AKER SOLUTIONS: Kværner gjenoppstår

- Jeg er stolt av dette, sier Kjell Inge Røkke. Nå går det mot børs.

KVÆRNER GJENOPPSTÅR: Kværner-navnet gjenoppstår. Dette bildet er fra pressekonferansen når staten gikk inn på eiersiden i Aker Kværner, sammen med Aker ASA, Investor AB og Saab AB.
Publisert:

Det har lenge vært kjent at Kjell Inge Røkkes oljeserviceselskap Aker Solutions skal skille ut sin virksomhet Aker Contractors.

I dag kunngjøres det at Kværner blir navnet for det nye selskapet.

«Nye» Kværner vil være et selskap som er spesialisert på såkalte EPC-tjenester (ingeniørtjenester, anskaffelser og konstruksjon).

LES OGSÅ: - Vi er halvveis i løpet

Røkke: - Jeg er stolt
Selskapet viderefører dermed en stolt industriarv som strekker seg helt tilbake til 1853. Nå blir det en børsnotering av Kværner ASA allerede til sommeren.

- Kværner-navnet representerer en stolt historie i Nordsjøen og internasjonale markeder. Jeg er stolt av at et slikt kraftfullt navn gjenintroduseres gjennom et EPC-selskap med sterke vekstambisjoner, sier hovedeier Kjell Inge Røkke.

- Jeg ser frem til å være en del av å skrive det neste kapitelet i Kværner-historien. Jeg er overbevist om selskapets potensial for fremtiden, sier han.

Aker Kværner ble en realitet i 2002 etter at Kjell Inge Røkke kom inn som Kværners største aksjonær på slutten av 2000.

Det opplyses at morselskapet i Aker-systemet, Aker ASA, vil fortsette som en langsiktig investor i begge selskapene gjennom Aker Holding.

Foretrakk Aker-navnet
Konsernstillitsvalgt og styremedlem i Aker Solutions, Atle Teigland, sier at verftene på Stord og Verdal har brukt Aker-navnet i flere tiår, og at de ville foretrukket å fortsette denne tradisjonen.

- Viktigst er imidlertid de løftene Aker Asa og dets hovedaksjonær Kjell Inge Røkke har gitt om å fortsette å støtte og investere i virksomheten vår. Vi ser frem til å bygge et fremgangsrikt selskap sammen med ledelse og eiere, sier Teigland.

Det opplyses at Kværner ASA gjennom den foreslåtte fisjonen blant annet vil overta:

  • Vesentlige deler av Aker Solutions-konsernets virksomhet innenfor forretningsområdet ED&S, inkludert virksomheten innenfor undersegmentet Field Development (FD), men ikke virksomheten innenfor undersegmentene MMO og Engineering (ENG).
  • Aker Solutions-konsernets virksomhet knyttet til EPC Centre Houston og union construction -virksomheten i USA og Canada.


Skreddersydd
Konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker Solutions sier at vekstambisjonene er klare, med Kværner som et spesialisert EPC-selskap skreddersydd for å møte trender og kundenes behov i det globale EPC-markedet, og Aker Solutions som en totalleverandør av engineering, teknologier, løsninger og tjenester for oppstrøms olje- og gassindustrien.

Ved gjennomføring av fisjonen vil det utstedes vederlagsaksjer i Kværner til aksjonærene i Aker Solutions.

  • Én aksje i Aker Solutions vil gi rett til én vederlagsaksje i Kværner. Vederlagsaksjene vil utgjøre 100 prosent av aksjene i Kværner per gjennomføringstidspunktet.


5,52 milliarder kroner
Aker Solutions opplyser at etter gjennomføring av fisjonen, vil netto kontanter i Kværner bli cirka 1 milliard kroner.

Aker Solutions

- Med bakgrunn i dette, har Ernst & Young estimert en aksjeverdi på 5,52 milliarder kroner for eiendelene, rettighetene og forpliktelsene som vil bli overført til Kværner ved fisjonen, opplyses det.

Aker Solutions har også bestemt seg for en en plassering av aksjekapitalen i Aker Solutions. 83 prosent av aksjekapitalen vil bli plassert til Aker Solutions og 17 prosent til Kværner.

LES OGSÅ:

Publisert:

Her kan du lese mer om