2016: Disse dagene skremte investorene mest

Brexit og et uventet amerikansk valgresultat satte sitt preg på 2016, men dagen da verdens investorer var mest usikre på fremtiden kom langt tidligere på året.

ÅRET: Flere poengrekorder har blitt satt i verdens aksjemarkeder denne høsten, men starten av 2016 var preget av usikkerhet.

Foto: Brendan McDermid Reuters
 • Eirik Amb Nysveen
Publisert:

20. januar 2016 stupte oljeprisen til sitt laveste nivå siden 2003, og på sitt laveste ble et fat nordsjøolje omsatt for 27,68 dollar per fat (Brent Spot).

Dette var også dagen da verdens investorer var mest usikre på fremtiden, om vi legger til grunn VIX-indeksen, som også er kjent som «frykt-indeksen».

Kollaps for oljeprisen kombinert med dårlige makrotall ble for mye for investorene.

– Forsiktigheten skyldes i stor grad at en ser lite vekstpotensial i fundamentale grunnlag, uttalte Lenny Lodgley, analytiker investeringsselskapet Zephirin Group i USA til E24, 20. januar.

Han mente da at politikkendringen til den amerikanske sentralbanken (Fed) før jul i fjor hadde mye å si for utviklingen.

– Vi holder Feds politikk i stor grad ansvarlig for den oppblåste indeksveksten vi har sett de siste ti årene, og dermed også i stor grad ansvarlig for mange av de negative faktorene i det globale markedet, uttalte Lodgley.

Seadrill-dagen

Samtlige av de toneangivende indeksene i Europa falt over tre prosent, og blant de indeksene som gjorde det verst var Oslo Børs, hvor hovedindeksen falt 4,71 denne onsdagen. Statoil falt over 7 prosent, og like bak fulgte Yara med et fall på 6,89 prosent.

John Fredriksens Seadrill fikk mest juling av alle, og var ned 29,08 prosent til 14,44 kroner per aksje. Litt over elleve måneder senere handles Seadrill-aksjen for over det dobbelte.

Bank-juling i februar

Torsdag 11. februar falt den globale MSCI World indeksen med 1,3 prosent, og sendte hele verden inn i bjørnens marked (bear market), etter å ha falt over 20 prosent siden toppen i 2015.

Det var en tung dag for europeiske bankaksjer, og DNB endte ned hele 6,97 prosent. Verre var det dog i Hellas der den greske bankindeksen falt over 16 prosent.

ROET SEG NED: Etter at frykten var høy rett etter nyttår er det bare Brexit og det amerikanske valget som har satt fart på VIX-indeksen siden midten av mars.

Foto: Infront

Den franske oljekjempen Total varslet at de måtte skrive ned verdier for 3,7 milliarder dollar, og den Hongkong-baserte Hang Seng-indeksen falt til sitt laveste nivå på tre år.

Da blir det en parentes at NRK offentliggjorde at de planlegger å flytte fra Marienlyst.

Brexit og Trump

Uro i finansmarkedene og et pund som falt som en stein i kjølvannet av Brexit gjorde at 24. juni ender opp som den tredje-skumleste dagen i 2016. Donald Trump, som selv har sagt at han vil være uforutsigbar må ta til takke med å falle utenfor topp tre til tross for å ha sent «frykten» opp 13,40 prosent fra 3. til 4. november.

Det umulig å spå når frykten vil bre om seg i 2017, men 20. januar kan igjen bli en dato å holde et øye med, da innsettes Donald Trump som USAs 45. president.

Les også

I fjor ble «nyttårsrakettene» stående på bakken. I år håper ekspertene på disse 10 aksjene

Les også

Disse kan få valuta-smell på stigende oljepris

Les også

Hermanrud om rekordbørs: – Lett å se for seg 800 poeng

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Aksjer
 2. Oslo Børs
 3. Donald Trump
 4. Brexit

Flere artikler

 1. – Ikke alt ved Trump er negativt for aksjemarkedet

 2. Fryktindeksen med kraftig hopp i første kvartal

 3. Fallet på Wall Street fortsatte – Dow falt to prosent

 4. Annonsørinnhold

 5. Blytung børsdag: Faller kraftig etter oljeprisstup

 6. «Fryktindeksen» på sitt høyeste siden brexit