Børsdagen

Oslo Børs falt hver dag denne uken

Sammenhengende fall hver dag i løpet av en handelsuke har ikke skjedd på Børsen siden februar 2020.

Oslo Børs legger bak seg en urolig uke. Det gjør også New York-børsen og Asia-børsene, som ofte påvirker utviklingen til det norske aksjemarkedet.
 • Anders Nybakken Kvale
 • Maiken Svendsen
 • Sindre Hopland
 • Ine Brunborg
Publisert:

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 1,85 prosent fredag.

Børser verden over har vært preget av uro så langt i 2022, blant annet på grunn av frykt for inflasjon og høyere renter. Situasjonen bidro til at Hovedindeksen for første gang siden februar 2020 falt hver dag sammenhengende i en hel uke.

Erik Bruce, sjefstrateg i Nordea Markets, forklarer at de internasjonale børsene drar Oslo Børs nedover.

– Det faller jevnt over i verden, og USA har hatt det kraftigste fallet. Grunnen til det er først og fremst renteuro, sier han.

Han peker på at markedene nå «jevnt over» har økte forventninger til rentehevinger fra den amerikanske sentralbanken i år, og at de lange rentene har steget.

– I all hovedsak så er markedene nødt til å fordøye at sentralbanken i USA skal sette opp renten mye mer, og det skaper frykt og usikkerhet, sier Bruce.

Les også

Rentefrykt fortsetter å ryste tek-aksjer

Store utslag i enkeltaksjer

Kursutslag i flere selskaper har preget børsdagen for investorer:

 • Insr Insurance steg 68,72 prosent etter at Finanstilsynet har godkjent tilbakeleveringen av dets forsikringskonsesjon.
 • Krypto- og blokkjedeselskapet DLT falt 13,85 prosent i kjølvannet av at bitcoinmineren Rhodium Enterprises, en av eiendelene i transaksjonen som dannet DLT i mars, utsatte den planlagte børsnoteringen i USA torsdag.
 • Gassfraktrederiet Flex LNG, kontrollert av John Fredriksen fortsatte ned 9,13 prosent etter gårsdagens markante fall. Nedgangen forklares med at aksjen var en av vinnerne i fjor og at markedet for frakt av gass til havs svekkes.
 • Autostore-aksjen falt 11,96 prosent. Robotlagerselskapet stupte tidligere denne uken etter at Britiske Ocado, som Autostore er i patentstrid med, meldte at sistnevnte hadde trukket deler av kravet i britisk rett og påberoper seg en «betydelig seier».
 • Tørrlastaksjene Golden Ocean og 2020 Bulkers endte ned henholdsvis 4,03 prosent og 4,66 prosent. Inntjeningen til de største skipene i spotmarkedet fortsatte det tunge fallet fra den siste tiden fredag.

Meglerhusene har også vært ute med en rekke analyseoppdateringer siden børsslutt torsdag, ifølge Infront TDN Direkt:

 • Kepler Cheuvreux hever kursmålet på Equinor-aksjen til 290 kroner per aksje, fra tidligere 270 kroner, og gjentar kjøpsanbefaling.
 • Goldman Sachs høyner kursmålet på Equinor til 230 kroner per aksje, opp fra 210 kroner.
 • Sparebank 1 Markets nedgraderer Fjordkraft-aksjen til en salgsanbefaling, fra tidligere en nøytralanbefaling. Kursmålet nedjusteres til 36 kroner per aksje, ned fra 55 kroner.
 • DNB Markets nedgraderer Self Storage Group til en salgsanbefaling, fra tidligere hold, med et uendret kursmål på 33 kroner per aksje.

Les mer om aksjemarkedet i Norge og utlandet i Aksjelive.

Les også

Wall Street fortsetter nedover

Oljeprisen svinger

Oljeprisen (brent spot) har også falt gjennom natten, og var på det laveste nede på 85,68 dollar fatet.

Utover dagen har imidlertid prisen hentet seg noe inn. Ett fat omsettes ved børsslutt for 87,36 dollar – ned 0,09 prosent for dagen.

Utslagene kommer etter at oljeprisen nådde sitt høyeste nivå siden 2014 tidligere i uken.

Oljeaksjene Equinor og Aker BP falt henholdsvis 2,02 prosent og 2,19 prosent fredag.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Oljekjemper dempet nedgangen på Oslo Børs

 2. Nedgang på Oslo Børs – mot strømmen i Europa

 3. Oslo Børs dempet den kraftige nedgangen

 4. Global uro ga kraftig fall på Oslo Børs

 5. Oslo Børs falt markant - Hydro ned over 6 prosent