Hydro faller kraftig på børs – analytiker venter at vinden skal snu

Etter et skuffende resultat fra 2018 falt Hydro-aksjen med over åtte prosent. På sikt venter analytikere at selskapet skal løse problemene, og at aksjen er lavere priset enn hva selskapet er verdt. 

SKUFFER: Hydro resultater for fjerde kvartal 2018, som torsdag ble lagt frem av konsernsjef Svein Richard Brandtzæg, skuffer.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
  • Fredrik Kampevoll
  • Eivind Bøe
Publisert:

Norsk Hydro faller tungt fra start og drar med seg hovedindeksen på Oslo Børs med 0,2 prosent. Fallet til Hydro kommer etter selskapet la frem resultatene for 2018.

Norsk Hydro Brasil-krise kombinert med dyrere råvarer ga selskapet en solid smell i fjerde kvartal av 2018. Etter resultatet ble lagt frem falt aksjekursen til selskapet med åtte prosent på Oslo Børs.

Les også: Kraftig svekkelse for Hydro

Det er litt lavere enn forventningene til analysesjef i investeringsselskapet Netfonds, Roger Berntsen.

– Markedet har etter vårt skjønn priset resultatene inn med et fall på rundt 7 prosent. Hydros resultat er ene og alene et resultat av problematikken i Brasil.

Selskapet leverer et justert driftsresultat på 534 millioner kroner i fjerde kvartal, sammenlignet med 3,56 milliarder kroner i samme periode året før. På forhånd hadde analytikerne ventet dette tallet på 1,45 milliarder kroner, ifølge anslag fra Infront/TDN.

Netfonds er blant aktørene med investeringer i Norsk Hydro.

Les på E24+ (for abonnenter)

Middagsselskapet som skapte norske industrieventyr

Tror på comeback

Norsk Hydro har vært i hardt vær etter et regnskyll i Barcarena i Brasil i februar 2018 som førte til utslipp av regnvann fra verdens største aluminaraffineri Alunorte.

Utfordringene i Brasil gjør at selskapets styre nå foreslår et utbytte på 1,25 kroner per aksje for 2018, ned fra 1,75 kroner per aksje året før.

Les også

Hydro om sanksjonslette for Rusal: – Usikkerheten er nå tatt vekk

– Hydro er et stort, solid selskap, men en vesentlig del av verdien i Hydro er i Brasil, og aluminiumproduksjonen i Brasil er viktig for resten av verdikjeden. Aksjen, som i dag er på rundt 35 kroner, har falt fra 50 til 60 kroner aksjen, så det er ingen tvil om at det er krevende å være leder i Hydro om dagen. Det kommer gode tider for Hydro i Brasil, men det prises ikke inn i markedene nå, mener Berntsen.

Berntsen mener at på lang sikt vil selskapet gjøre det bedre.

– Selskapet jobber målbevisst for å imøtekomme krav på miljømyndighetene i Brasil og sikre normal drift. Vi forventer at Hydro er tilbake i full produksjon på et eller annet tidspunkt. Fra et verdsettelseståsted mener vi at Hydro er verdt mer enn 35 kroner, men stemningen i markedet sier noe annet.

KRISE: Hydro har hatt store problemer etter at regnskyll utløste store utslipp fra deres alumina-raffineri i Alunorte i Brasil.

Foto: Ricardo Moraes Reuters

Under forventning

Resultatet fra Hydro var klart lavere enn DNB Markeds estimater, skriver meglerhuset i en markedsrapport.

– Samtidig legger selskapet også frem et utbytteforslag i underkant av markedets forventninger. Foreslått utbytte er på 1,25 kroner per aksje mot vårt estimat på 1,30 kroner per aksje og konsensus på 1,50 kroner per aksje, skriver DNB Markets.

Før justeringer på grunnlag av dagens rapport har DNB Markets en kjøpsanbefaling med et kursmål på 50 kroner per aksje.

– Resultatene innen primæraluminium kom inn svakere enn de på forhånd allerede dempede forventningene, og i tillegg viser også nedstrømsaktivitetene svakere tall enn estimert.

Les også

DNB øker overskuddet – drysser 13,2 milliarder utbyttekroner over aksjonærene

DNB skuffer – men stiger

DNB, som også leverte resultat torsdag, stiger fra start. Storbanken tjente mer i fjerde kvartal, og øker årets utbytte til aksjonærene. Men analytikerne hadde ventet et enda høyere overskudd.

DNB stiger 1,53 prosent til 156,20 kroner per aksje etter resultatslipp, og den første timen steg aksjen med drøye to prosent. Dette er i tråd med beregningene fra Netfonds.

– Aksjen stiger fordi de har satt renten litt opp, og med det har de økt rentemarginen. Men DNB burde kuttet kostnadene mer, ikke bare i 2018, men også i 2017. Verdipotensialet deres er større dersom de er tøffere på kostnadssiden, noe som i bunn og grunn går på antall ansatte, sier Berntsen.

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro
  2. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Kraftig svekkelse for Hydro

  2. – Klart det er krevende

  3. Hydro med beste børsdag på 14 måneder

  4. Annonsørinnhold

  5. Krevende 2018 for Hydro: Så høy er Brasil-regningen

  6. Storebrand skuffer – tynges av svake finansmarkeder