Wall Street snudde til pluss

Amerikanske børsene fulgte lenge det europeiske markedet, men etter nyheter om en midlertidig løsning på uenigheten om gjeldstaket snudde de til pluss.

MARKEDSURO: Verdens børser faller onsdag.
Publisert:

Slik endte tre viktigste aksjeindeksene onsdag:

  • Dow Jones opp 0,3 prosent
  • S&P 500 opp 0,41 prosent
  • Nasdaq opp 0,47 prosent
Les også

Oslo Børs falt markant sammen med Europa

De amerikanske hovedindeksene startet alle med en nedgang ved børsåpning. To timer før børsstenging snudde den teknologitunge Nasdaq-børsen. Like etter fulgte den bredere S&P-indeksen og Dow Jones, og alle endte i pluss onsdag.

Ifølge CNBC snudde markedet etter nyheter om at senatets minoritetsleder Mitch McConnell sa i et lukket møte med republikanerne at han ville tilby en kortsiktig forlengelse av gjeldstaket senere onsdag.

Gjeldstaket i USA er en grense for statsgjelden. Ettersom USA har underskudd på statsbudsjettet må dette taket heves.

Les også

Republikanerne åpner for å heve gjeldstaket i USA

Senere onsdag kveld foreslo republikanerne i Kongressen i Washington en midlertidig løsning, som skal sikre at statsapparatets gjeldstak blir hevet fram til desember.

McConnells plan vil gjøre det mulig å vedta en hasteforlengelse så fort som mulig. Det vil bare utsette problemet til desember, men gi demokratene tid nok på seg til å forberede en mer langsiktig løsning.

Opptur for tek-aksjene

Teknologigigantene hadde en tung start på børsuken. Facebook-aksjen falt kraftig mandag, men endte opp 2, 09 prosent tirsdag og opp 0,19 prosent onsdag.

Selskapet har også vært i hardt vær denne uken. Først da anklagene fra varsler, Frances Haugen, kom søndag. Tirsdag vitnet Haugen i Senatet og gjentok påstandene om at selskapet setter profitt fremfor samfunnets beste.

– Jeg er her fordi jeg mener Facebook skader barn, skaper skiller og svekker demokratiet vårt, sa hun i høringen i Senatet tirsdag.

Les også

Facebook-varsler til Senatet: – Svekker demokratiet vårt

Teknologikjempen hadde også problemer med sine plattformer mandag. Millioner av brukere verden rundt fortvilte da blant andre Facebook, Instagram og WhatsApp var nede i over seks timer mandag kveld.

Andre teknologiaksjer som Apple, Microsoft, Alphabet og Amazon endte opp mellom 0,62 prosent og 1,51 prosent.

Les også

Facebook-problemene kostet Zuckerberg over 50 milliarder kroner på papiret

Høye energipriser og inflasjonsfrykt

Markedene har svingt mye denne uken. Sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Markets mener den kraftige oppgangen i gassprisene bidrar til inflasjonsfrykt.

– Man frykter at høye energipriser vil gi høy inflasjon slik at kjøpekraften til folk blir svekket og at det etter hvert vil ramme veksten, sier Bruce til E24 onsdag ved børsåpning.

Det er i tillegg fortsatt uro i Kina, og nå har flere eiendomsselskaper fått problemer, fortalte Bruce. Den kinesiske giganten Evergrande har slitt med å betale ned sin enorme gjeld, noe som har bidratt til uro i markedene i det siste.

Aksjemarkedet falt i Europa

Odin-forvalter Vigdis Almestad pekte, ved børsåpning onsdag, på at aksjemarkedet faller over hele fjølen.

I Frankfurt endte Dax-indeksen ned 1,46 prosent, London-børsen endte ned 1,19 prosent og Paris-børsen endte ned 1,26 prosent. I Asia falt Tokyo-børsen med drøye 1 prosent.

– Inflasjonsfrykt med tro på at sentralbankene vil stramme til tidligere, generell usikkerhet knyttet til effektene av komponentbrister, et voldsomt emisjonsvolum i et marked som i utgangspunktet ikke er billig, er forklaringer på at markedet faller nå, sa Almestad.

Les også

Finansminister advarer om resesjon hvis USA ikke tar hånd om gjeldstaket

Les også

Europeiske og britiske gasspriser stiger over 25 prosent

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om