Her er årets vinnere og tapere på asiatiske børser

Asiatiske aksjer avslutter året med oppgang, men langt svakere enn i USA. Her er noen av årets vinnere og tapere på asiatiske børser.

KINA FALLER: Asias svakeste aksjemarked i år har vært Kina, hvor valutaen har svekket seg mye. Her klør en kvinne seg i hodet mens hun studerer aksjekurser i et meglerhus i Jiujiang i Jiangxi-provinsen.

Foto: AP
Publisert:,

Asia avslutter årets siste handelsdag med tommelen opp.

Målt ved MSCIs brede Asia-indeks, som ikke inkluderer Japan, avslutter asiatiske aksjer året mer enn to prosent høyere enn de begynte.

Det er likevel skuffende målt mot USAs Dow Jones-indeks, som er opp nesten 14 prosent siden året startet før årets siste handledag starter der.

Aksjemarkedet i Thailand er den store vinneren i Asia i år, etter å ha steget nesten 20 prosent, mens Indonesia er opp nær 16 prosent.

Blant de større markedene er den japanske Nikkei-indeksen opp 0,6 prosent i år, og Hang Seng har steget tilsvarende.

Les også

Japan vurderer å gripe inn for å svekke yenen

Kina faller

Kinesiske aksjer er derimot årets taper, med en nedgang på mer enn 12 prosent på Shanghai-indeksen i år.

De andre asiatiske landene hvor aksjemarkedet har falt i år er Malaysia, med 3,5 prosent, og Filippinene med 1,6 prosent, ifølge Bloombergs aksjeoversikt.

AKSJENE FALLER: Slik har utviklingen vært på Shanghai-indeksen i 2016.

Foto: Infront

Asiatiske aksjer startet årets første måneder med å falle 10 til 15 prosent, før markedet snudde. Til sammenligning falt USAs Dow Jones-indeks bare med syv til åtte prosent i samme periode.

Følg utviklingen på børsene på E24s børssider

Noen vinner-aksjer

Samsung-aksjen har gjort det svært bra i år, og er opp rundt 43 prosent.

Det kinesiske internettselskapet Tencent, rangert som Asias største selskap målt i markedsverdi, har også steget kraftig, nesten 25 prosent.

Aksjene i den japanske bilprodusenten Toyota har derimot falt rundt 5 prosent i år.

Elektronikkaksjen Toshiba så lenge ut til å bli en av vinnerne på Nikkei-indeksen med en oppgang på 87 prosent tidligere i desember, men snublet i innspurten med store nedskrivninger på kjernekraftvirksomhet i USA.

Etter å ha falt 40 prosent denne uken hentet Toshiba-aksjen seg noe inn fredag, med en oppgang på rundt ti prosent.

Les også: Toshiba-aksjen faller: her er Japans aksjesmeller

Her kan du lese mer om