Dette må småsparere i aksjemarkedet følge med på i høst

Verdens aksjemarkeder er nå verdt rundt 70 tusen milliarder dollar, tilsvarende 574 tusen milliarder norske kroner. Et spennende marked for småsparere, men hva må du følge med på?

FØLG MED HER: Markedsverdien på aksjebørsene i USA utgjør rundt 38 prosent av markedsverdien til alle verdens børser. Nest størst er det kinesiske aksjemarkedet, viser tall fra bransjeorganisasjonen The World Federation of Exchanges.

Richard Drew/
  • Johan Nordstrøm
Publisert:

– Det viktigste er kunne å vurdere om aksjene er billige eller dyre, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

E24 har spurt Andreassen og kredittanalytiker Pål Ringholm om hva norske småsparere i aksjemarkedet må følge med på den kommende høsten.

Tre regioner peker seg ut.

Sjeføkonomen mener at aksjemarkedene i USA og Japan er dyre, mens aksjemarkedene i Europa ikke er dyre.

Les også

– Kina-fall ligner på USAs 1929-krakk

Andreassen sier samtidig at han mener det ikke er snakk om en global aksjeboble.

Han viser til at det å sammenligne prisen på aksjene med bokført verdi, og det å se på forholdet mellom aksjekurs og langsiktig inntjening er grunnleggende for forståelsen av om en aksje er dyr eller billig.

Kina

– I dag er Kina viktig og særlig for Norge fordi det er et råvaretungt land, sier Andreassen.

– Ofte vet vi ikke hva som kommer, men Kina er den største åpenbare makrorisikoen i verden nå, sier Ringholm.

Han peker på at Kina er det landet som har bidratt mest til å sørge for den lengste oppgangen i Norges økonomiske historie siden frigjøringen.

– Det er en boble som er i ferd med å sprekke i Kina, sier Andreassen.

Ringholm viser til at halvparten økonomien i Kina er investeringer. Selv ikke Japan på 70-tallet hadde et slikt høyt nivå.

UBALANSE: Kina er blitt en økonomisk stormakt globalt, og det er ingen andre større økonomier som er i nærheten av å være så i ubalanse som den kinesiske.

China Daily

* Makrobildet

– Det er viktig å følge med på de bakenforliggende forholdene, og å følge med på hva som skjer i makrobildet i Kina.

– Det er mye viktigere å se på hva som skjer med investeringer og økonomi enn hva som skjer med aksjekursene i Kina, sier Andreassen.

Ringholm understreker at du ikke bør stirre deg blind på de daglige svingningene i aksjemarkedet.

Swedbank-duoen peker imidlertid på spesifikke ting du bør følge med på når det gjelder utviklingen i Kina:

* Gjeld

– Se etter overdrevet bruk av gjeld i Kina, og gjeld i det kinesiske aksjemarkedet

* Bygging

– Bygges det mye? Følg med på utviklingen i priser på sement.

* Transport

– Blir det mindre jernbanetransport? Blir det mindre bruk av diesel?

FØLG UTVIKLINGEN: Bygges det mye? Blir det mindre tungtransport? For den aktive aksjeinvestor er det viktig å følge med på hva som skjer med investeringer i den kinesiske økonomien.

Mark Schiefelbein
Les også

– Blant de største finansielle boblene jeg har sett

USA

Aksjemarkedet i USA er i en syklus som har vart lenge, derfor må du passe på dette markedet ekstra godt denne høst, mener økonomene i Swedbank.

– Det amerikanske aksjemarkedet er dyrt – da tåler man mindre uflaks og mindre dårlige nyheter, sier Ringholm.

* Renter

– Andreassen fremhever at i USA kan en renteøkning fra sentralbanken skape trøbbel for aksjemarkedet, men normalt er ikke den første renteøkningen farlig, den kommer når økonomien begynner å stå på egne ben.

Det er «de siste» renteøkningene som er de farlige. Da blir renten satt opp for å dempe veksten fordi den har vært for høy for lenge.

– Da er det fare på ferde, både for økonomien og aksjemarkedet. Der er vi ikke i dag. Men høy prising gjør meg mindre sikker, sier Andreassen.

Han mener at når rentene heves fra et normalt nivå, vil det være negativt for aksjer, fordi det indikerer at vi er i slutten av en høykonjunktur.

LANGT UNDER NORMALT RENTENIVÅ: De amerikanske styringsrentene har ligget i området fra null til 0,25 prosent siden desember 2008 da finanskrisen herjet som verst.

Lm Otero

– Vi vet aldri sikkert hva et normalt rentenivå er, men jeg er ganske sikker på at det er langt over dagens nivå, sier Andreassen. I USA er det neppe under 3 prosent. Sentralbanken i USA tror det er på rundt 3,75 prosent, sier han til E24-

Den største godbiten for neste halvår er rentemøtet til den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, i september, sa økonom Ole André Kjennerud i DNB Markets tidligere til E24.

Det er da ventet at sentralbanken vil øke renten for første gang siden juli 2006.

Les også

«Dr. Doom»: Slik slår du markedet

Globalt

I tillegg til økonomiene i USA og Kina, bør du følge med på makrotall som beskriver den globale økonomien, og da særlig PMI – såkalte innkjøpssjefsindekser.

I PMI-målingene (som ISM i USA) svarer bedrifter over hele verden hva som skjer nå, med ordreinngang, produksjon og sysselsetting.

Når den globale PMI-en melder vekst er det positivt for aksjer.

– Som aktiv småsparer vil du være med oppover, men selge deg ut når verden og aksjemarkedene har vært gjennom en hyggelig opptur. Da skal du passe ekstra godt på nå disse PMI-ene begynner å melde lavere vekst, sier Andreassen.

Les også

– Dette er billigveien inn i aksjemarkedet

Les også

Kina bruker nesten «et oljefond» på å holde aksjemarkedet oppe

Les også

Glem Hellas, disse landene blir viktige i høst

Publisert:

Flere artikler

  1. Derfor er rentemøtet i USA viktig

  2. Norge fjerde mest forgjeldede befolkning i Europa

  3. Sjeføkonom: - Viktig at Fed ikke følte seg presset til å heve

  4. Annonsørinnhold

  5. Renterådet: Tror på flere år med rekordlav rente

  6. Her kan neste finanskrise komme fra