Investor advarer mot tapsbombe i forbrukslån

Forbrukslånsbankene er «lånehaier», som skjuler den bomben dårlige betalere kan utgjøre, mener investor og tidligere bankanalytiker Sigmund Håland.

Illustrasjonsfoto
 • NTB
Publisert:

I en kronikk i Dagens Næringsliv advarer Håland mot de spesialiserte forbrukslånsbankene. Han hevder Norge er et paradis for banker som låner ut penger til dårlige kunder, i et marked med høy vekst og få utlånstap.

– Dette er banker med aggressiv markedsføring, de tar svært høye renter og flere av kundene havner i økonomiske problemer. Likevel ser finansmarkedet ut til å være overbegeistret, sier Håland. Han mener mange av kundene i disse bankene er på etterskudd med betaling av renter og avdrag, og slik skjules en mulig tapsbølge.

Gjeldsspiral

E24 har i november skrevet en rekke saker om forbrukslån og det som kan se ut som en negativ gjeldssiral. I BN Bank vil 60 prosent av de som søker forbrukslån bruke pengene til å refinansiere gammel gjeld.

Les også

Disse er blitt søkkrike på forbrukslån

Fra 2018 blir det innført nye regnskapsregler som vil tvinge banker til å ta tap tidligere og det kan få problemet fram i lyset.

Hevder en av fem ligger bak

Håland har sett på kunder hos tre aktører i dette markedet, Bank Norwegian, Komplett Bank og yA Bank, og konkluderer med at 20 prosent av kundene er på etterskudd med betaling i en eller annen form.

Finansdirektør Pål Svenkerud i Bank Norwegian avviser tallene som feil. Komplett Bank vil ikke kommentere konkrete tall og yA Bank har ikke svart på avisens henvendelser.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bank
 2. Forbrukerspørsmål
 3. Privatøkonomi

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Dette kan felle forbrukslånsbankene

 2. Investorprofil spår brems i forbrukslån: – Det er ikke nok idioter

 3. Betalt innhold

  Nå flykter flere forbrukslånsbanker utenlands etter strengere regler

 4. Kraftig økning i forbrukslånbankenes lånetap

 5. Refser forbrukslån-investorer: – Lever i en helt annen verden