Bredt børsfall i Europa – pilene peker opp i USA

Den sure stemningen i markedet gir røde børser på kontinentet. Men på den andre siden av Atlanteren ser det ut til å lysne.

TØFFE TAK: Gårsdagen brakte med seg et stort fall på Wall Street, men stemningen tirsdag virker lysere.
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Det er fortsatt lenge til Wall Street åpner dørene for ordinær handel, men per nå peker pilene oppover på de amerikanske børsene.

Førhandelen på indeksene Dow Jones Industrial, S&P 500 og Nasdaq er alle i grønt for dagen, de to sistnevnte med godt over én prosent.

Les også

Nytt, kraftig børsfall på Oslo Børs

** Oppdatering (12.17): Det svinger i førhandelen i USA. Nasdaq- og S&P 500-futures er fortsatt i pluss, Dow marginalt på minussiden.

Dette kan bidra til å lette sentimentet i Europa, der børsene har åpnet i minus, og til å sende Wall Street høyere dersom stemningen holder seg på den andre siden av Atlanterhavet.

Spørsmålet er da om man bør kjøpe på en eventuell «dipp».

Maner til forsiktighet

– Jeg tror man fortsatt bør være forsiktig, sier investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet til E24.

Han påpeker at man ikke må undervurdere effekten av innløsning i fond.

– Dette fører til at det blir færre kjøpere, og det kommer en del selgere på børsen fordi fondene må selge unna for å ta imot innløsninger, sier han.

Hauglund viser i tillegg til den brå oppgangen i vix-indeksen i går.

Denne måler forventede fremtidige svingninger på S&P 500-indeksen, og skjøt i været med over 115 prosent, hvilket akkompagnerte et fall på 4,10 prosent for selve indeksen.

– Vix-bevegelsen vi så i går skremmer meg. Det betyr at vi må venne oss til mye høyere volatilitet fremover. Jeg er ikke trygg på at dette er over. Jeg synes det er for tidlig å begynne å kjøpe nå, og synes man bør vente. Man må ikke glemme hvor dette markedet kommer fra, sier Hauglund.

Saken fortsetter under videospilleren ...

Frykten tok over

Oslo Børs åpnet dagen med et fall på rundt 3,5 prosent, men har siden hentet seg inn. Hovedindeksen er i skrivende stund ned 1,78 prosent til 788,7 poeng.

Les også

Nettmeglere med nettproblemer

Det globale børsfallet begynte før helgen, da høyere inflasjons- og renteforventninger utløste reprising av et aksjemarkedet som hadde lagt bak seg en bemerkelsesverdig lang oppgangsperiode.

– Det som har drevet børsene var at rentene steg, og at man begynte å tenke at dette med «gratis penger» var en periode som var over. Og det er negativt for børsene. Så frykten for høyere renter og inflasjon var starten, men i går overtok frykten og lange renter falt, og folk gikk over i trygge obligasjoner, sa Erik Bruce ved børsstart tirsdag.

De større europeiske børsene er fortsatt i rødt for dagen. Børsene i London, Frankfurt og Paris er ned henholdsvis 1,78, 1,81 og 1,60 prosent.

Les også

Kronekursen klatrer

Les også

Sjeføkonom om børsdagen:
– Det er bare å spenne på seg sikkerhetsbeltene

Les også

Ser to faktorer som driver børsfallet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs
  2. Aksjer

Flere artikler

  1. Børsfallet på 1-2-3

  2. Nytt, kraftig fall på Oslo Børs

  3. Kraftig børsfall i Asia - Tokyo falt med 4,73 prosent

  4. Økonom: – Tror det blir blodig åpning på Oslo Børs

  5. Investeringsøkonom om aksjefall: – Har ingen tanker om å kjøpe nå