrill-sjef Simon Johnson i i meldingen.

Les også

Oslo Børs faller fra start

Selskapet venter ikke at salget vil ha noen stor innvirkning på guidingen for omsetningen eller justert ebitda i 2022. Selskapet venter inntekter på 1,05 milliarder dollar og justert ebitda på 240–280 millioner dollar i år, ifølge kvartalsrapporten som ble lagt frem sent onsdag kveld.

Guidingen for kapitalutgifter og langsiktig vedlikehold kan ifølge Seadrill endre seg tydelig, avhengig av når salget gjennomføres. Guidingen på dette området ligger i dag på 320–360 millioner dollar.

Rundt 120 millioner dollar i utgifter knyttet til reaktivering og oppgradering av de tre riggene i opplag er inkludert i denne guidingen.

Salget er underlagt normale betingelser, og må blant annet godkjennes av konkurransemyndighetene i Saudi-Arabia, ifølge meldingen.

Les på E24+

Forvaltere: Derfor bør du være skeptisk til analytikeres kursmål

Økte ordrereserven

Sent onsdag kveld la Seadrill også frem resultatet for andre kvartal.

Riggselskapet omsatte for 284 millioner dollar i kvartalet. Ni millioner dollar mer enn for samme periode i fjor. Selskapet fikk et driftsresultat på 25 millioner dollar. En vesentlig forbedring fra tapet på 228 millioner dollar i fjor.

Ordrereservene økte med 940 millioner dollar til 3,1 milliarder dollar.

– Seadrill har opprettholdt sin sterke 2022-utvikling inn i dette kvartalet, det vises av en imponerende teknisk utnyttelse på tvers av flåten, som er drevet av vår sikre og vellykkede operasjonelle leveranse, sier konsernsjef Simon Johnson i en melding.

Justert EBITDA (driftsresultat før rente, skatt, avskrivninger og nedskrivninger) kom på 75 millioner dollar, ned fra 78 millioner dollar i årets første tre måneder.

Les også

Markant nedgang på Asia-børser

Til tross for en turbulent periode i aksjemarkedene som følge av inflasjonskrefter, sentralbankintervensjon og bekymring for en global økonomisk nedgang forblir oljeprisen på et nivå over gjennomsnittet, skriver selskapet videre.

«Betydelige forstyrrelser i energimarkedene, ansporet av krigen i Ukraina og den globale forsyningskjeden, har satt i perspektiv behovet for sikre, pålitelige og rimelige energikilder.»

Selskapet skriver videre at «selv om nyere markedstrender er oppmuntrende, deltar Seadrill i en syklisk industri som er utfordret av geopolitisk usikkerhet, inflasjonspress, forstyrrelser i forsyningskjeden og energiomstilling».

Publisert:
Gå til e24.no