Brekke om svekket Telenor-tillit: – Jeg er lei meg

Under Sigve Brekkes ledelse har Telenor fått seg flere riper i lakken. Topplederen har imidlertid ingen planer om å kaste kapteinsbindet med det første.

KONSERNSJEF: Sigve Brekke er fornøyd med 2015, men tror 2016 blir krevende. Konsernsjefen i Telenor mener selskapet har en jobb å gjøre med å forbedre omdømmet.

Vidar Ruud NTB scanpix
  • Jan Lilleby
Publisert: Publisert:

FORNEBU (E24): – Jeg er lei meg når jeg ser noen av de oppfatningene som nå mange i Norge har, svarer Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor, på spørsmål om hvordan han synes selskapet han leder blir fremstilt i norsk media.

– Den manglende tillit til Telenor i forbindelse med Vimpelcom-saken eller de andre sakene... Det er ikke det Telenor jeg kjenner. Det er ikke et Telenor jeg er stolt av. Det gjør at jeg blir lei meg.

Fra Brekke tiltrådte stillingen som konsernsjef i august og frem til i dag, har selskapet vært igjennom en rekke hendelser som har skadet omdømmet til den norske telekomgiganten. Samtidig har aksjekursen falt med nesten 30 prosent.

– Men samtidig er det opp til meg å forsøke å motbevise det. Forsøke å jobbe med omdømme. Og her har vi et «støkke å gå», sier Brekke.

Les også

Her er Telenor-sjefens CV-feil

– Jeg har satt en agenda

Tidligere toppsjef i både Statoil og Aker, Inge K. Hansen (69), uttalte i et intervju med VG tidligere denne uken at Telenor bør kvitte seg med Sigve Brekke som konsernsjef.

KRITISK: Inge K. Hansen, tidligere Statoil-sjef, mener Sigve Brekke bør forlate sjefsstillingen sin i Telenor.

Terje Bringedal VG

Næringslivsveteranens begrunnelse er at Brekke mistet all tillit fordi han suspenderte fire direktører i november i fjor – samt ble avslørt for å ha gitt gale opplysninger i sin CV.

– Det som sto på CV-en, hadde sannsynligvis liten relevans for denne jobben. Men det at han har jukset med det, reiser naturligvis spørsmål ved hans integritet. Du jukser ikke med CV-en din! Du vet hva en bachelor er, sorry, men det vet du. Hans håndtering av det var katastrofal. Den oste av dårlig samvittighet, sa Hansen.

– Inge K. Hansen mener du burde gå. Hva tenker du om det?

– Det tenker jeg overhodet ikke noe om. Jeg har blitt valgt til å være konsernleder i Telenor av et styre, jeg har satt en agenda, jeg har klare mål fra styret og den agendaen har jeg tenkt til å videreføre.

Les også

Sigve Brekke får honnør av Transparency International

– Jobber bevisst med omdømmebygging

Etterforskningen av korrupsjon i deleide Vimpelcom, anklager om CV-juks hos toppsjefen selv, kritikk for manglende kvinneandel på ledernivå, en styreleder som er kastet, mistanke om brudd på konkurransereglene i Norge og ansettelse av en tidligere terrorist i Sverige er blant sakene som har preget Telenor-reisen til Brekke siden han tok over i august i fjor.

Les også

Dette er Vimpelcom-skandalen

– Hva synes du selv om jobben du har gjort de siste seks månedene?

– Jeg er fornøyd med resultatene som vi la frem i dag. Så er det da også mange utfordringer som vi nå føler at vi virkelig vet hva består av, og som vi har gode aktiviteter for å følge opp. Så jeg har det moro på jobben, på tross av alle temaene som du nevner. Det må man være forberedt på skal man være konsernsjef i et globalt selskap som Telenor, forteller Brekke.

SIDEN AUGUST: Markedsverdien av Telenor-konsernet (rød graf) har falt med nesten 27 prosent siden Brekke tok over roret i telekomkjempen. Hovedindeksen på Oslo Børs (oransje graf) har falt med 17 prosent.

– Hva gjør dere konkret for å bedre omdømmet?

– Det aller aller viktigste er å levere på business. Derfor har vi snakket om at vi vil gi enda mer data til kunden, derfor har vi snakket om at vi vil gi flere tjenester til kunden. Og det er jo det konflikten med Discovery handler om også, at vi skal gi mer innhold til kunden samtidig på en sånn måte at vi skal tjene penger på det. Det er fokus nummer én, fastslår Telenors konsernsjef.

Les også

Svein Aaser trekker seg fra Telenor

Dernest kommer arbeidet med styrke den positive oppfatningen av Telenor.

– Så er fokus nummer to å jobbe bevisst med omdømme. Og vi har mange stakeholdere i Norge. Være seg media som en av dem, men det finnes også mange andre. Det har vi også i mange andre land. Fokuset på det vi kaller myndighetskontakt, mediekontakt og langsiktige omdømmebygging, det er noe vi jobber bevisst med, forteller han til E24.

– Blir krevende å opprettholde lønnsomheten

I 2015 fikk konsernet inntekter på 128,1 milliarder kroner, og et driftsresultat (EBITDA) på 43,3 milliarder kroner. Det tilsvarer en organisk vekst på fem prosent både for inntektene og driftsresultatet. Brekke mener 2015 var et bra år for Telenor.

– Vi leverer gode resultater både på hele året og i fjerde kvartal.

Men markedet var ikke like imponert over resultatet. Telenor-aksjen hadde sin tredje verste børsdag siden 2009 og endte ned 6,01 prosent.

Inn i 2016 forteller han at Telenor har litt motvind i noen av hovedmarkedene.

– Det gjør at det blir veldig krevende for oss å levere samme lønnsomheten i 2016, som det vi gjorde i 2015, sier Brekke – som trekker frem Malaysia og Thailand utfordrende hovedmarkeder i Asia.

Den tidligere statssekretæren i Forsvarsdepartementet spilte en avgjørende rolle i Telenor-konsernets etablering som en av verdens ledende mobiloperatører. Under Brekkes tid som Asia-sjef økte antall abonnenter på det asiatiske kontinentet med over 100 millioner.

Brekke forteller om en tøff konkurranseutsatt bransje der «vi må være på ballen hele tiden, samtidig som vi må ha noen langsiktige perspektiver».

Les også

Slik forklarer Brekke CV-klusset

På spørsmål om hvor Telenor er om 10 år, sier han at det er et umulig spørsmål å svare på, men at selskapet har en visjon om å ta stor plass i den fjerde industrielle revolusjonen er det ingen tvil om.

– De langsiktige perspektivene vi har snakket om i dag, er å være et vekstselskap, at vi ønsker å ta en posisjon innenfor den digitale verden – at vi ønsker i enda større grad å være kundens foretrukne partner i det digitale liv.

Les også

Telenors tredje verste børsdag siden 2009

Les også

– Det er ingen som tjener penger

Les også

– Over 80 prosent fare for resesjon i Norge

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Telenor

Flere artikler

  1. Dette er mannen Telenor-styrelederen vil kvitte seg med

  2. 15 Telenor-topper har sluttet under Brekke

  3. Forliksavtalene med to Telenor-topper kostet 16,9 millioner kroner

  4. Kilder til VG: Vanskelig å stige i gradene uten Asia-erfaring

  5. Tidligere Telenor-topp går til Vimpelcom