Svenske sentralbanktopper granskes

Flere av medlemmene i den svenske Riksbanken skal ha tjent penger i markedet, samtidig som banken gjorde krisegrep under coronapandemien. Nå varsler sentralbankens kontrollorgan gransking.

Sentralbanksjef Stefan Ingves i den svenske Riksbanken.
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Den svenske sentralbankens kontrollorgan, Riksbanksfullmäktige, har fredag besluttet å iverksette en gransking for å se om bankens medlemmer har brutt interne regler i forbindelse med sentralbankens kjøp av selskapsobligasjoner i 2020 og 2021.

Granskingen kommer etter at Svenska Dagbladet (SvD) i oktober avslørte at flere av Riksbankens medlemmer har tjent penger i finansmarkedet, etter at banken startet med støttekjøp under coronakrisen.

Det er revisorselskapet KPMG som har fått i oppdrag å gjennomføre granskingen.

– I forbindelse med opplysningene i mediene har vi besluttet å gjøre en utvidet gransking av sentralbankmedlemmene, sier leder Susanne Eberstein i Riksbankensfullmäktige i en pressemelding.

Les også

Federal Reserve-topper selger aksjer etter kritikk

Riksbanken kjøpte obligasjoner

Mange sentralbanker startet med kvantitative lettelser (støttekjøp) i den økonomisk usikre tiden tidlig i pandemien.

Dette er et grep i pengepolitikken hvor det trykkes penger for å gjennomføre verdipapirkjøp, normalt gjennom tilbakekjøp av stats- eller selskapsobligasjoner.

Prosessen skal presse ned rentene i obligasjonsmarkedet, samtidig som det ofte vil ha en positiv påvirkning på aksjemarkedene.

Riksbanken startet i forbindelse med pandemien kvantitative lettelser gjennom kjøp av selskapsobligasjoner i et 60-talls større bedrifter. Dette er også stridens kjerne i saken som nå skal granskes.

Ifølge SvD har både riksbanksjef Stefan Ingves og visesentralbanksjef Cecilia Skingsley eid aksjer i selskap som banken har kjøpt obligasjoner i under krisen. Spørsmålet som dras opp er om de har hatt interessekonflikter når det er besluttet å gjennomføre støttekjøpene.

Visesentralbanksjef Cecilia Skingsley i Riskbanken under en pressekonferanse i 2016.

– Mener de har fulgt lover og regler

Flere i den svenske nasjonalforsamlingen har bedt om en gransking i forbindelse med saken. Neste uke er det lagt opp til en høring i riksdagens finanskomité.

Sosialdemokratenes Åsa Westlund, som leder komiteen, har sagt til SvD at hun anser diskusjonene rundt riksbanksmedlemmenes verdipapireierskap viser viktigheten av å ha sikkerhetsmarginer når det gjelder spørsmål om interessekonflikter og etikk.

– Stefan Ingves og Cecilia Skingsley mener at de har fulgt alle gjeldende lover og regler, inkludert de lovbestemmelser som regulerer interessekonflikter, skriver Riksbankens pressesjef Tomas Lundberg i en e-post til Svenska Dagbladet etter det ble kjent at kontrollorganet startet gransking.

Les også

Ledende ansatte i USAs sentralbank får ikke handle aksjer etter skandale

Fed-sjefer gikk av

Det er ikke bare i Sverige debatten rundt aksjehandel blant sentralbankmedlemmer har dukket opp den siste tiden.

Tidligere i høst ble det bråk i USA, da det ble kjent at flere medlemmer av Federal Reserve hadde gjort en rekke transaksjoner av verdipapirer i fjor, samtidig som landets sentralbank tok en rekke grep for å få fart på økonomien.

Senere trakk både Boston Fed-sjef Eric Rosengren og Dallas Fed-sjef Robert Kaplan seg fra sine posisjoner.

I slutten av oktober innførte Federal Reserve nye regler som strammet inn hvordan beslutningstagerne i sentralbankens styre og andre ledende ansatte får plassere pengene sine. Blant annet er det ikke lenger tillatt å kjøpe enkeltaksjer.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Riksbanken
  2. Stefan Ingves

Flere artikler

  1. Sverige hever renten i tidenes kuvending

  2. USA-prisene 5,3 prosent høyere enn for ett år siden

  3. Betalt innhold

    En av disse, eller begge to, bommer grovt

  4. Kraftig oppgang på Oslo Børs

  5. Nytt tek-fall på Wall Street: – Brenner på dass for sentralbankene