Vellykket børsdebut for Dunkin' Donuts

Kombinasjonen av dårlige tall og fastlåste gjeldsforhandlinger sendte resten av Wall Street rett ned i onsdagens handel.

PÅ BØRS: Ett av få lyspunkter på Wall Street onsdag var investorenes apetitt for de ferske Dunkin' Donuts-aksjene.
Publisert:

For fjerde dag på rad ligger det an til fall i den amerikanske Dow Jones-indeksen, som synker med 1,6 prosent.

I tillegg til at amerikanske politikere fremdeles ikke ser ut til å nærme seg et bredt kompromiss i forhandlingene om gjeldstaket kom det før børsåpning onsdag statistikk som fikk investorer til å huske på at Washington ikke er det eneste å bekymre seg for.

Statistikken over bestillinger på varige forbruksgoder («durable goods») i USA viste at bestillingene falt med 2,1 prosent i juni, en stor endring fra økningen på 1,9 prosent i mai.

Forventningene til økonomer nyhetsbyrået Bloomberg hadde snakket med var en økning på 0,3 prosent i bestillingene.

- De skuffende tallene passer inn i bildet av en verdensøkonomi som bremser opp, noe som i det siste har kommet i skyggen av europeisk gjeldskrise og amerikanske budsjettforhandlinger, sier aksjeanalytiker Peter Boockvar i Miller Tabak til Marketwatch.

Bred nedtur

Statistikken har gått enda hardere utover den brede S&P 500-indeksen, som faller med 2 prosent.

Teknologiselskapene på Nasdaq stuper med hele 2,7 prosent i onsdagens handel.

Totalt har Dow Jones-indeksen nå falt med 3,4 prosent på fire dager, og dagens nedtur er den største på nesten to måneder.

Budsjettene holdt ikke

I tillegg til at amerikanerne bestilte færre varer i juni kom det onsdag dårlige nyheter fra de pågående forhandlingene om å heve USAs gjeldstak, noe som begynner å haste om ikke landet skal misligholde sine forpliktelser for første gang i historien.

Tidligere i uken har både John Boehner og Harry Reid lagt frem løsningsforslag på vegne av henholdsvis republikanere og demokrater, men onsdag ble det kjent at det nøytrale budsjettkontoret til den amerikanske Kongressen mener begges anslag for hvor store utgiftskutt forslagene vil føre til er for store.

Det er dårlig nytt for nervøse markedene, siden uenigheten om anslagene vil forsinke avstemningen med nok en dag.

Tidligere har Boehner, som er leder i Representantenes hus, sagt at onsdag er den siste fristen for når det må være politisk enighet om en avtale for at de skal rekke å stemme over forslagene innen 2. august.

2. august er datoen det amerikanske finansdepartementet har sagt at landet går tomt for penger om ikke Kongressen har hevet gjeldstaket.

Sultne på smultringer

Til tross for at tre av fire selskaper falt på børsen i New York onsdag fantes det lyspunkter for investorene, og Dunkin' Donuts kan notere seg en pen opptur på sin første børsdag.

Etter en økning på 49 prosent fra noteringskursen endte aksjekursen på 28,20 dollar, etter at selskapet solgte unna 22 millioner aksjer til 19 dollar.

Selskapet planlegger nå en intensiv ekspansjon i USA. Fra før har kjeden 9.800 smultringutsalg verden over, med 6.800 av dem ligger i USA. Nå er planen er å åpne 250 nye steder i USA i løpet av 2011 og 2012.

I fjor økte smultringkjeden sine inntekter raskere enn McDonalds kaffekonsept McCafé, og skal ifølge analytikere Bloomberg har vært i kontakt med ha en større mulighet for vekst enn det burgerkjeden har.

Publisert:

Her kan du lese mer om