Asia-opptur etter handelskrig-håp
Rapporter som antyder at USA og Kina er nærmere enighet om en handelsavtale bidrar til bred oppgang på børsene i Asia.
Kina leder an en positiv asiatisk børsmorgen, der børsen i Shanghai og Hongkong er opp henholdsvis 2,64 og 1,16 prosent.
Håpet om at en handelsavtale mellom Kina og USA nærmer seg knyttes til løftet i de asiatiske markedene.
Søndag skrev Wall Street Journal at de to landene kan lande en handelsavtale i mars. Ifølge avisen skal Kina tilby å senke toll på flere amerikanske produkter, mens USA skal vurdere å fjerne mesteparten av sanksjoner de har pålagt kinesiske varer siden i fjor.
Også Bloomberg viser til anonyme kilder som sier at Kina tilbyr å senke tollene på landbruksprodukter, biler og andre produkter fra USA.
Slik ser det ut i de asiatiske markedene mandag morgen:
- Nikkei i Tokyo opp 1,19 prosent
- Hang Seng i Hongkong opp 1,16 prosent
- Kospi i Seoul opp 0,41 prosent
- Shanghai Composite opp 2,64 prosent
- STI i Singapore opp 0,73 prosent
- ASX 200 i Sydney opp 0,42 prosent
Aksjene i bilprodusentene Kia og Hyundai faller derimot, etter forrige ukes meldinger om at de har tilbakekalt over 500.000 biler i det amerikanske markedet.
Hyundai er ned 3,56 prosent, mens Kia er ned 3,15 prosent. I forrige uke skal sørkoreanske myndigheter ha gjennomført en razzia hos Hyundai, knyttet til håndteringen av tilbakekallelser av biler med motordefekter.
Våpenhvile i handelskrigen mellom USA og Kina: – Grunnlag for aksjerally
Kan møtes rundt 27. mars
Ifølge Wall Street Journal er samtalene mellom USA og Kina kommet så langt at det kan komme en avtale allerede i slutten av denne måneden.
Avisen antyder at avtalen kan bli konkludert i et møte mellom USAs president Donald Trump og Kinas president Xi Jinping. Ifølge avisens kilder kan dette skje rundt den 27. mars, etter at Xi har besøkt Italia og Frankrike.
Samtidig gjenstår det fortsatt vanskelige spørsmål i forhandlingene, blant annet knyttet til Kinas krav om at utenlandske selskaper må ha partnere i Kina, og landets politikk knyttet til selskapers opphavsrett og patenter.
– Mange detaljer gjenstår enda, og det er kanskje særlig å sikre at Kina virkelig følger tiltak som skal bedre beskyttelsen av amerikanske selskapers intellektuelle rettigheter som er hovedutfordringen, skriver Nordea Markets i et morgennotat mandag.
Det var etter en middag i Buenos Aires i desember at de to landenes ledere ble enige om en 90 dagers våpenhvile i handelskrigen, og USA utsatte dermed nye tilstramminger som var planlagt ved nyttår.
Våpenhvilen utløp ved starten av mars, og USA skulle dermed innføre ytterligere toll på kinesiske varer, men president Trump har utsatt dette igjen.