Wall Street-profil Wood tror på færre rentehevinger enn markedet – sjeføkonom er skeptisk
Markedet har priset inn doble rentehevinger fra USAs sentralbank ved fire møter på rappen. At inflasjonstoppen nås vil ikke bremse rentehevingen, mener Handelsbankens sjeføkonom.
– Det kan komme en overraskelse i form av styringsrenter som ikke går opp så mye som markedet har priset inn, sa Cathie Wood i helgen, skriver Bloomberg.
Wall Street-profilen er toppsjef og grunnlegger av Ark Invest, med flaggskipfondet «Ark Innovation» i spissen.
USAs sentralbank (Fed) har tydelig varslet at styringsrenten skal opp fremover, for å få bukt med den skyhøye prisveksten. I mars var inflasjonen oppe i 8,5 prosent målt mot samme periode året før. Det er det høyeste siden begynnelsen av 80-tallet.
Markedet tror nå på at det vil komme doble rentehevinger ved de fire neste rentemøtene. Det som er priset inn tilsvarer heving på 0,5 prosentpoeng både i mai, juni, juli og september.
Det er er altså det den profilerte Ark-sjefen er skeptisk til. Wood venter at inflasjonen vil slutte å stige, for så å falle på «dramatisk vis», skriver Bloomberg.
– Vi tror Fed får mange meldinger akkurat nå om at den ikke burde stramme inn for mye, sier Wood.
Rentefrykt ryster tek-fond: Norske småsparere rømmer
– Haster mer med å få rentenivået opp
Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken legger seg på en annen linje enn Wood, og sier hun har klare interesser. Fondene hennes har satset på teknologi- og innovasjonsaksjer, som har fått gjennomgå i et marked som de siste månedene har vært preget av frykt for høyere renter.
– Vi ligger litt lavere enn det som er priset inn i markedet i dag, men det Wood snakker om er nok likevel et litt annet scenario.
Hov sier renten i USA fortsatt er veldig lav, og at det haster mer med å få rentnivået opp nå. USAs sentralbank har så langt i år hevet renten fra 0 til 0,25 prosent på møtet i mars.
– I USA har det vært en bred prisoppgang, og ikke bare på energi og mat. Det var i gang før Ukraina-krigen, og så har krigen kommer på toppen og forsterket. Lønnsveksten er samtidig sterk i USA. I en sånn situasjon haster det mer, sier sjeføkonomen.
Powell åpner for dobbel renteheving
– Taktskifte hos Fed
Flere av medlemmene i Fed-styret, som setter styringsrenten i USA, uttalte seg i forrige uke for siste gang før mai-møtet i neste uke.
Sentralbanksjef Jerome Powell åpnet for dobbel renteheving da han snakket under et IMF-arrangement torsdag. Andre Fed-topper som normalt er på den forsiktige siden når det kommer til renteheving har også omfavnet en heving på 0,5 prosentpoeng i mai, skriver Reuters.
James Bullard, sjef for St. Louis-avdelingen, har tatt til orde for at en enda kraftigere heving på 0,75 prosentpoeng kan være aktuelt allerede i mai. Cleveland-sjef Loretta Merster sådde tvil om et så aggressivt grep overfor CNBC, men Merster ser også for seg at det må en dobbel heving til i neste uke.
En heving på 0,5 prosentpoeng er den klare og brede forventningen for mai, ifølge Handelsbankens sjeføkonom.
– Det har vært et betydelig taktskifte hos Fed. De vurderte en dobbel renteheving i mars, men holdt igjen på grunn av Ukraina-krigen, sier Hov.
Prisveksten i USA på sitt høyeste siden 80-tallet
Tror inflasjonstoppen er nådd
Selv om Hov er uenig med Wood i hvordan rentenivået trolig utvikler seg, peker likevel begge på at inflasjonsnivået trolig ikke skal videre opp. En «dramatisk» nedgang, slik Ark-sjefen hinter til, har sjeføkonomen mindre tro på.
– Det kan hende inflasjonen vil være uforandret i april, og så gå litt nedover etter det, sier han.
Han peker blant annet på at såkalte base-effekter bidrar, da det var sterk månedsvekst utover våren og sommeren i fjor.
– Hvis ikke det gjentas under samme periode i år, vil nettopp årsveksten avta. For kjerneinflasjonen har vi allerede sett at månedsveksten har dempet seg, og også her er base-effektene sterke fremover, sier Hov.
Sjeføkonomen understreker samtidig at månedsveksten i kjerneprisene er klart sterkere enn hva som er forenlig med inflasjonsmålet til sentralbanken, som ligger på to prosent. Kjerneinflasjonen ser bort fra prisene på varer som svinger mye, som drivstoff og mat.
– Alle er innforstått med at inflasjonen er rundt toppen nå, men det vil ikke bremse Feds renteplaner på noen måte. De kommer til å pløye på uansett. Det er fortsatt langt ned til to prosent, sier Hov.
IMF ser lavere vekst og høyere inflasjon etter Ukraina-krigen
Satser på tek
Fondene til Cathie Wood har satset på teknologi- og innovasjonsaksjer. Det inkluderer aksjer som elbilprodusenten Tesla, videomøtetjenesten Zoom og Roku, som lager mediespillere for strømming.
«Ark Innovation» hadde et knallår da teknologiaksjer gjorde det bra i 2020, men har slitt i løpet av 2021 og så langt i 2022. Frykt for høyere renter i lys av økende inflasjon har bidratt til nedgang for vekstaksjer, som mange teknologiaksjer er.
Vekstselskaper er priset høyt sett mot inntjening i dag, og høyere renter regnes som negativt da økte kostnader til finansiering vil kunne reduserer lønnsomheten.
Den teknologitunge Nasdaq-indeksen er ned rundt 18 prosent så langt i år. Det børsnoterte «Ark Innovation»-fondet er samtidig ned 45 prosent, ifølge tall fra Infront.