Peugeot bekrefter milliardkjøpet av GMs Opel

Oppkjøpet av Opel og Vauxhall gjør franske PSA Group til den nest største bilprodusenten i Europa.

MILLIARDKJØP: Eierselskapet til Peugeot, PSA Group, kjøper Opel fra General Motors.
Publisert: Publisert:

Eieren av Peugeot, franske PSA Group, bekrefter mandag kjøpet av store deler av General Motors europeiske virksomhet.

I henhold til avtalen kjøpes Opel og Vauxhall fra GM for 1,3 milliarder euro, noe som tilsvarer rundt 11,6 milliarder kroner med dagens valutakurs.

Det gjør PSA til den nest største bilprodusenten i Europa med en markedsandel på 17 prosent. Den kjøpte virksomheten hadde inntekter på 17,7 milliarder euro i 2016.

I tillegg kjøper PSA, sammen med den franske storbanken BNP Paribas, GMs finansieringsvirksomhet i Europa, for 0,9 milliard euro. Virksomheten tilbyr blant annet forskjellige former for bilfinansiering.

Tapt milliarder

Ifølge Financial Times skjer oppkjøpet etter flere måneder med forhandlinger mellom de to bilprodusentene, og markerer slutten på mange år med tap for GM i Europa.

Den amerikanske bilprodusenten har siden 2010 hatt et samlet tap i regionen på mer enn 8 milliarder euro.

Les også

Peugeot-eier i samtaler om Opel-oppkjøp

PSA tar sikte på at oppkjøpet skal gi positive effekter i milliardklassen. PSA mener skalafordeler og synergier innenfor innkjøp, produksjon, forskning og utvikling skal gi en årlig positiv effekt på 1,7 milliarder euro innen 2026.

Selskapet venter videre at Opel/Vauxhall skal levere en positiv driftsmargin på 2 prosent innen 2020 og 6 prosent innen 2026.

Det bidrar imidlertid til uro for tap av jobber. Allerede har fagforeninger og myndigheter uttrykt frykt for en potensiell stor restrukturering selv om PSA har sagt at den vil respektere alle nåværende arbeidsavtaler, skriver FT.

For GM vil Opel-salget medføre en nedskrivning på mellom 4 og 4,5 milliarder euro, men samtidig frigjøre et kontantbeløp på 2 milliarder euro som skal brukes til tilbakekjøp av aksjer.

Les også

Slik skal Deutsche Bank reise seg

Snuoperasjon

Selv var PSA på felgen tilbake i 2014, da bilprodusenten fikk en statlig støttet redningspakke på 3 milliarder euro. Siden den gang har selskapet snudd minus til pluss gjennom blant annet reduserte kostnader og en reduksjon i antallet bilmodeller.

På Paris-børsen ser investorene ut til å ta godt imot nyhetene, og sender Peugeot-aksjen opp 2,8 prosent.

Les også

Ingen dansker har kjøpt Tesla hittil i år

Les også

Google beskylder Uber for å stjele bilteknologi

Les også

Rapport: Oslo-borgere sitter mest i kø i Norden

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om