Oljefondet kjøper i Paris til ni milliarder kroner

Oljefondet har kjøpt en eiendom sentralt i Paris til ni milliarder kroner, etter å ha trappet opp eiendomskjøpene gjennom høsten.

BRUKER PENGER: Oljefondet kjøper eiendommen Vendôme Saint-Honoré i Paris for ni milliarder kroner, og har trappet opp kjøpene av eiendommer i høst etter en pause tidligere i år på grunn av høye globale eiendomspriser.

Foto: NBIM
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Fondet har kjøpt 100 prosent av eiendommen Vendôme Saint-Honoré, som ligger i sentrum av Paris, for en milliard euro.

Selgerne er Trajan Luxembourg og Trajan Luxembourg II, som er kontrollert av investorene John Magnier og JP McManus, ifølge fondet.

De irske investorene er kjent for sin svært så offentlige krangel med tidligere Manchester United-trener Alex Ferguson om eierskapet til veddeløsphesten «Rock of Gibraltar» på begynnelsen av 2000-tallet.

Ferguson mente at investorene hadde lovet ham en eierandel i hesten, som var verdt et tresifret antall millioner kroner. Saken ble løst ved et utenomrettslig forlik.

Les også

Oljefondet handler for tre milliarder i London

Tok pause

Eiendommen i Paris sentrum består av 80 prosent kontorlokaler og 20 prosent butikker, og har et areal på 26.800 kvadratmeter.

Oljefondet tok en pause i eiendomskjøpene i første halvdel av året på grunn av høye eiendomspriser globalt, i frykt for å betale altfor mye.

I høst har fondet igjen gjennomført en rekke kjøp, inkludert eiendommer i San Francisco, Washington, D.C., logistikkeiendommer i Øst-Europa, og en investering til hele tre milliarder kroner i London.

PARIS SENTRUM: Oljefondet har kjøpt bygningen markert med rødt, Vendôme Saint-Honoré, for ni milliarder kroner.

Foto: NBIM

Det var i forrige måned at fondet kjøpte 100 prosent av en eiendom i handlegaten Oxford Street, som skal leies ut til Benetton, New Look Retailers og MoneySuperMarket.com Group.

Høy avkastning

Oljefondet har målt ganske høy avkastning på eiendomskjøpene sine de siste årene, med 2013 som det beste året med en avkastning på 11,8 prosent.

I fjor var avkastningen av fondets eiendommer på 10 prosent, med leieinntekter på 6,9 milliarder kroner.

På grunn av fondets raske vekst har det vært vanskelig for forvalteren, Norges Bank Investment Management, å nå sitt mål om at fem prosent av verdien skal investeres i eiendom. Per tredje kvartal er andelen 3,1 prosent.

Porteføljen har likevel økt kraftig siden de første 11 milliardene ble investert i 2011.

Fondets eiendomsverdier steg til 25 milliarder kroner i 2012, og året etter var de verdt 52 milliarder kroner.

I 2014 fordoblet fondet verdiene i eiendomsporteføljen til 141 milliarder kroner, inkludert børsnoterte eiendomsselskaper.

I fjor avsluttet fondet året med eiendomsverdier for 235 milliarder kroner.

Her kan du lese mer om

 1. Oljefondet
 2. Eiendom
 3. Fondssparing
 4. Luxembourg
 5. Norges Bank

Flere artikler

 1. Oljefondet med milliardkjøp i Paris

 2. Eiendomsbrems for Oljefondet

 3. Oljefondet kjøper mer i London

 4. Annonsørinnhold

 5. Oljefondet med første Asia-kjøp: Blar opp 6,8 milliarder for Tokyo-eiendommer

 6. Oljefondet kjøper Paris-eiendom for seks milliarder