Aker-sjefen bekrefter samtaler med flere supply-aktører

Konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker ivrer forsatt for sammenslåinger i det kriserammede supply-segmentet. Men han har innsett at prosessen krever tålmodighet.

SNAKKER MED SUPPLY: Konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker er klar for å investere ytterligere i supply-segmentet. Men å lande slike avtaler er tidkrevende arbeid.
 • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

– Vi har dialog med flere aktører. Det er ikke bare selskapene selv, men også selskapenes bankforbindelser, obligasjonseiere og andre aksjonærer. Men det er et komplekst landskap, og det kommer til å ta tid før strukturene er endelig avgjort, sier Øyvind Eriksen til E24, på spørsmål om Akers rapporterte interesser innen supply.

Mandag la Eriksen frem Aker-konsernets resultater for tredje kvartal, og godt hjulpet av solid verdiøkning for den nye «kronjuvelen» Aker BP meldes det om betydelig vekst i den verdijusterte egenkapitalen.

Samtidig fremgikk det at Akers nåværende investeringspotensial er på nesten seks milliarder kroner.

En del av dette kan komme til å tilfalle supply, der Aker har blitt en betydelig aktør i den pågående konsolideringsprosessen gjennom sitt eierskap i Solstad Offshore.

– Supply-markedet vil være krevende i mange år fremover. Det er en overkapasitet innenfor flere segmenter i dag, som må håndteres før markedet igjen kommer i balanse. Akers syn er uendret: Vi mener dette best vil skje med større og sterkere industrielle enheter. Derfor har Aker investert i Solstad Offshore som en plattform, med ambisjon om å i samarbeid med Solstad spille en rolle i den konsolideringen, sier Eriksen.

– Vi mener at dette er påkrevd for industrien, og vi ønsker at Solstad Offshore skal bidra.

– Store verdier på spill

Nylig ble det bekreftet at Farstad Shipping har inngått en ikke-bindende intensjonsavtale med Siem Shipping i den pågående restruktureringsprosessen selskapet er inne i.

Inntil da var det rapportert at det var Aker som sto fremst i køen av friere.

Les også

DN: Bankene steilet over Farstads Røkke-forhandlinger

– Vi er ikke del i den pågående dialogen mellom Siem og Farstad, så det kan vi ikke kommentere, sier Eriksen mandag.

Han ønsker heller ikke å si noe om de har vært i kontakt med Farstad i forkant av at Siem-avtalen ble meldt.

– Vi har vært i kontakt med flere, men innser at det kommer til å ta tid før vi kommer til enighet om transaksjoner. Det er store verdier på spill og mange aktører med til dels ulike interesser og posisjoner, sier han.

Om den rette muligheten skulle dukke opp, er imidlertid pengene tilgjengelige.

– Vi er godt fornøyde med den posisjonen vi har i Solstad i dag, og det er ikke ressursene i Solstad som legger begrensninger for videre vekst i øyeblikket. Men vi må være tålmodige og ha disiplin. Det handler ikke bare om å øke flåtens størrelse, men også benytte anledningen til å styrke Solstad som høykvalitets leverandør av supply-tjenester. Det er ikke alt innenfor supply som er interessant, selv for Solstad.

Stor respekt for Sunnmøre

Da Farstads Siem-samarbeid ble kjent, ble dette tolket som en gledens dag for Sunnmøre, i all den tid avtalen ansees som et skritt mot fortsatt drift for et uavhengig, børsnotert Farstad.

Dette føyer seg inn i en rekke av mindre positivt sentiment rettet mot Aker og Skudeneshavn-baserte Solstad fra den maritime klyngen utenfor Ålesund, som frykter at den geografiske forankringen for sunnmørsflåten skal svinne hen.

Spørsmål om dette får den ellers meget beherskede Aker-sjefen til å trekke på nesen.

– Vi stiller oss helt uforstående til denne typen utsagn. Det finnes få industrielle aktører som har betydd mer for den maritime klyngen på Vestlandet enn Aker opp gjennom årene. Dette er et teknologi- og kompetansemiljø som Aker har stor respekt for, og som Aker ønsker å bidra til å utvikle.

– Så dere ser videre verdi i klyngen på Sunnmøre?

– Selvsagt.

Les også

Farstad har inngått avtale med Siem

Les også

Dette må til før rederiene rister av seg stormen

Les også

– Vil få forlengelser til de finner en løsning

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aker
 2. Solstad Offshore
 3. Farstad Shipping

Flere artikler

 1. Aker og Hemen mener de har laget verdens beste offshorerederi

 2. Aker åpner døren for Farstad

 3. Farstad har inngått avtale med Siem

 4. Betalt innhold

  Farstad går sammen med Solstad og Deep Sea Supply

 5. Betalt innhold

  Farstad går sammen med Solstad og Deep Sea Supply