Olav Thon om Oslo Børs: – Burde være på norske hender

Det går mot salg av Oslo Børs til Euronext eller Nasdaq. Olav Thon, som har bygget opp det nest største eiendomsselskapet på Børsen, ser ingen fordeler ved at eierskapet skifter til utenlandske hender.

NEGATIV: Olav Thon skulle helst sett at Oslo Børs forble på norske hender. Her på vei inn til årstalen i Norges Bank.

Foto: Hallgeir Vågenes VG
  • Asgeir Aga Nilsen
  • Sindre Hopland
Publisert:,

Kampen om Oslo Børs hardnet til denne uken da Euronext svarte rivalen Nasdaq med å heve budet på den norske markedsplassen.

Det var på julaften at den fransk-nederlandske børsgruppens første bud på alle aksjene i Oslo Børs VPS Holding ble kjent.

Deretter kom den amerikanske børsgiganten Nasdaq på banen, og la inn et høyere tilbud som fikk børsstyrets og storeierne DNB og KLPs velsignelse.

Men Euronext har ikke gitt opp, og sier seg nå fornøyd med å kjøpe den halvparten av aksjene som selskapet allerede har fått tilslag på.

Les også

Meglerhuset Carnegie slår tilbake mot Børsen: – Vår auksjon er det minst problematiske

– Burde være på norske hender

Det er dermed usikkert hvem som går seirende ut av budkrigen. Det beste hadde vært om Børsen forble i norsk eierskap, mener Olav Thon, som har bygget opp et av de større selskapene som er notert på Oslo Børs.

Sammen med en rekke andre næringslivstopper er han torsdag til stede i Norges Bank, for å høre sentralbanksjefens årstale. Mange leder også selskaper som er notert, eller er store kunder av Børsen. For næringslivet er Oslo Børs et viktig marked for blant annet å hente kapital.

– Mine tanker hjelper ikke stort, men jeg synes det burde være på norske hender, sier Thon til E24.

Olav Thon Eiendomsselskap har vært notert på den norske markedsplassen siden 1983, og er med en markedsverdi på over 15 milliarder kroner det nest mest verdifulle eiendomsselskapet på Oslo Børs etter Entra.

– Jeg kan ikke se, bortsett kanskje fra gevinst for eierne, at det gir noen spesielle fordeler for oss. Vi er kapitalsterke i Norge og Børsen kommer sikkert til å være solid, sier Thon.

Mener norsk eierskap er urealistisk

Det har foreløpig vært ukjent hva arbeidende styreleder i meglerhuset ABG Sundal Collier, Knut Brundtland mener om at Oslo Børs ser ut til å havne på utenlandske hender.

– Jeg er fra et nordisk meglerhus, så at børsen ikke lenger eies av nordmenn er ikke så viktig for oss, sier Brundtland.

– Hva tenker du om prosessen, og hvordan den ble initiert?

Les også

Euronext-sjefen om budet på Oslo Børs: – Ja, prosessen var uvanlig

– Det er alltid lett å angripe en prosess når man har en underliggende uenighet, sier Brundtland og fortsetter:

– Jeg kan ikke detaljene, og jeg har respekt for konkurrentene våre så jeg vil ikke konkretisere det, men jeg vet ikke om vi hadde gjort det på samme måte, det vet jeg ikke.

Brundtland mener det er urealistisk at Oslo Børs skal forbli norskeid.

– Det som er viktig er at norske selskaper kommer inn i en god struktur. For den tankegangen om at børsen skal være på norske hender, er ikke nødvendigvis levedyktig over tid.

IKKE LEVEDYKTIG: At Oslo Børs kommer på utenlandske hender er ikke unaturlig, sier arbeidende styreleder i meglerhuset ABG Sundal Collier, Knut Brundtland.

Foto: Hallgeir Vågenes

– Komfortable med begge

Nordea-sjef i Norge, Snorre Storset, sier banken han leder har et godt samarbeid med både Euronext og Nasdaq. Han tror begge børsgigantene vil være gode eiere.

– Vi er komfortable med begge, men styret har jo anbefalt Nasdaq så det er kanskje den som ligger nærmest.

– Det viktige for oss er at det er en likvid handelsplass, der du får en god prisfastsettelse. Det at Oslo Børs er attraktiv er viktig for oss i og med at det finnes veldig viktige sektorer i Norge som er sterkt representert der, sier han.

Orkla er en gigantene på Oslo Børs, med en markedsverdi på 67 milliarder kroner.

– Det viktige for oss er at den profesjonaliteten som vi har, at den videreføres. Det stoler jeg på at kommer til å skje uavhengig av eier. Vi har jo et regelverk som også ivaretar dette, sier Orkla-sjef Peter Ruzicka.

Skipsreder Herbjørn Hansson har sitt Nordic American Tankers notert på New York-børsen. Han er full av lovord om mulighetene på den andre siden av Atlanteren.

– Jeg gjorde en stor transaksjon i Amerika i går. Vårt hovedselskap lånte 2,7 milliarder kroner, og finansierte hele vår flåte. Jeg har tro på samarbeid, det er det som er viktig.

– Men du vet, skal man få gjort noe her i verden, så må man være i Amerika, sier skipsrederen.

Les også

Oslo Børs om «begrenset» budprosess: – Det er problematisk

Les også

Oslo Børs-aksjonær om Nasdaq-frieri: – Overraskende

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Oljefondet blant de største eierne i børsbeiler

  2. Analytiker tror Nasdaq trekker bud på Oslo Børs

  3. Kan bli døpt om til Euronext Oslo: - Dette gir mening for både Euronext og Oslo Børs

  4. Annonsørinnhold

  5. – Vi har full støtte fra de viktige strategiske eierne

  6. Oslo Børs tok pause fra maktkampen: Feiret 200-årsdag med finanseliten