Flex LNG-sjefen: Ser gradvis normalisering av gassprisene i 2022

Administrerende direktør i Flex LNG, Øystein Kalleklev, tror de høye gassprisene kan komme til å vedvare frem til Nord Stream 2-rørledningen er i drift

Øystein Kalleklev (i sentrum av bildet) da selskapet noterte seg i New York i 2019.
Olje- og gassfunn
 • Infront TDN Direkt
Publisert: Publisert:

–Russerne viser Europa hvorfor Nord Stream 2 er viktig. De kunne ha booket mer volum gjennom Ukraina, men gitt det dårlige bilaterale forholdet mellom disse to landene så gjør ikke Gazprom dette, sier Kalleklev til TDN Direkt torsdag.

Han forklarer videre at rent økonomisk er trolig også fornuftig, ettersom Gazprom har en stor markedsandel. Ved å øke volumer vil dessuten prisen reduseres.

–Dog er ikke så høye gasspriser sunt i det lengre løp, så vi forventer en gradvis normalisering av gassprisene i løpet av 2022, et syn som deles av fremtidsmarkedet for gass hvor vi ser fremtidsprisen i Europa neste år på ca 8-9 dollar mot 13,7 dollar i dag, sier han, og legger til at dette er et fornuftig nivå sett fra et LNG-shipping-perspektiv, så lenge asiatiske gasspriser holder seg høyere. Den asiatiske fremtidsprisen neste år ligger på om lag 10 dollar pr million btu.

–Ca. 60 dollar pr fat oljeekvivalent er noe som stimulerer etterspørsel i stedet for at kjøpere finner alternativ brensel som kull og olje, understreker Kalleklev.

Ifølge Flex-direktøren brøt den asiatiske spot-gassprisen (JKM) 15 dollar pr million btu i går, noe som er høyeste nivå siden rekordprisene på begynnelsen av året, og tilsvarer om lag 90 dollar pr fat oljeekvivalent.

Høyere oljepris positivt

Kalleklev mener at de høye prisene skyldes et sammensatt bilde som består av blant annet sterk etterspørselsvekst i Kina, veldig lave gasslagre i Europa, en del nedetid på LNG-eksportterminaler, samt at Gazprom har latt være å booke ekstravolumer gjennom Ukraina de seneste fire månedene.

Ifølge andrekvartalsrapporten til TotalEnergies torsdag venter selskapet en realisert LNG-pris på mer enn 7,5 dollar pr million btu i tredjekvartal, og peker på forventninger om at høyere oljepriser observert i første halvdel av 2021 vil ha en positiv innvirkning på realiserte priser de kommende seks månedene.

"I tillegg drar gassmarkedene i Asia og Europa fordeler av den sterke veksten i etterspørsel knyttet til den globale økonomiske innhentingen", skriver TotalEnergies.

Positiv til Nord Stream 2

I andre kvartal realiserte Equinor gasspriser i Europa på 7,54 dollar pr million btu, noe som tilsvarer en oppgang på 240 prosent fra samme periode foregående år, og konsernsjef Anders Opedal opplyste under kvartalspresentasjonen at selskapet har kjørt full kapasitet på gassproduksjonen for å fange de høye prisene, samt at høye priser vil kunne vedvare fremover.

-Basert på at det er fortsatt behov for å fylle lagrene, samt at lite LNG kommer til Europa, så ser vi for oss at gassprisen kommer til å være høye også i månedene fremover, sa Opedal til TDN Direkt onsdag, men la til at til syvende og sist vil sommerprisene neste år være veldig avhengige av været man får i løpet av vinteren 2022.

Opedal sa også at det gjenstår å se om Nord Stream 2 vil påvirke Equinor sitt marked i Europa.

-Vi ser på Nord Stream 2 som en annen vei Russland kan selge gass til Europa, om det betyr at de vil selge mer eller mindre gass til Europa det vet vi ikke, men det gir Europa mer fleksibilitet, sa han.

Ifølge det amerikanske energidepartementets statistikkfløy (EIA) steg amerikansk eksport av LNG med 42 prosent i første halvdel av 2021 til et snitt på 9,6 milliarder kubikkfot pr dag, sammenlignet med samme periode i 2020. EIA trekker frem høye spotpriser i Asia og Europa på grunn av kaldt vær, samt bedre etterspørsel som følge av lettelser i covid-19-restriksjoner, og fortsatt problemer ved LNG-eksportfasiliteter i flere land.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Olje- og gassfunn
 2. Flex LNG
 3. Nord Stream 2
 4. Gass
 5. LNG

Flere artikler

 1. Equinor-sjefen: – Gassmarkedet er ekstremt sterkt

 2. Fredriksen-rederi hardt straffet på børs: – Fortsetter å tro at Flex LNG er dypt underpriset

 3. Flex LNG snur fra minus til pluss

 4. Kraftig oppgang for oljekjempen TotalEnergies

 5. Betalt innhold

  En aksje som har mer gass på lager