Erstatningsfly for 737 Max kan bli dyrt for flyselskaper: – Vi leier ikke inn fly

Flyselskaper må ut med to millioner i måneden per ekstrafly for Max-flyene som står på bakken, ifølge Bloomberg. Norwegian har så langt unngått å leie ekstrafly.

DYRE FLY: Flyselskaper må trolig ut med to millioner kroner bare i leie per erstatningsfly for Max-flyene som nå står på bakken, ifølge Bloomberg. Men Norwegian har så langt unngått å leie inn ekstrafly.

Foto: Marcos Brindicci Reuters
Publisert:

Bloomberg har regnet på hvor mye det vil koste flyselskapene som er rammet av flyforbudet for Boeings 737 Max-fly å leie inn erstatningsfly.

Ifølge eksperten George Ferguson hos Bloomberg Intelligence kan regningen for å leie inn erstatningsfly komme på 250.000 dollar i måneden, per fly.

I norske kroner betyr det 2,1 millioner.

Noen av flyselskapene som har store flåter med flytypen som er satt på bakken er Southwest Airlines og American Airlines, i tillegg til norske Norwegian.

Les mer: CNN om Boeings kostnadsmareritt: Kan tape 43 milliarder kroner på Max-stansen

Les også

Også USA setter fly på bakken: – Vi skal ikke bli økonomisk skadelidende

– Leier ikke inn

Hvis Norwegian skulle erstatte alle sine 18 fly av Boeing 737 Max 8 som de har, ville det bety en månedlig regning på 38,5 millioner kroner, bare i leie.

Men flyselskapet sier at det så langt har løst utfordringene på andre måter.

– Vi leier ikke inn fly, men bruker egne reservefly og slår sammen flyginger, så dette regnestykket har ingenting med oss å gjøre, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til E24.

– Men dere har likevel en del kostnader med dette, selv om dere ikke har behov for leiefly så langt?

– Eventuelle ekstrakostnader vil i så fall rapporteres som en del av resultatene for første kvartal, sier Sandaker-Nielsen.

Les mer: NHH-professor om Norwegian: – Gjør det eneste riktige

Vil kreve kompensasjon

DNB Markets har tidligere sagt at kostnaden for Norwegian kan havne et sted mellom fem og 15 millioner kroner om dagen.

Norwegian har sagt at de vil kreve Boeing for alle ekstra kostnader som påløper.

Les mer: Også USA setter fly på bakken: – Vi skal ikke bli økonomisk skadelidende

Totalt er det snakk om flere enn 350 fly som er satt på bakken.

Southwest Airlines, som har en av de største flåtene av 737 Max, kan måtte betale 8,5 millioner dollar i måneden for å leie erstatningsfly, ifølge Bloomberg.

Flytypene Boeing 738 Max 8 og 9 ble satt på bakken etter en flyulykke i Etiopia forrige helg, hvor 157 mennesker mistet livet.

Her kan du lese mer om