Brandtzæg blir i Hydro

Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg forlater likevel ikke Norsk Hydro til fordel for Yara.

HELOMVENDING: Svein Richard Brandtzæg vil likevel ikke bli sjef i Yara.
Publisert:

Dette fremgår i en pressemelding fredag.

Brandtzæg selv opplyser at han har konkludert med at «de mest spennende og givende utfordringene finnes nettopp her i Hydro».

- Jeg hører hjemme i Hydro, og aluminium er mitt førstevalg, sier 56-åringen.

Brandtzægs avgjørelse blir mottatt med glede i selskapets styre, som har forsøkt å holde på den profilerte toppsjefen.

- Vi er veldig fornøyde med at Brandtzæg har bestemt seg for å fortsette som konsernsjef i Hydro, sier styreleder Dag Mejdell i Hydro.

Endringer i Yara

Det var i sommer Brandtzæg informerte Hydro-styret om at han ønsket å overta for Jørgen Ole Haslestad som konsernsjef i kunstgjødselprodusenten Yara.

Dersom Yara slår seg sammen med amerikanske CF Industries, slik det ble åpnet for tidligere denne uken, er det imidlertid uklart hvem som vil lede det sammenslåtte selskapet - og om det i det hele tatt blir en nordmann.

Det er ikke usannsynlig at Yaras største eier - Nærings- og fiskeridepartementet - kommer til å jobbe for at hovedkontoret skal forbli i Norge. Da kan det være greit å ha noe å «gi» i forhandlingene.

Det opplyses at Brandtzægs lønn og betingelser forblir uendrede.

- Styret beklager

Lederbyttet i Yara skulle opprinnelig finne sted senest 1. februar 2015. Han skulle da erstatte Haslestad, som har ledet Yara siden 2008. Haslestad fyller snart 65 år, den avtalte pensjonsalderen.

Under Haslestads ledelse har Yara blitt en gigant, men har også hatt stormfulle perioder. Som for eksempel i vinter da selskapet ble bøtelagt for korrupsjon, og fire ansatte siktet for det samme.

Selskapet opplyser at de starter om prosessen med å finne Haslestads etterfølger.

- Styret beklager Brandtzægs avgjørelse, men må akseptere situasjonen, sier styreleder Leif Teksum i en kommentar.

Overfor DN.no sier Teksum at han er skuffet, og han utelukker ikke at fusjonssamtalene kan ha vært en medvirkende årsak.

Brandtzæg begynte i Hydro i 1985 og har besatt forskjellige stillinger. Han tok over som konsernleder i mars 2009.

Les også:

Hydro-sjefen ordknapp om sin nye jobbKan tjene opp mot 8,6 millioner i åretVarslet sin avgang på fredagAnalysesjef: - Yara har slitt med svak ledelse i lang tidBrandtzæg forlater Hydro - blir ny sjef i Yara

Publisert:

Her kan du lese mer om