Holder renten i ro, kutter i hjelpepakken

Den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellen følger planen.

GJØR SOM HUN SIER: Sentralbanksjef Janet Yellen har fulgt opplegget som ble skissert opp av hennes forgjenger Ben Bernanke, men en gradvis nedtrapping av obligasjonskjøpene, samtidig som renten holdes lav.
Publisert:

Rentekomiteen i Federal Reserve holder renten rekordlav også etter sitt to dager lange møte onsdag, men kutter samtidig mer i stimulipakken som har hjulpet amerikansk økonomi gjennom den tøffe tiden i kjølvannet av finanskrisen i 2008.

Renten forblir uendret på 0 til 0,25 prosent, mens de månedlige støttekjøpene av obligasjoner reduseres med ytterligere 10 milliarder dollar. Sentralbanken vil nå bruke inntil 20 milliarder dollar i måneden på boligobligasjoner og inntil 25 milliarder dollar i måneden på statsobligasjoner, opplyser Federal reserve i en pressemelding onsdag kveld.

På det meste brukte sentralbanken opptil 85 milliarder dollar på kjøp av obligasjoner, som på den måten bidro til likviditet og aktivitet i den amerikanske økonomien. Det er fjerde rentemøte på rad at sentralbanken kutter i de månedlige obligasjonskjøpene.

Les også

Yellen fortsetter nedtrappingen

- Den informasjonen som er mottatt siden forrige rentemøte i mars indikerer at den økonomiske aktiviteten har tatt seg opp i det siste, etter tydelig å ha bremset som følge av en kald vinter tidligere i år, står det å lese i pressemeldingen fra Federal Reserve.

Seks prosent

Både rentesettingen og kuttene i stimulipakken var som forventet i finansmarkedene. Sentralbanken har lenge vært ganske tydelig på at renten skal holdes rekordlav inntil arbeidsmarkedet normaliserer seg, og samtidig gitt klare signaler om at obligasjonskjøpene skal reduseres over en lengre periode.

Arbeidsmarkedet anses som normalt når arbeidsledigheten faller under seks prosent. I mars var arbeidsledigheten ifølge det amerikanske arbeidsdepartementet 6,7 prosent.

Federal Reserve påpeker i pressemeldingen at arbeidsledigheten har forblitt høy gjennom en svært kald vinter, men styret mener fortsatt at det er grunn til å tro på bedring de kommende månedene.

Forut for de siste rentemøtene har det vært knyttet en viss spenning til om avviklingen av obligasjonskjøpene ville skje raskere enn tidligere antatt, men Federal Reserve har strengt holdt seg til planen.

Les også

Yellens tunge kan ha slått krøll

Faller etter rentemøte

En statistikk satt sammen av Rob Leiphart hos Birinyi Associates viser at aksjemarkedet konsekvent har falt rett etter offentliggjøringen av rentebeslutningen.

Etter samtlige 23 rentemøter siden 2009 har S&P 500-indeksen falt mellom offentliggjøringen klokken 14.00 lokal tid, og børsens stengetid klokken 16.00.

Det amerikanske aksjemarkedet falt i minuttene frem mot at rentebeslutningen ble kjent, men stabiliserte seg deretter. Ti minutter etter offentliggjøringen er Nasdaq-indeksen ned 0,1 prosent, mens Dow Jones-indeksen og S&P 500-indeksen stiger med 0,1 prosent.

Følg finansmarkedene på E24s børssider.

Publisert:

Her kan du lese mer om