Fiskeriministeren: – Tror femdobling er beskjedent

Fiskeriminister Per Sandberg tror ambisjonene om en femdobling av sjømatens eksportverdi innen 2050 er litt beskjeden, etter et nytt rekordår.

STORE FORVENTNINGER: Fiskeriminister Per Sandberg er storfornøyd med et nytt rekordår for norsk sjømateksport, og sier at hans ambisjoner om en femdobling av dagens eksportverdi innen 2050 er litt beskjeden.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Eksporten av norsk sjømat setter stadig nye rekorder, og så langt motvirker høye priser en nedgang i eksportvolumene, sier Norges sjømatråd.

– 2016 var et fantastisk år for norsk sjømat, sier Renate Larsen, direktør i Sjømatrådet.

– Verdien av norsk sjømat i 2016 endte på høye 91,6 milliarder norske kroner, en økning på 23 prosent fra 2015, sier hun.

Larsen legger onsdag frem fjorårets eksporttall for sjømat på hotellet Oslo Plaza.

Her vises det bilder av kongekrabber, rogn og røff sjø på storskjerm mens det serveres ferske reker, blåskjell og matjessild på bordene. Larsen kan også by på gode nyheter.

– Aldri tidligere har verdien vært så høy, og aldri har etterspørselen vært så sterk, til tross for høye priser på en del av produktene våre, sier hun.

Les også

Lakseanalytiker: – Den tiden vi går inn i nå vil gi den høyeste prisen i nyere tid

Håper på flerdobling

Fiskeriminister Per Sandberg er storfornøyd med fjorårets eksportrekord.

– Jeg er optimist. Det har vært en glede hver dag å være fiskeriminister, sier Sandberg.

Han sier at sjømatnæringen kommer til å bli viktig for å skape nye arbeidsplasser og ny økonomisk aktivitet i en periode hvor oljenæringens dominans i økonomien reduseres. Sandberg er heller ikke fremmed for å øke ambisjonene ytterligere.

– Regjeringen har sagt at ambisjonen er en flerdobling fremover, og opp mot 500 milliarder (i eksport) i 2050, sier Sandberg.

– Jeg tror en femdobling kanskje er litt beskjedent, sier han.

FORNØYD MED 2016: Renate Larsen, direktør i Sjømatrådet, under onsdagens pressekonferanse.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland

Men det må jobbes hardt for å løse utfordringene innen sjømatproduksjonen. Eksportvolumene av sjømat falt med syv prosent til 2,4 millioner tonn i fjor, noe som blant annet skyldes biologiske problemer som lus og sykdom.

– Vi har hatt økning i verdi, men en nedgang i volum, sier Larsen.

Statseide Norges sjømatråd jobber for å markedsføre norsk fisk og sjømat i Norge og globalt, og finansieres av fiskerinæringen gjennom en lovpålagt avgift på eksporten.

Les også

Sjømateksporten passerte 91 milliarder i fjor

Økte priser

Fra 2014 til 2015 var en svakere krone en sentral faktor i den økte verdien av fiskeeksporten, men fra 2015 til 2016 skyldtes økningen i større grad en kraftig prisøkning blant annet på laks.

Markeder i EU er sentrale, og tar imot hele 67 prosent av norsk fiskeeksport. Asia står derimot for 19 prosent.

Blant de ti største markedene i verdi er det kun USA og Japan som ikke er europeiske, ifølge Larsen.

Av de europeiske markedene er Polen størst, deretter følger Frankrike. Men land som Polen og Danmark kjøper mye fisk til foredling og videresalg.

– De største konsumentmarkedene (i Europa) er Frankrike, Storbritannia og Tyskland, sier Larsen.

STERK VEKST: Slik har prisene på de viktigste artene i norsk sjømateksport utviklet seg fra 2007 til 2016.

Foto: Norges Sjømatråd

Øker i Asia

Verdien av norsk sjømateksport til Asia økte 41 prosent til 17,4 milliarder kroner i 2016, mens volumene økte med 11 prosent til 480.000 tonn, ifølge sjømatrådet.

Les også

Dette skjer hvis kronen styrkes

– Asia er sentralt for norsk fiskeriproduksjon, sier Larsen.

Kommer det nye ordrer fra Kina etter nyheten om at forholdet til Norge er normalisert, kan dette også gi nye muligheter for fiskerinæringen.

Sliter med tilgang

Samtidig er det noen utfordringer med markedstilgang i andre land. Blant annet er Russland fortsatt stengt for norsk fisk, og det er også utfordrende å selge fisk til Brasil og Nigeria.

KRAFTIG ØKNING: Det har vært en solid økning i eksportverdien av norsk sjømat mellom 2006 og 2016. Mens økningen i 2015 særlig skyldtes en svakere krone, skyldtes fjorårets økning at prisene på arter som laks steg mye.

Foto: Norges sjømatråd

Også Storbritannias avstemning om å forlate EU kan gi utfordringer, ifølge Norges sjømatråd.

– Vi jobber veldig med å unngå de negative effektene av brexit, sier hun.

Her kan du lese mer om