I dag løfter Draghi på rentesløret

Vi kan trolig vente oss en børsoppgang før sentralbanksjef Mario Draghi annonserer den europeiske sentralbankens rentebeslutning i ettermiddag.

VEIVISER: Torsdag ettermiddag annonserer den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi rentebeslutningen og fremtidssynet til ESB. Her er Draghi avbildet under World Economic Forum i Davos tidligere i år.

ERIC PIERMONT
  • Marius Lorentzen
Publisert:

E24 BØRS: Følg finansmarkedene her

Torsdagens store hendelse er rentebeslutningen fra den europeiske sentralbanken som offentliggjøres torsdag ettermiddag. Like etterpå møter sentralbanksjef Mario Draghi pressen i Frankfurt.

Det sentralbanksjef Draghi sier vil trolig prege store deler av børsutviklingen utover ettermiddagen, til tross for at det ikke er ventet noen renteendring på dagens møte.

- Siden forrige rentemøte i begynnelsen har januar har nøkkeltallene vist at konjunkturoppgangen fortsetter, selv om den er svak. Lav inflasjon er sammen med strammere likviditet i markedet trolig det som bekymrer sentralbanken mest akkurat nå, skriver DNB Markets i en kommentar.

- De færreste tror sentralbanken kommer med noen nye tiltak, men sentralbanksjef Draghi er trolig enda nærmere et rentekutt eller andre lettelser nå enn ved forrige rentemøte, skriver sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

I en undersøkelse utført av Reuters svarer 13 av 76 økonomer at de venter et rentekutt i løpet av året fra ESB. DNB mener at det trolig ikke kommer et kutt.

- Det er kun to måneder siden renten ble satt ned sist og nivået er nå meget lavt (0,25 prosent). Ytterligere nedgang vil trolig også innebære at innskuddsrenten bli senket under null. Dette er mulig og Draghi har tidligere sagt at dette kan bli aktuelt. Likevel synes ikke situasjonen å være akutt nok til at dette vil bli foretatt nå.

DNB mener et rentekutt vil ha liten effekt generelt sett, og at stram likviditet heller kan bli adressert gjennom å tilføre mer likviditet til bankene.

Asia fant børsroen

Mens både Oslo Børs og Wall Street avsluttet onsdagen i rødt, har børsene i Asia vist seg langt mer optimistiske torsdag, med en bred oppgang i alle markedene.

Les også

Asia har funnet børsroen

Unntaket er børsene i Kina, som fortsatt holder stengt grunnet nyttårsfeiringen i landet.

Meglerhuset Netfonds anslår at Oslo Børs vil åpne opp 0,4 prosent torsdag, men grunnet det store slippet av kvartalstall er anslaget spesielt usikkert torsdag:

«Tre store OBX aksjer, DNB, Orkla og TGS, leverer tall i dag. Dette gjør at vårt åpningsestimat blir mer usikkert i dag», skriver meglerhuset i en kommentar.

DNB Markets anslår på sin side en oppgang fra start på 0,2 prosent.

Les også

Knallresultat fra DNB

Både DNB og Orkla har offentliggjort sine kvartalstall torsdag morgen. Mens DNB kunne vise til svært sterke tall, hadde Orkla et fall i lønnsomheten selv om omsetningen steg.

Les også

Ruzicka ny sjef i Orkla

Flere tall

I tillegg til rentemøtene i London og Frankfurt offentliggjøres det også en rekke andre tall torsdag.

Fra USA kommer det en oversikt over handelsbalansen for desember måned klokken 14.30. Samtidig offentliggjøres statistikken over antallet nye arbeidsledige (Jobbless Claims).

Det er ventet at antallet førstegangssøkere til ledighetstrygd falt til 337.000 i forrige uke i USA, mens det uken før endte på 348.000.

Til slutt kommer det tall for den amerikanske produktiviteten og arbeidsenhetskostnaden for fjerde kvartal. Ifølge konsensustall fra Bloomberg er det ventet at produktiviteten steg med 2,6 prosent på årsbasis, mens enhetskostnaden falt med 0,7 prosent.

Les også:

Sony går ut av PC-markedetTelenor varsler økte investeringsbehov i MalaysiaEksperter advarer mot boligstimulering

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Børs og marked

Flere artikler

  1. Draghi holder renten i ro

  2. Dommen fra Draghi på trappene

  3. I ettermiddag kan Draghi slå på stortrommen igjen

  4. Til nye høyder etter Draghis milliardpakke

  5. Den europeiske sentralbanken holder renten uendret